Olé-lehti 2/1997

Puukkoa espanjalaisessa sairaalassa

Kun Espanjassa joutuu sairaalaan, on suku apuna läpi vuorokauden.

Luontoretkeilyä Andalusiassa

Espanja on Suomen tavoin säilyttänyt runsaasti koskematonta luontoa.

Valderrama kutsuu

Syksyllä golfmaailma kääntää katseensa Aurinkorannikolle, kun Ryder Cup pelataan Sotograndessa.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Kisakuume”]

Tämänkertainen Olé-lehti on sivumäärältään jonkun verran normaalia laajempi. Siten on haluttu taata, että lehti sekä täyttää perustehtävänsä eli pyrkii kertomaan laaja-alaisesti Espanjan asioista että myös antaa tietoa yhä suositummaksi käyvästä harrastuksesta, golfista, eteläisessä Espanjassa.

Tavallista laajempaan golf-osuuteen on perutelunsa. Tämän vuoden syyskuussa Espanjan Aurinkorannikolla Valderramassa pelataan Ryder Cup, joka on maailman arvostetuin golfkilpailu. Tämä kahden vuoden välein toistuva USA:n ja Euroopan välinen ottelu pelataan nyt ensimmäistä kertaa manner-Euroopassa. Paikkavalinta osoittaa, että Costa del Solin maineella maanosansa parhaimpana golf-alueena on katetta.

Ryder Cup -kilpailut aloitettiin vuonna 1927. Kysymyksessä on siis 70. juhlavuosi. Costa del Solilla golfia harrastamatonkin on viime kuukausina pakostakin huomannut, että Ryder Cup on merkittävä tapahtuma, jonka ympärillä kisakuume on ollut korkealla jo reilut puoli vuotta ennen varsinaista kilpailua.

Päätös Valderramasta kisapaikkana tehtiin 1994 espanjalaisen golfsuuruuden Severiano Ballesterosin aloitteesta. Voimakkaasti asiaa on ajanut eteenpäin erityisesti Espanjan golfliiton puheenjohtajatar Emma Villacieros. Hengessä mukana on ollut myös kuningas Juan Carlos, joka on lupautunut kisojen suojelijaksi.

Tapahtuman taloudellinen merkitys on erittäin suuri, etenkin kun sitä arvioidaan pitkällä tähtäimellä. Costa del Solilla golfin arvioidaan antavan työtä suorasti tai epäsuorasti 30.000 ihmiselle ja tuovan vuosittain lähes 50 miljardia pesetaa alueelle. Matkailutuloista pääasiallisesti riippuvaiselle rannikkoalueelle maailmanluokan mediatapahtuma, joka kaiken lisäksi liittyy kiinteästi turismiin kytkeytyvään harrastukseen, on todellinen onnenpotku markkinointimielessä. Paikalle saapuu 1.400 akkreditoitunutta toimittajaa ja yleisöä 40.000. Kisoja seuraa 700 miljoonaa tv-katselijaa ympäri maailman. Parempaa mainosta golfrannikkoimagoa itselleen luovalle alueelle on vaikea kuvitella. Aurinkorannikon matkailun edistämiskeskuksessa ja 38 paikallisen golfkentän markkinointiosastoilla ei tänä vuonna suotta hymyillä tyytyväisinä.

On tietysti olemassa vaara, että me lajia (pitäisikö sanoa varmuuden vuoksi: toistaiseksi) harrastamattomat hyppäämme helposti lehtien golfsivut yli vilkaisemattakaan niitä. Mutta toisaalta on hyvä huomioida, että vaikkei itse mailaan olisi tullut koskaan tarttuneeksikaan, tuttavapiiristä löytyy yhä useampia lajin harrastajia. Ikäänkuin jo yleissivistyksen takia espanjansuomalaisen on siten hyvä tietää täkäläisistä golfympyröistäkin ainakin perusasiat. Eipähän jää kiinni keskusteluissa täydellisestä tietämättömyydestä ja voi antaa kotimaassa opastusta tutuille, jos he sattuvat olemaan kiinnostuneita lajin harrastusmahdollisuuksista Espanjassa. Ja eihän sitä koskaan tiedä, milloin golfkärpänen pääsee puraisemaan itseäänkin.

Arto Ryynänen

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

5 Pääkirjoitus: Kisakuumetta
6 Ajastin: Ajankohtaista Espanjasta
11 Don Quijoten jäljillä Castilla La Manchassa
14 Ulkomaisella autolla sittenkin Suomeen?
16 Puhelujen hinnat halventuneet
17 Televisiolähetykset alkavat
18 Uusi laki poisti traspason
21 Olé-lehti 10 vuotta sitten: Byrokratia kukoisti
22 Suomi-Instituutti avattiin Madridissa
24 Sairaalareissu Espanjassa
28 Uusi suurlähettiläs: Pekka J. Korvenheimon haastattelu
31 Antonio Gaudí – Barcelonan kaunistaja
34 Elämisen laatua. Sirkka Blom tekee väitöskirjan Aurinkorannikon eläkeläisistä
37 Suomalaisyhdistykset juhlivat
38 Kuningattaren tarina, osa II
40 Brandyn kuultoa, Golf-liite
44 Valderrama kutsuu: Ryder Cup syksyllä Espanjassa
47 Asuntojen hintahaitari on melkoinen
48 Asuntopörssi
52 Vuokralle asumaan?
56 Andalusian luonto: outoja hyönteisiä ja lintujen laulua
61 Työharjoittelussa Espanjassa: Pia, Kai, Ilmo ja Hannu opissa suomalaisravintolassa Välimeren äärellä.
62 Yhteistyötä yli makurajojen. Jyväskyläläiset solmivat sopimuksen Málagan ravintolakoulun kanssa.
65 Torcalin maisemissa. Jan Rautavuori ja Karen Ducker rakensivat hotellinsa vanhaan espanjalaiseen malliin.
68 Churroja ja tapaksia. Päivän kierroksella Málagassa.
73 Laskettelua etelän rinteillä: Sierra Nevada.
74 Hannu-papin porinoita.
76 Palveluhakemisto.

[/toggle]

 

en_USEnglish