Maailman vaarallisimmaksi patikkareitiksi tituleerattu vuoristopolku on kunnostettu koko perheen seikkailureitiksi.

caminito_del_rey
Caminito del Rey on kunnostettu koko perheelle sopivaksi.

Olen reunalla. Alla on 100 metriä lähes pystysuoraa kallion rinnettä. Jalkojen alla olevien puulankkujen raoista näkyy kapeana luikerteleva Guadalhorce-joen uoma. Pitäisikö pelätä?

Vielä muutama vuosi sitten kiipeilijät ja muut hurjapäät kieppuivat henkeään uhaten vuorenseinämään rakennetun ränsistyneen, 100 vuotta vanhan väylän jäänteillä. Vaikka vuosina 1999 ja 2000 tapahtuneiden neljä henkeä vaatineiden onnettomuuksien jälkeen Andalusian aluehallitus kielsi reitillä kulkemisen, ei 6 000 euron sakkouhkakaan karkottanut rohkeimpia seikkailijoita. Juuri pitkälle kiirineet musta maine ja legendat houkuttelivat monia testaamaan rajojaan tällä Kuninkaan poluksi kutsutulla reitillä.

Nyt Ardalesin, Áloran ja Antequeran kuntien rajalla kulkeva polku on täysin uudelleen rakennettu, turvallinen ja Málagan provinssihallituksen alaisuudessa toimiva ulkoilukeskus. Polku avattiin uudelleen 28. maaliskuuta.

Yhteensä 7,7 kilometrin pituinen reitti, josta vain 1,5 kilometriä on vuorenrinnettä kulkevaa kapeaa puista väylää, on auki vierailijoille. Kuuden ensimmäisen kuukauden aikana luvattu ilmainen sisäänpääsy tosin johti siihen, että internet-varausjärjestelmä ylikuormittui hurjan suosion alla.

caminito_23
Puinen polku on keskimäärin metrin levyinen. Välillä täytyy väistää vastaantulevia.

Ensimmäisten joukossa

Olen kokeilemassa legendaarista kävelyväylää ensimmäisten joukossa. Ihan ensimmäiseksi portilla päähäni pannaan kypärä ja luetellaan litania tiukkoja turvamääräyksiä. Ei selfie-keppejä, ei lapsia syliin, ei huutamista, ei kurkottelua kaiteiden yli. Kulje oikeaa reunaa. Kapeimmillaan väylä on vain 70 senttimetriä leveä. Tuossa vaiheessa jännitys nousi pintaan. Mihin olen päätäni työntämässä?

Nyt kun seison vuorenrinteeseen kiinni pultatulla lankkusillalla, ei pelosta ole jäljellä häivääkään. Upeat jylhät vuorenseinämät, Desfiladero de los Gaitanes -kanjoni, jonka toisella puolella kimaltava vihreä järvi ja toisella puolella aukeava laakso, huimaavat kauneudellaan. En edes huomaa, että jalkojeni alla on sata metriä ilmaa. Olen innoissani. Ymmärrän, miksi nämä maisemat ovat kutsuneet extreme-lajien harrastajia vuosien ajan ja miksi El Chorron alue on edelleen kiipeilijöiden suosiossa. Nyt uusittu Kuninkaan polku mahdollistaa kokemuksen kaikille – myös turvallisempia elämyksiä kaipaaville.

caminito_19
Alkuperäinen polku suljettiin 2000-luvun alussa vaarallisena.

Vesivoimalan huoltopolusta seikkailupoluksi

Väylä valmistui alun perin jo vuonna 1905 vesivoimaloiden välisen tavarankuljetuksen ja huoltotoimien helpottamiseksi. Vuonna 1921 kuningas Alfonso XIII kulki polkua pitkin saapuessaan tekoaltaan avajaisseremoniaan. Tästä juontaa nimi Kuninkaan polku.

Kuninkaan polku sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Málagasta. Oma auto on kätevin vaihtoehto päästä paikalle, aloitti reippailu-urakan sitten Ardalesin tai Áloran päädystä. Tosin myös juna vie Málagasta El Chorron asemalle.

Reitti ei ole kiertävä, vaan lineaarinen. Varatessaan lippuja täytyy päättää kummasta päätepisteestä haluaa aloittaa. Eteläinen sisäänkäynti on Álorassa eli El Chorrossa, ja sieltä liikkeelle lähdettäessä pääsee aloittamaan kuuluisimmasta ja hurjimmasta kohdasta polkua. Ensimmäisen kontrollipisteeltä lähdettäessä polku vie saman tien Desfiladero de los Gaitanesin kanjonin ylittävälle sillalle. Ardalesista eli pohjoiselta sisäänkäynniltä lähtiessä reitti on alaspäin viettävää, kun taas vastakkaiseen suuntaan kulkiessa jalkaa pitää nostaa hieman reippaammin ylämäkeen.

Reitin päähän päästyään voi palata samaa reittiä takaisin tai hypätä linja-autoon, joka vie takaisin lähtöpisteelle.

Reitti sopii kaikille, jotka jaksavat kävellä 7,7, kilometrin matkan. Mukaan tarvitaan vain paljon vettä, hyvät kengät ja varusteet.

Pakollisen varauksen voi tehdä verkossa osoitteessa caminitodelrey.info. Sivulta löytyy paljon tietoa espanjaksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Kuninkaan polku on auki kesäkaudella kello 10–17 ja marraskuusta eteenpäin tiistaista sunnuntaihin kello 10–14.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

    

en_USEnglish