Suomalaistaiteilijan Sánchez-muotokuva näkyvästi esillä nykytaiteen ARCOMadrid-messuilla.
Taiteilija Riiko Sakkinen haluaa herättää taiteellaan ajattelemaan.

Siinä missä toiset taiteilijat myyvät käytettyjä autoja, turborealisti myy autopommeja. Ja jos satut näkemään turborealismia, et voi enää koskaan palata kotiin saati mennä enää ikinä hypermarketiin, sillä taide on ase ja aseet voivat muuttaa maailmaa. Siinä muutama julistus taiteilija ja toisinajattelija Riiko Sakkisen Turborealismin manifestista, jonka mukaan meidät voidaan kyllä möyhentää, mutta turborealistisia ideoita ei voi saada hengiltä.
Espanjassa kaksikymmentä vuotta asunut ja työskennellyt Riiko Sakkinen on edustanut jo kaksi vuosikymmentä suomalaisen nykytaiteen terävintä kärkeä. Nyt kantaaottavista ja tarkkanäköisesti ajan yhteiskunnallisia ilmiöitä tarkastelevista teoksistaan tunnettu taiteilija on jälleen valmistanut teoksen, joka puhuttaa, aina Espanjan uutismediaa myöten.
Madridissa helmikuussa 40:ttä kertaa järjestettyjen kansainvälisten nykytaiteen messujen huomion näet vei Sakkisen myhäilevä muotokuva Espanjan pääministeri Pedro Sánchezista, ympäröitynä sellaisilla nimillä kuten Lenin, Stalin ja Mao Zedong ja nimettynä otsikolla Mis líderes favoritos de extrema izquierda eli ”äärivasemmistolaiset suosikkijohtajani.
Taiteilija Sakkinen vastaa puheluun keskeltä ARCOMadridin kosmopoliittia kuhinaa.
– Sánchezin muotokuva on kolmas ja viimeinen osa trilogiaa, joka alkoi emeritus-kuninkaan muotokuvasta kolme vuotta sitten ja jatkui Franco-teoksella vuotta myöhemmin, kertoo Riiko Sakkinen.
– Idea Sánchez-muotokuvasta syntyi, kun nykyhallitusta muodostettaessa oikeisto varoitti, kuinka kohta tulisimme siirtymään kommunistiseen järjestelmään. Itse en ole huomannut mitään tällaista. Toki aina kuulee kulmabaareissa jupinaa, että näin sitä eletään kommunismissa, kun sähkön hinta on noussut. Mutta minä olen elänyt Espanjassa vuosikausia ja useiden hallitusten ajan, eikä mikään ole muuttunut. Värit voivat muuttua vähän niin kuin Lacasitos-karkkien ulkokuori, mutta peruskapitalismi pysyy, kaikki on ruskeaa sisältä.

Teokset Espanja-keskeisiä

Toledolaisen kotikylänsä studiossa toisinajattelija Sakkinen työstää teoksiaan ahkerasti perheenpyörityksen ohella, käy kenties ripustamassa pyykit välillä. Järjestelmällisen ja hyvin organisoidun työtapansa ansiosta taiteilija saa ajallaan valmiiksi suuretkin näyttelykokonaisuudet, kuten työt ensi syyskuussa Helsingin Galerie Forsblomilla avautuvaan näyttelyyn. ARCOMadridissa nähtävät teokset liittyvät kuitenkin niin kiinteästi Espanjaan, ettei niitä Sakkisen mukaan saisi Suomessa toimimaan, ajoitus ja ajan henki kun näyttelevät taiteilijan teoksissa tärkeää osaa.
– Esimerkiksi jalkapallohuiveista koostettu teos sisältää todella nationalistisia juttuja, kuten ”espanjalainen kusee aina Englantiin päin”, Sakkinen selventää.
– Haalin huiveja sieltä sun täältä, kaikki pohjaa todellisuuteen. En halua keksiä mitään enkä syöttää propagandaa, vaan tarjota materiaalia ajattelulle.
– Taiteentekijän on kuitenkin vaikea reagoida ajan hetkeen ihan tuoreeltaan, prosessi teosten tekemisessä kun on hitaampaa. Esimerkiksi Sánchez on nyt ajankohtainen, mutta kymmenen vuoden kuluttua hän ei kiinnosta ketään. Sitten 50 vuoden kuluttua Sánchez voisi taas jo käydäkin mielenkiintoisesta historiallisesta dokumentista…
– Minulta oli viime vuoden ARCOon tulossa tosi hyvä teos Pablo Iglesiaksesta, mutta koska ARCO silloin ensin peruttiin ja sitten siirrettiin kesäkuulle, pelitilanne meni ikään kuin ohi, teos ei enää olisi toiminut, taiteilija harmittelee.
– Mutta trilogia on nyt valmis. Seuraavaksi voisinkin kuvata vaihteeksi vaikka kaunista naista!
Vaikuttaa vahvasti siltä, että turborealisti Sakkinen vetäytyy pian studioonsa virittelemään autopommia.

Teksti Laura Laakso
Kuvat Galerie Forsblom

en_USEnglish