Monipuolinen Málaga on myös Pablo Picasson kotikaupunki. Lähde seuraamaan yhden maailman tunnetuimman taiteilijan jalanjälkiä Málagan vanhaankaupunkiin.

Malaga_CasaPicasso
Pablo Picasso istuu synnyinkotinsa edessä Plaza de la Merced -aukiolla.

Pablo Ruiz Picasso, joka nousi koko maailman tietoisuuteen toisella sukunimellään, syntyi Málagan keskustassa, Plaza de la Merced -aukiolla sijaitsevassa kodissaan vuonna 1881.

Suurin osa Picasson lapsuuden ja nuoruuden merkittävistä paikoista sijaitsee aivan tuon yhden keskustan tärkeimmän aukion lähistöllä. Kulkiessa Picasson jalanjäljissä voikin samalla tutustua vanhimpaan ja historiallisimpaan osaan Málagasta. Ne, joille Málagan vanhankaupungin kadut ovat jo tuttuja, voivat nähdä ne nyt uudessa valossa, Picasson muiston läpi.

“Picasson kautta voi Málagan nähdä uudessa valossa.”

Sen lisäksi, että vierailija voi sukeltaa kubismin isänä tunnetun kuvataiteilijan elämään tutustumalla hänen kotitaloonsa ja käymällä Picasso Museossa, on Málagassa monta muutakin hänen historiaansa henkivää paikkaa.

Kotitalomuseo

Edelleen ylväänä Plaza de la Merced -aukion laidalla seisova Picasson kotitalo on Picasson jälkeläisten, sukulaisten ja Málagan kaupungin yhteisen Fundación Picasso -säätiön ylläpitämä. Säätiö on juhlistanut tänä vuonna myös maailman kuulun taiteilijan 135-vuotisjuhlavuotta.

Museo Casa Natal -museon ensimmäisessä kerroksessa on museokauppa sekä vaihtuvia näyttelyjä esittelevä sali, kun toisen kerroksen kotitalomuseossa vierailija voi nähdä, miten Ruiz Picasson perhe eli 1800-luvun lopun yläluokkalaista elämää ennen kuin muutti Pohjois-Espanjaan ja sieltä Barcelonaan Picasson ollessa kymmenvuotias.

Viidessä eri salissa esitellään niin Picasson vanhempien ja perheen historiaa, Picasson lapsuuden esineitä, kuin myös sitä, millainen oli Picasson lapsuusajan Málaga.

Osoitteessa Plaza de la Merced 15 sijaitseva museo on auki viikon jokaisena päivänä kello 9.30–20. Hinta on neljä euroa sisältäen äänioppaan.

Picasson patsas

Francisco López Hernándezin käsialaa oleva patsas on suosittu valokuvauspaikka. Niin paikalliset kuin turistitkin kuvaavat itsensä vanhan kotitalonsa edustalla penkillä istuvan Picasson kainalossa.

“Picasso-patsas on suosittu valokuvauspaikka.”

Vaikka vuonna 2008 valmistunut patsas esittää aikuista Picasso, tosielämässä taiteilija ei koskaan palannut Málagaan vuoden 1901 jälkeen, eli täytettyään 20 vuotta. Taiteilija eli suurimman osan elämästään Pariisissa, mutta kieltäytyi hänelle tarjotusta Ranskan kansalaisuudesta. Hän piti itsenään aina málagalaisena, andalusialaisena ja espanjalaisena.

Museo Picasso

Yksi ehdoton pysäkki Picasso-kierroksella on Calle San Agustín 8:ssa sijaitseva Museo Picasso Málaga, jossa voi nähdä satoja taiteilijan teoksia. Palacio de Buenavista -palatsin upeissa puitteissa toimivan museon pysyvässä näyttelyssä on esillä 233 museon omaan kokoelmaan kuuluvaa Picasson työtä sekä Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte -säätiön museolle viideksitoista vuodeksi lainaamat 43 teosta.

Museon yhdessätoista salissa on esille surrealistisista ja kubistisista töistä tunnetun Picasson teoksia monilta eri vuosikymmeniltä varhaistuotannosta aina myöhäisimpiin 1960-luvun teoksiin saakka. Picasso menehtyi vuonna 1973.

Museo, joka täytti taiteilijan toiveen siitä, että hänen taidettaan olisi esillä hänen synnyinkaupungissaan, avattiin vuonna 2003 Picasson miniän Christine Ruiz-Picasson ja lapsenlapsi Bernard Ruiz-Picasson työn tuloksena.

Museo on auki talvikuukausina, marraskuusta ja helmikuuhun päivittäin kello 11–18. Yhteishinta pysyvään ja muiden taiteilijoiden töitä esitteleviin vaihtuviin näyttelyihin on 10 euroa sisältäen äänioppaan.

Malaga_Picassomuseo
Museo Picasso löytyy tunnelmalliselta Calle San Agustín -kadulta.

Vanhankaupungin kadut

Picasson kerrotaan leikkineen usein Plaza de la Merced -aukiolta lähtevällä Calle Granada -kadulla. Samalla kadulla sijaitsee myös Parroquia de Santiago -kirkko, jossa Picasso kastettiin.
Calle San Agustín -kadulta löytyy edelleen muistolaatta, joka kertoo Picasson olleen päiväkodissa kyseissä rakennuksessa, kun koulua nuori Picasso taas kävi Calle Comedias -kadulla sijaitsevassa Colegio de San Rafael -koulussa.

Plaza de toros de La Malagueta -härkätaisteluareenan taas kerrotaan olleen yksi Picasson suosikkipaikoista Málagassa. Siellä hän vietti aikaa niin lapsena, kun vierailleessaan Málagassa nuoruuden kesinään. Siinä, missä nuori Picasso imi isältään kuvataideopettaja José Ruiz Blascolta taiteellisia vaikutteita, peri hän tältä myös elämänpituisen rakkauden härkiin ja flamencoon. Se näkyi myös hänen taiteessaan.

Malaga_mural
Picasso näkyy Málagan katukuvassa monella tapaa. Guernican kopio on maalattu seinään Calle Huerto del Conde -kadun varrella.

Picasso modernin Málagan osana

Picasson henki on kantautunut myös nykypäivän málagalaiseen kaupunkikulttuuriin, sillä yksi hänen kuuluisin teos, Guernica, on ikuistettu kadulle katutaideteoksen muodossa. Maalaus sijaitsee vain noin sadan metrin päässä Picasson synnyinkodilta, Calle Huerto del Conde -kadun varrella.

Myös yksi moderni kaupunkikulttuurihanke on nimetty taiteilijan mukaan. Kymmenet Picasson entisten kotikulmien yritykset ja yhteisöt muodostavat Barrio Picasso -projektin, jonka tarkoitus on tuoda esiin uniikkeja pikkuliikkeitä, ravintoloita ja kulttuuria. Lisätietoja saa verkosta barriopicasso.org.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

en_USEnglish