SE 201/2013

Kesäextra

Parhaat vinkit ja villeimmät menot

Energiatodistus pakolliseksi Espanjassa

Uudisrakennuksilta energiatodistus on vaadittu jo vuodesta 2007.

Eväät onnistuneeseen lomaan

Sivulta 8 löytyy ohjeet onnistuneeseen Espanjan-lomaan.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Leväperäisyyden aika on ohi”]

Talouskriisin myötä Espanjassa on muuttunut moni, viime vuosina lähes itseoikeutetuksi tullut asia. EU-sairausvakuutuskortin käyttöä kontrolloidaan huomattavasti tiukemmin kuin aikaisemmin ja miltei vapaasti jaetut eläkeläisten ilmaislääkkeet ovat nyt historiaa.

Kuten aiemminkin maan historiassa, jälleen kerran mennään ääripäästä toiseen. Täydellisen leväperäisyyden jälkeen ollaan tilanteessa, johon on jouduttu puuttumaan Brysselissäkin, sillä EU-kansalaisilta on tiettävästi jopa väärin perustein vaadittu rahaa Espanjan julkisissa sairaaloissa.

Vaikka teoriassa EU-maiden välinen vapaa liikkuminen ei ole muuttunut miksikään, käytännössä sosiaalietujen käyttämistä valvotaan aiempaa tiukemmin. Tämä ei ole pelkästään Espanjaa koskeva ilmiö, vaan se on koko Euroopan laajuinen. Valvonta ulottuu myös verotukseen. Useat espanjansuomalaiset ovat saaneet jomman kumman maan verottajalta tiedusteluja tilanteestaan. Tiedustelut kannattaa ottaa vakavasti, niihin vastaamatta jättämisestä sakotetaan jo ainakin Espanjassa.

En usko, että nykyiset kontrollit tulevat hellittämään edes talouskriisin väistyessä. Takavuosista on pakko ottaa opikseen, jotta historia ei toistaisi itseään. Kontrollit tarkoittavat kuitenkin parhaimmillaan sitä, että meidän kaikkien veroeurot päätyvät parempaan käyttöön, ja sehän on hyvä asia.

Tämän lehden myötä Olé-kustannus siirtyy kesälomalle. Toimituksemme on suljettuna 14.6.–14.7. Seuraava SE-lehti ilmestyy 13.8. Toivotamme kaikille lukijoillemme, asiakkaillemme ja avustajillemme erittäin hyvää kesää!

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Leväperäisyyden aika on ohi
3 Suomen olosuhteet liikaa espanjalaishoitajille
4 Kevään teemana vihapuhe
5 Aurinkorannikon koulun oppilaat kesälaitumille
6 Energiatodistus pakolliseksi Espanjassa
7 Uusi laki tuo helpotusta pienyrittäjille
8 Eväät onnistuneeseen lomaan
10 Kesäpäivä kaupungin kauneimmassa puistossa
14 Helpot ja herkulliset
16 Rannikon palvelut
18 Erilainen eläintarha
19 Lapsiperheen lempikohteet
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Kesäloma luonnonhelmassa
27 Markkinahumua hakemassa
28 Menossa mukana
30 Matkalla: Aavemainen arkkitehtuurin helmi

[/toggle]

 

    

en_USEnglish