Olé-lehti 10/2003

Työkyvyttömyyseläkkeen verotus

Espanjansuomalaisten joukosta löytyy Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneita, joita kiinnostaa verotus Espanjassa.

Turkulaisnuoret Barcelonassa

Kolmen maan nuorten kohtaaminen antoi uusia ulottuvuuksia nuorten maailmaan.

Katalonialaiset ihmistornit

Castellesit ovat Katalonian kulttuuriperinteen omaleimainen ja harrastajia vetävä ryhmä.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Vapaus ei tarkoita veropakoilua”]

Espanjansuomalaiset ovat viime aikoina olleet negatiivisen julkisuuden uhreja Suomen tiedotusvälineissä. Meidät on leimattu jollain tapaa epäilyttäviksi ihmisiksi, joilla on jokin hämärä syy muuttaa Espanjaan asumaan. Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä arvosteltiin Aurinkorannikon “kuppikuntia” pääkirjoitusta myöten, ja Ilta-Sanomien lukijapalstalla taas eräs lukija epäili kaikkien espanjansuomalaisten olevan veropakolaisia.

Yhteydenotoistamme huolimatta Helsingin Sanomia ei jostain syystä kiinnosta julkaista ainuttakaan positiivista juttua espanjansuomalaisista. Myöskään tilaa repliikille ei anneta. Tämä on erikoista politiikkaa maasta, joka kutsuu itseään demokraattiseksi. Espanjan demokratia on huomattavasti Suomea nuorempi, mutta ehkä juuri siksi sitä osataan täällä arvostaa ja vaalia. Mikäli jostain henkilöstä julkaistaan täällä herjaava juttu, myös toista osapuolta kuunnellaan.

Tässä Olé-lehden numerossa käsitellään monia suomalaisia kiinnostavia asioita, mm. työkyvyttömyyseläkkeen verotusta Espanjassa. Vaikka suomalainen väestö täällä etelässä on kovasti nuortumaan päin, valtaosa Espanjaan suuntautuvista on elämäntyönsä jo tehneitä Suomen kansalaisia, jotka haluavat viettää eläkepäivänsä etelän auringossa. Heitä tulisi ennemminkin kutsua talvipakolaisiksi, ei veropakolaisiksi. Kun Suomi on liittynyt Euroopan Unioniin, on tiedetty, että yksi unionin tarkoituksista on nimenomaan vapaa kulkeminen maiden välillä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olemme vapaita valitsemaan, missä haluamme asua.

Espanjan lain mukaan työkyvyttömyyseläkkeestä ei peritä veroa. Tämä ei kuitenkaan mielestäni ole syy leimata espanjansuomalaisia työkyvyttömyyseläkeläisiä miksikään veropakolaisiksi. Yhtälö on nimittäin harvinaisen yksinkertainen. He ovat maksaneet veronsa Suomeen siellä asuessaan. Sitten he muuttavat Suomesta pois, ja tämän jälkeen he ovat verovelvollisia Espanjaan. Espanjassa verotus on keveämpää kuin Suomessa, mutta miksi tämän takia espanjansuomalaiset leimataan? Espanjan verotuskäytäntö on tämän maan asia, eivät espanjansuomalaiset sitä sanele. Sitäpaitsi, onko niin vaikeaa muutenkaan löytää maata, jossa verotus on Suomea kevyempi?

Espanjan valtio on sitä mieltä, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla henkilöllä on varmasti ollut jokin hyvä syy joutua eläkkeelle ennen aikojaan. Jotta heidän elämäänsä helpotettaisiin, verotus on poistettu. Se heille suotakoon.

Katia Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

4 Pääkirjoitus: Vapaus ei tarkoita veropakoilua
6 Kuka on Mariano Rajoy
8 Ajastimessa mm. perintövero poistuu Espanjassa, Euron vaikutus kuluttajahintoihin, Turistimyönteinen kampanja Aurinkorannikolla, Volvo Masters Andalucia
16 Galicia ei ole pelkkää öljyä
20 Työkyvyttömyyseläkkeen verotus Espanjassa, EU:n sairaanhoitokortti tekee tuloaan
22 Apua matkalaukku katosi
26 Katalonialaista kulttuuriperinnettä – Ihmistornit
28 Dexia Challenge ja Volvo Ocean Race
30 Tuontiauton verotus
32 Jussi Varjosaari – mies baanoilla ja palmussa
36 Vaihto-opiskelijana Oviedon yliopistossa
38 Korkeakoulujen Erasmus-vaihtojärjestelmä
40 Yli 30 000 kapakan kautta
44 Turkulaisnuoret Barcelonassa
47 Asuntopörssi
56 Mööpeliostoksille Lucenaan
58 Suomalaiset Espanjan sisällissodassa 1936-1939
62 Yritysuutisia
64 Pekka Vasala kaipaa espanjalaista idylliä
67 Muuttumisleikki
68 Terve ja hyvinvoiva korkeassa iässä
70 Euroopassa on enemmän verenpainetta
71 Melkein kuollut kaunotar
74 Palveluhakemisto
80 “Ainoastaan sydämellään näkee hyvin”
81 Hyvän rakkauden kirja
84 Varo punkkeja
85 Ellun pipanat, Kuukauden kirjavinkki
86 Ristikko

[/toggle]

 

   

en_USEnglish