Madridissa asuva Jenniina Ylönen päätyi ilmailualalle sattumalta. Uralla eteneminen ei sen sijaan ole ollut sattumaa, vaan se on vaatinut määrätietoisuutta ja rohkeutta.
Jenniina Ylönen sanoo kielitaidolla ja rohkeudella pääsevän pitkälle.

– Kun katson taakse, se mikä on vienyt minua pitkälle, on kielitaito. Se kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta se on totta, toteaa Jenniina Ylönen, 41, joka on työskennellyt 14 vuotta Madridissa ja tehnyt nousukiidon kansainvälisessä jättiorganisaatiossa.

Hänen ensimmäinen työnsä IATA:lla eli puhelinasiakaspalvelija. Useamman korkeakoulututkinnon suorittanut kunnianhimoinen nainen ei kuitenkaan tyytynyt siihen. Hän aloitti pian organisaation sisäisen etenemisen, jonka aikana hän on vaihtanut työtehtävää tai osastoa noin parin vuoden välein.

– Ison kansainvälisen organisaation ehdoton etu on se, että pystyt tekemään tällaisia horisontaalisia muutoksia.

Jenniinan mukaan eteneminen on mahdollista, jos on hyvä työssään ja näyttää kiinnostuksensa.

– Olen aina painottanut, että minulla on halua hypätä sinne uima-altaan syvään päätyyn. Olen ollut vähän uhkarohkeakin ja ottanut vastaan haasteita.

Suurimmalla osalla työtehtävistä ei ole ollut mitään tekemistä Jenniinan koulutuksen kanssa.

– Kun vaihtaa työtehtävää organisaation sisällä, kukaan ei ole kiinnostunut siitä, mitä olet opiskellut, vaan siitä, mitä olet tehnyt viimeiset pari vuotta ja millainen olet työntekijänä.

Suomalaisiin luotetaan

Jenniinan mukaan suomalaisilla on maine luotettavina, lahjakkaina ja hyvinä työntekijöinä.

– Se, missä meillä on petrattavaa, on sosiaalinen puoli.

Sosiaalinen paine espanjalaisilla työpaikoilla on todella suuri.

– On hyvin tärkeää, että tulee tutuiksi ihmisten kanssa myös henkilökohtaisella tasolla. Sosiaalisiin suhteisiin täytyy käyttää aikaa, sanoo Jenniina, joka uskoo, ettei olisi edennyt urallaan, jos ei olisi panostanut sosiaalisiin suhteisiin ja mennyt lounaille ja kahville tiettyjen ihmisten kanssa.

Nyt hän on löytänyt tiensä IATA:N pääkonttoriin asiantuntijatehtäviin. Kuinka se kävi ja mitä neuvoja Jenniina jakaa muille Madridissa työskentelystä haaveileville?

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Adrian de la Fuente, Unsplash

Lue lisää Jenniinan sekä Aurinkorannikolla työelämässä menestyneen Satu-Inkerin urasta syyskuun 2023 Olé-lehdestä!

en_USEnglish