Virtuaalivaluutat kolkuttelevat sijoittajien lisäksi jo tavallisten kuluttajien ovilla. Espanjassa on suomalaisille markkinoitu ahkerasti Onecoin-nimistä kryptovaluuttaa, jota epäillään huijaukseksi.


Bitcoin on virtuaalivaluutoista tunnetuin.

Yhdeksän vuotta sitten esitelty bitcoin toi virtuaalivaluutat julkisuuteen viime vuonna, kun sen arvo nousi kohisten. Korkeimmillaan arvostus kävi noin 17 000 eurossa viime vuoden lopulla, mutta on sen jälkeen laskenut lähes yhtä nopeasti.

Rakettimaiset arvonmuutokset ovat hidastaneet bitcoinin hyväksymistä laajempaan käyttöön. Toisaalta äkkirikastumisen mahdollisuus on houkutellut markkinoille matkijoita ja huijareita.

Erilaisia virtuaalivaluuttoja onkin tällä hetkellä jopa satoja.

– Huijausten erottaminen oikeista kryptovaluutoista vaatii perehtymistä. Ensimmäinen vaatimus on, että valuutta voi ostaa ja myydä vapaasti, jolloin sen arvoa ei voi manipuloida, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen

Virtuaalivaluutat ovat rahoitusalan Villi länsi. Kukaan ei valvo toimintaa, eikä valuutoilla ole virallista asemaa maksuvälineenä.

Jopa sadat Espanjassa asuvat suomalaiset ovat sijoittaneet Onecoin-nimiseen yritykseen. Onecoiniin perehtynyt Petteri Järvinen pitää sitä puhdasoppisena pyramidihuijauksena.

– Bitcoinin arvo määräytyy markkinoilla, ja sitä voi vaihtaa vapaasti. Onecoinissa arvo perustuu vain yrityksen omaan ilmoitukseen.

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Shutterstock

Lue lisää kryptovaluutoista helmikuun 2018 Olé-lehdestä.

    

en_USEnglish