Olé-kustannus julkaisee syyskuussa Aurinkorannikon uuden patikkaoppaan. Oppaan kirjoittaja Pentti Korpela tuntee alueen patikkareitit kuin omat taskunsa. Espanjan patikkapolut tuovatkin miehen maahan yhä uudestaan, etenkin talvisin.
Pentti Korpela on kokenut vaeltaja ja tuntee hyvin Aurinkorannikon patikkareitit.

Pentti Korpelan ¡Vamos!-nimeä kantava Aurinkorannikon uusi patikkaopas julkaistaan syyskuussa. Kirjassa esitellyt 21 uutta patikkareittiä ovat yhä useamman saavutettavissa, sillä erikoisuutena on, että jokaiselle reitille pääsee julkisilla liikennevälineillä.

– Se on helpottavaa turistinkin kannalta, koska autonvuokraukseen liittyy aina stressiä ja Espanjan liikenne on aika kaoottinen, vaarallinenkin, Pentti toteaa.

Kirjan hän on omistanut mijasilaiselle patikoijalle Juan Antonio Gómez Alarcónille, joka katosi Mijasin vuorille 12 vuotta sitten. Juanin tuttavat uskovat hänen kadonneen yhteen vuoriston luolista. Pentistä Juanin kohtalo tuntuu järkyttävältä, ja se koskettaa häntä myös omakohtaisesti.

– Se olisin voinut olla erittäin huonolla tuurilla myös minä. Ikäviä yllätyksiä voi tulla vastaan silloin, kun niitä vähiten odottaa. Syvät ja rönsyilevät luolat ovat kiehtovia, mutta samalla varsin pelottavia paikkoja, kertoo Pentti, joka on itsekin kolunnut patikoidessaan jos jonkinmoisia luolia.

– Yhdellä reitillä olevan sokkeloisen lepakkoluolan syvyys on 46 metriä. Tuollaiseen paikkaan jos menee, pitää olla kunnon varusteet köysineen, valjaineen, lamppuineen, kypärineen ja suojahaalareineen sekä ryhmä mukana turvaamassa.

Pentti tosin on käynyt turvallisemmissa luolissa usein yksinkin, vaikka myöntää sen olevan jossain määrin riskialtista. Samalla se on kuitenkin ollut niin antoisaa, ettei riskinotto ole kaduttanut.

– Paremminkin päinvastoin: tuntui hyvältä, että uskalsin, Pentti sanoo.

TEKSTI: Marjut Sahlberg
KUVA: Haastateltava

Lue syyskuun 2022 Olé-lehdestä veteraanivaeltajan vinkit Aurinkorannikon patikkapoluille. Korpela kertoo myös, mitkä ovat hänen omat suosikkireittinsä!

en_USEnglish