Olé-lehti 4/1996

Omat lääkkeet myös Espanjasta

Moni Espanjan talviasukas on maassa terveyssyistä ja lääkitystä on pidettävä yllä.

Harrastuksesta kehittyi ratsastuskeskus

Terhi Saloselle ratsastustallin ylläpito on kutsumusammatti.

450 hehtaarin suurprojekti

Santa Marían 18-reikäisen golfradan on tarkoitus valmistua vuoden 1997 alkupuolella.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Makuelämyksiä”]

Elämykset ovat nykyään keskeistä sanastoa puhuttaessa matkailun vetovoimatekijöistä. Elinkeinonsa kehittämisstrategioita pohtivat yrittäjät miettivät päänsä puhki, millaisilla keinoilla ailahtelevaisuuteen taipuvaisia matkailupalvelujen kuluttajia saataisiin houkuteltua omaleimaisuutta etsiviin (vaikkakin melko usein lopulta toinen toistaan muistuttaviin) turistikohteisiin. Matkailuelinkeinosta puhutaankin jo suoraan elämysteollisuutena. Ja elämyksiähän matkailijat ovat kautta aikain etsineetkin. Nyt sen vain ovat tajunneet jo matkailuviranomaiset ja -yrittäjätkin. Ihminen haluaa rikkoa rutiinit ja kokea jotain ainutkertaista ja uutta ainakin lomallaan ja vapaa-aikanaan, jos (ja kun) arkielämässä se ei tahdo onnistua.

Elämyksellisyydestä on tullut muoti, jolla on aina omat ääri-ilmiönsä. Niistä uutisoidaan nykyään lähes päivittäin maailman tiedotusvälineissä. Turhan usein toistuvat uutiset esimerkiksi vuoristokiipeilyn jännityksestä elämyksiä hakeneiden diletanttien tai tavallisten turistien katoamisista maailman korkeimmilla ja samalla vaarallisimmilla vuorilla. Groteskiutta lähentelee jo sitten erikoismatkojen järjestäminen sotatoimialueille, esimerkiksi Bosniaan. Se kertoo paitsi sekä kyseisistä matkanjärjestäjistä ja heidän asiakkaistaan myös paljon jo siitäkin, mihin länsimaissa yleensä on jo tultu.

Näyttävä pintakuohu ei kuitenkaan, tässäkään, kuvaa koko todellisuutta. Valtaosa ihmisistä ei kaipaa elämyksiä yliannostuksina, vaan heille riittää matalampikin profiili. Yleensä ihmiset matkaillessaan hakevatkin uusia kokemuksia ja elämyksiä matkakohteiden normaalista elämänmenosta, esimerkiksi harrastuksista, kulttuurista tai -gastronomiasta.

Kotimaassa Suomessa on alettu vasta viime aikoina tajuta, kuinka keskeinen ruoka- ja juomakulttuurin merkitys on kilpailtaessa matkailijoista. Tie heidän sydämiinsä siis todellakin vie usein vatsan kautta. Täällä Espanjassa gastronomialla on aina ollut keskeinen osa paitsi tavallisessa elämässä myös matkailun markkinoinnissa ja käytännön toteuttamisessa.

Espanja tarjoaakin kulinaristisia elämyksiä etsiville loputtoman rikkaan lähteen, josta riittää ammentamista vaativimmillekin herkkusuille. Eri maakunnilla ja alueilla niiden sisällä on omat ruoka- ja juomaperinteensä, joihin tutustuminen avaa aivan uusia kokemusmaailmoja ja -elämyksiä.

Ei siis ole mitenkään sattuma, että olemme Olé-lehdessä aloittaneet sarjan Espanjan viineistä ja jatkossa, kuten aikaisemminkin on jo tehty, pyrimme antamaan lukijoille tietoa maan monipuolisesta ruoka- ja juomakulttuurista. Siihen perehtyminen toivottavasti lisää entisestään meidän suomalaisten viihtyvyyttä tässä – myös makujensa puolesta – monivivahteisessa maassa.

Arto Ryynänen

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

4 AJASTIN
7 Lukijat kirjoittavat: Mietteitä 19. TEEllä
11 Esittelyvuorossa espanjalainen apteekki: Omat lääkkeet myös Espanjasta
17 Verotus: Omaisuusvero lasketaan valor catastral -arvosta
20 Velho Voutilainen Torreviejassa
28 Kylpylä Curatus Girasol S.L.:n uusi toimitusjohtaja Jan Lundmark haluaa pitää Girasolin jatkossakin ‘suomalaispaikkana’
33 Aurinkoa pullossa 2. osa: Ruokien kyytipojat ja kielen kirvoittajat, Miten käsittelen ja tarjoilen viiniä
36 Espanjalainen keittiö: Kevyitä salaatteja
38 Asuntopörssi: Muistilistaa Espanjan loma-asuntovuokrauksesta
42 Linda työelämän kokemusta hakemassa
44 Ellun pipanat
45 Costa Blanca: Järjestäytynyt suomalaistoiminta Costa Blancalla 10-vuotias
46 Costa del Sol: Hevosharrastuksesta kehittyi ratsastuskeskus
48 Hannu-papin porinoita: Juhlia ja unelmia
50 Seurapiiri: La Nietísima
51 Señora del Norte: Kesäksi Suomeen
52 Palveluhakemisto

[/toggle]

 

   

en_USEnglish