Espanjan karanteenimääräysten varovainen purkaminen on aloitettu. Kodin ulkopuolella liikkuminen sallitaan kaikille 2.5. lähtien, mutta tietyin rajoituksin.
Ulkoilu sallitaan Espajassa 2.5. lähtien tiukoin rajoituksin.

Sekä sosiaalinen media että internet yleensä ovat juuri nyt täynnä spekulointia, kysymyksiä ja uutisia aiheesta. Ne pohjautuvat juuri nyt suurimmaksi osaksi uutisiin, joita eri mediat ovat julkaisseet referoiden terveysministeriön julkaisemaa opasta karanteenin purkauksesta.

Terveysministeriön opas on kuitenkin otsikoitu sanalla ”suuntaa-antava”. Tämä tarkoittaa sitä, että lukevat asiat eivät ole varmoja ennenkuin hallitus on julkaissut direktiivinsä aiheesta. Direktiivejä on seuraavien viikkojen aikana odotettavissa tiheään tahtiin, kuten koko hätätila-ajan.

5.5. ilmestyvässä Suomalainen Espanjassa -lehdessä kerromme kaikki ne pääkohdat karanteenipurkauksesta ja sen aikataulutuksesta, jotka siihen mennessä ovat varmassa tiedossa.

Direktiivi julkaistu

Espanjan terveysministeri Salvador Illa ilmoitti lehdistötilaisuudessa 30.4., että lauantaista 2.5. alkaen sallitaan kodin ulkopuolella liikkuminen tietyin rajoituksin. Tähän asti ulkoilu oli sallittua ainoastaan lapsille. Espanjassa on ollut miltei täydellinen ulkonaliikkumiskielto sen jälkeen, kun maahan julistettiin hätätila 14.3.

Ulkonaliikkumisen sallimisesta on 1.5. julkaistu direktiivi maan virallisessa lehdessä.

Ulkoilu ja urheileminen sallitaan kaikille 2.5. lähtien, mutta ulkona oleskelua porrastetaan ikäryhmissä, jotta vältyttäisiin väenpaljouksilta.

Toisin kuin Illa eilen sanoi, ulkoilua ei ole rajoitettu tunnin kestäväksi vaan ulkoilla saa ikäryhmänsä mukaan annettujen kellonaikojen puitteisssa.

Urheileminen

Urheileminen ulkoilmassa on sallittua, kunhan urheilusuorituksen tekee yksin, pitäen ainakin 2 metrin turvaväliä toisiin urheilijoihin, ja oman kotikuntansa rajojen sisällä. Urheilusuoritukset on tehtävä joko aamulla klo 6-10 tai illalla klo 20-23. Direktiivissä kehotetaan rajoittamaan pysähdykset urheilusuorituksen aikana välttämättömiin levähdystuokioihin. Urheiluun saa käyttää mitä tahansa avoinna olevaa julkista ulkoilma-aluetta, mutta direktiivi kieltää paikalle saapumisen autolla. Urheilusuoritus on siis aloitettava kotiovelta.

Muu ulkoilu

Mitä kodin ulkopuolella kävelyllä käymiseen tulee, se sallitaan niin ikään 2.5. lähtien, mutta aikataulu- ja ikärajoittein. Kävelyllä käymisen voi suorittaa toisen, samaan talouteen kuuluvan henkilön kanssa tai henkilön kunnon näin vaatiessa ulkopuolisen avustajan seurassa.

14-70-vuotiaat käyvät kävelyllä samaan aikaan päivässä kuin mikä on annettu urheilusuorituksille: klo 6-10 aamulla tai klo 20-23 illalla.

Yli 70-vuotiaille sekä avustajan kanssa liikkuville henkilöille on varattu oma aika päiväkävelyjä varten: klo 10-12 tai klo 19-20. Saattajaksi tai avustajaksi kelpaa kuka tahansa 14-70-vuotias henkilö samasta taloudesta tai ulkopuolinen avustaja.

Päiväkävelyt on rajoitettu 1 kilometrin maksimietäsyyteen kotiovelta ja yhteen kertaan päivässä.

Lasten ulkoilu sallittiin jo 26.4. lähtien. Sitä rajoittavat ehdot pysyvät samoina lukuunottamatta sen ajoitusta, joka on huomisesta 2.5. lähtien klo 12-19.

Pienissä, alle 5 000 asukkaan kylässä, ulkoilun voi suorittaa mina tahansa aikana klo 6-23 välillä, muuten samoin rajoituksin kuin yllä.  

TEKSI: Katia Westerdahl
KUVA: Olé arkisto

Ajankohtaisin tieto löytyy aina uusimmasta Olé-lehdestä.

en_USEnglish