Ulkomaalaiset talviresidentit voivat Andalusiassa oleskellessaan saada kolmannen koronarokotteen.

Etelässä talvehtimista ei tarvitse keskeyttää kolmannen rokoteannoksen vuoksi. Sen voi hankkia myös talviresidentti.

Vaikka aiheesta ei ole olemassa virallista tiedotetta, Suomalainen Espanjassa -lehden konsultoimat lähteet Los Bolichesin terveyskeskuksesta vahvistavat, että myös ulkomaalaiset talviresidentit voivat Andalusiassa oleskellessaan saada kolmannen koronarokotteen.
Tämänhetkinen kriteeri kolmannelle rokoteannokselle on, että henkilö on yli 70-vuotias.
– Yläikärajaa voidaan kuitenkin alentaa mikä hetki hyvänsä, Los Bolichesin terveyskeskuksesta todetaan.
Toinen kriteeri on, että toisesta koronarokoteannoksesta on kulunut ainakin kuusi kuukautta.
– Tämä ei kuitenkaan ole aivan päivän päälle. Rokoteajan kolmanteen annokseen voi mainiosti varata vaikka kuuden kuukauden täyttymiseen olisi jäljellä vielä muutama päivä.
Mikäli henkilö ei ole residentti Espanjassa, eikä hänellä ole espanjalaista sairausvakuutuskorttia, tämän tulee mennä terveyskeskukseensa EU-sairausvakuutuskorttinsa ja passinsa kanssa. Ehdoton vaatimus on myös, että henkilöllä on empadronamiento eli että hän on kirjoilla kaupungintalon asukkaana. Terveyskeskuksessa henkilölle annetaan omalääkäri ja rokoteaika soitetaan hänelle normaalisti muutaman päivän kuluessa.
Rokoteajan saamiseksi henkilöllä on oltava espanjalainen kännykkänumero. Mikäli sellaista ei ole, asian voi ratkaista espanjalaisen numeron hankkimisella tai antamalla terveyskeskukseen jonkun espanjan kielen taitoisen luottohenkilön nimi.
– Normaalisti rokoteaikoja ulkomaalaisille ilmoittavat henkilöt osaavat kyllä englantiakin, todetaan terveyskeskuksesta.
Fuengirolassa rokotukset on jo vuoden verran keskitetty Palacio de la Paz -rauhanpalatsiin, mutta tähän on luvassa muutos. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, missä uusi rokotuspaikka tulee sijaitsemaan, joten asiaa kannattaa tiedustella rokoteaikaa haettaessa.
Tällä hetkellä kaikki kolmannen rokoteannoksen saajat saavat samassa yhteydessä myös influenssarokotteen. Influenssarokote on toki mahdollista ostaa myös itsenäisesti apteekista, mutta koronarokotuksia jakaa ainoastaan maan julkinen terveydenhuolto, jonka kompetenssit ovat maan itsehallintoalueilla.
Andalusia aloitti kolmannen koronarokotteen antamisen ensimmäisenä itsehallintoalueena Espanjassa. Valencian itsehallintoalue aloittaa kolmannen rokoteannoksen ja
influenssarokotteen yhteisen jakamisen yli 70-vuotiaille tämänhetkisen tiedon mukaan marraskuun ensimmäisellä viikolla.

en_USEnglish