Olé-lehti 10/2001

Lähdevero – “historiallinen jäänne”

Työeläkkeestä perittävä 35%:n lähdevero on kansainvälisestikin kohtuuttoman korkea.

Restauroija parantaa arvet

Joskus Kristusveistoksia korjataan kulkueiden jälkeen koko vuoden ajan.

Andalusian makein kaupunki

Sevillan provinssissa sijaitseva Estepa on tunnettu ennen kaikkea jouluherkuistaan.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Ulkosuomalaiset ovat kahden kerroksen väkeä”]

On aika uskomatonta, että tänä päivänä niinkin arvovaltainen järjestö kuin Suomi-Seura ry elää menneessä ajassa. Heidän mielestään ulkomailla asuvalla suomalaisella, joka ei kuulu mihinkään paikallisyhdistykseen, ei ole oikeutta tehdä ulkosuomalaisparlamentille ehdotuksia tai aloitteita. Näin totesi marraskuussa, Välimeren maiden yhteisöjen kokouksen yhteydessä Torremolinosissa, Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius.

Hänen mielestään ehdotukset on tehtävä aina yhteisöjen kautta, niitä ei voi yksityinen tehdä suoraan. Hän myös ilmoitti, että ainahan voi perustaa yhteisön ja tätä kautta päästä vaikuttamaan. Toisin sanoen epävirallinen kissayhdistys voisi hyväksyä parlamentin säännöt ja anoa jäsenyyttä ulkosuomalaisparlamenttiin vain saadakseen tehdä aloitteita.

Kyllä nyt ollaan täysin hakoteillä.

Kenellä tahansa Suomen kansalaisella, asuipa hän sitten Suomessa tai ulkomailla, lienee oikeus vapaaseen mielipiteeseen, johon sisältyy aloitteenteko-oikeus. Espanjassa asuu osavuotisesti noin 25 000 suomalaista, joista rekisteröityihin yhdistyksiin kuuluvia on ainoastaan noin 3 000. Nyt muut rajataan ulkopuolelle, jos Suomi-Seuraan on uskomista.

Suomi-Seuran kunniaksi on luettava TV-Finlandin aikaansaaminen sekä ulkosuomalaisparlamentin perustaminen ja ulkosuomalaisten poliittinen lausunto. Jälkimmäisessä todetaan mm., että ulkosuomalaiset ovat resurssi eivätkä taakka. Mutta ovatko nyt poliitikot, jotka arvattavasti ovat olleet näitä parlamenttisääntöjä rustaamassa, vanhan ajan, johon kuuluu tietty nurkkakuntaisuus, kasvatteja.

Minun mielestäni yhteisöihin kuulumattomilla pitäisi olla aloiteoikeus ja kanava mihin he aloitteensa esittävät. Tällainen kanava on Suomi-Seura ry. Kaiken huipuksi ei edes tarvitse muuttaa sääntöjä. Ulkosuomalaisparlamentin sääntöjen 5. artiklassa todetaan näin:

“Jokaisella maailmalla olevalla suomalaisyhteisöllä sekä Suomi-Seura ry:llä on oikeus tehdä aloitteita ulkosuomalaisparlamentin käsiteltäväksi. Aloitteet ja sihteeristön niistä tarvittaessa hankkimat asiantuntijalausunnot tulee toimittaa parlamentin edustajille hyvissä ajoin ennen istuntoa”.

Oikeastaan puuttuu vain Suomi-Seuran tahto edustaa kaikkia ulkosuomalaisia. Saapuneet aloitteet voi käsitellä puhemiehistön kokouksissa. Kun seura toimii suomalaisten edunvalvojana, sen pitäisi tiedottaa niin päättäjille kuin suurelle yleisöllekin, mitä mieltä seura on. Esimerkiksi kannanotto olisi ollut paikallaan, kun Suomessa suunnitellaan eläkkeen kertymisen laskentaperusteen muuttamista. Tämä vaikuttaa ulkomaille siirtyneen Suomessa kertyneeseen eläkkeeseen. Parlamentin käsittelyaikataulu on tällaisissa tapauksissa auttamattomasti liian pitkä.

Toinen hyvä esimerkki on se, että Suomi-Seura ry:n olisi toivonut ottavan kantaa ja oikaisevan suomalaisissa tiedotusvälineissä olevat väitteet, jotka koskevat sosiaaliturvaa ja verotusta.

Nyt olisi aika siirtyä kahden kerroksen väestä yhden kerroksen väkeen. Suomi-Seura voi sen helposti tehdä julkistamalla vastaanottavansa jatkossa yksityishenkilöiden ehdotuksia ja aloitteita.

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

4 Pääkirjoitus: Ovatko ulkosuomalaiset kahden kerroksen väkeä?
6 Jyrki Palo: Gibraltar a small piece of land in the sun
8 Ajastin: mm. Piispa Eero Huovisen joulutervehdys, Kiistaa katumuspilleristä, Ulkosuomalaisten aluekokous Espanjassa, Missä posti viipyy, 10 vuotta opintietä
17 Lähdeveron nykytaso “historiallinen jäänne”
22 Satu ja Jukka ihastuivat mañana-meininkiin
26 Laulava kirjailija haluaa pukilta paketin
28 Yrittäminen Espanjassa – yksityinen yhtiö
31 Autoasiat kiinnostivat
32 Restauroija parantaa arvet
36 Estepa – Andalusian makein kaupunki
38 Risteily rantaloman vaihtoehtona
40 Tuuli kokkasi pingviinikeittiössä
43 Rannikon ravintoloita
44 Asuntopörssi
58 Gaudí on pop
62 Páginas Rosas: Sillanpää ja Sevillana, Museoravintola Málagan keskustassa
64 Muuttumisleikki
65 Ellun pipanat
66 Ehkäise ennalta sairauksia
68 Yritysuutisia
70 Lukijan kynästä
73 Jatko-osa: Koirien eroahdistus
74 Maantiekiitäjä Teuvo Törhönen
77 Pekka Ruohonen pakinoi
78 Kuukauden kirjavinkki: Small Hotels and Inns of Andalucia
79 Näin Oléssa 10 vuotta sitten
80 Kuukauden pyhimys: San Nikolaus de Bari – Joulupukki
83 Kuukauden kymppi Kaj Wickström
84 Palveluhakemisto
90 Ristikko

[/toggle]

 

    

en_USEnglish