Olé-lehti 1/1989

Ulkomaalaisille NIE-numero

NIE tulee löytyä niiltä, joilla on taloudellisia, ammatillisia tai sosiaalisia intressejä Espanjassa.

Aurinkorannikon sydän

Suurikokoinen Mijas tunnetaan nykyisin muustakin kuin sen burro-takseista.

Golfkenttä rakennusprojektina

Golfkentän tekemiseen tarvitaan pienen tasoittelun sijaan paljon raavasta työtä.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Espanjan ja Suomen välinen kulttuuriyhteistyö vuosiksi 1989-1991″]

Helsingissä on allekirjoitettu maittemme välinen kulttuuriyhteistyöohjelma marraskuun 18 p:nä 1988, joka perustuu maittemme väliseen kulttuurisopimukseen (10.12.1979).

Ohjelma on jaettu kolmeen pääkohtaan: 1. Tutkimus ja opetus, 2. Kulttuuri ja 3. Yleiset ja taloudelliset ehdot.

Tutkimuksen ja opetuksen osalta todetaan korkeakoulutuopetuksen ja tieteen osalta esiintyvän halukkuutta edistää yliopistojen välistä yhteistyötä samoin kuin tutkimuslaitosten, kuten Suomen Akatemian ja Espanjan vastaavien kesken. Santiago de Compostelan yliopisto on osoittanut erikoiskiinnostusta asiassa. Apurahoja kumpikin osapuoli myöntää sopimuksessa esitetyllä tavalla. Suomen opetusministeriön stipendiasiain keskukselta saa lisätietoja. Kielten opetuksen suhteen valitetaan, että Madridin autonomisessa yliopistossa on suomenkielen ja kulttuurin opetuksen antaminen siirretty yliopiston itämaisten ja afrikkalaisten kielten kielikeskukseen ja tämä on olennaisesti heikentänyt suomen kielen opetusta. Tähän toivotaan korjausta.

Lisäksi on päätetty tutkia akateemisten arvojen ja tutkintojen vastaavuutta huomioiden molempien maitten lait ja säännökset.

Kulttuurista

Suomalaiset ovat järjestämässä Espanjaan joko tänä vuonna tai 1990 muotoilu- ja arkkitehtuurinäyttelyn “New Form from Finland”. Turussa järjestetään vuodenvaihteessa 1989/90 muotitaidetapahtuman “Espanjalaiset naistaiteilijat Euroopassa”. Suomessa järjestetään niinikään tänä vuonna suomalais-espanjalainen kirjallisuusseminaari. Radio- ja televisiotoiminnasta mainitaan, että puolin ja toisin pyritään tehostamaan yhteistyötä. Entä lehdistö? Sivistykellisistä yhdistyksistä mainitaan, että osapuolet tukevat omalla alueellaan mm. sellaisten yhdistysten toimintaa, joiden pyrkimyksenä on edistää toisen maan tuntemusta.

Yleisistä ja taloudellisista ehdoista -osassa käsitellään laajasti mm. apurahoja, näyttelyiden järjestämistä ja rahoittamista jne.

Yhteistyöohjelma on 19-sivuinen ja se kertoo, että maittemme välinen yhteistyö on laaja ja kasvava. Siinä todetaan vuoden 1992 olevan kummallekin maalle tärkeä: Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuosi, Amerikan löytymisen 500-vuotisjuhla, maailmannäyttely Sevillassa, Barcelonan olympiakisat sekä Madrid Euroopan kulttuurin pääkaupunkina. Valtuuskuntien seuraava kokous on Espanjassa vuoden 1991 lopulla. Kenties olisi ollut syytä kirjata tapahtumia jo tässä ohjelmassa vuoden 1992 osalta sen tärkeyden vuoksi.

Toivotamme onnea kaikille hankkeille.

Stig Westerdahl

PS. Suomen hallitus on tehnyt periaatepäätöksen siitä, että Suomi osallistuu Expo 92 -maailmannäyttelyyn, joka kuten tunnettua pidetään Sevillassa. Arvioitu budjetti on 27 miljoonaa markkaa.

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

8 Resumen
9 Pääkirjoitus
12 Asuinalueen valinta, osa 3
19 Haka-Girasol projekti
23 Monituhatvuotinen Tarifa
28 OP, Suomen suurin, nyt Espanjassa
33 Golfkenttä rakennuskohteena
38 Aurinkorannikon sydän, Mijas
50 Sarjassa suomalaisrakentajia, YIT
55 Gran Canaria
61 Pedro-papin porinoita
67 Lukijan kynästä
70 Ellun pipanat
73 Viini ja Mallorca
81 Uusi vero ulkomaalaisille
85 NIE, ulkomaalaisten tunnusluku
86 Costa del Solin uutisia
88 Lasten suusta
89 Suomi-koulun lahjoitukset

[/toggle]

 

   

en_USEnglish