Patikointia ja chillailua Río Chillar -joella

Patikointia ja chillailua Río Chillar -joella

Río Chillar -joki on Nerjassa sijaitseva suosittu kesäretkikohde. Reitti vie vuorimaisemien, kanjonien, lampien, metsän ja koskien läpi upealle vesiputoukselle.

RIO-CHILLAR_02
Río Chillar -jokireitillä jalat kastuvat takuuvarmasti.

Kuulostaisiko virkistävä hyppy luonnonaltaaseen upeissa kalliomaisemissa hyvältä? Maistuisiko eväshetki vehreän luonnon siimeksessä? Oletko koskaan kävellyt muutaman metrin levyisessä kanjonissa?

Málagan maakunnan itäosan Parque Natural de las Sierras de Tejada, Almijara y Alhama -luonnonpuistossa sijaitseva Río Chillar -joki on monipuolinen retkikohde. Nerjaan laskeva joki houkuttelee niin himopatikoijia, luontofriikkejä, perheretkeilijöitä kuin bikinit päällä vesiseikkailua metsästäviä turisteja.

Päästäkseen chillaamaan Río Chillar -joen hienoille putouksille on ensin huhkittava monen kilometrin pituinen kävelymatka. Reitti kulkee jokea pitkin – itse asiassa joessa –, joten jokainen voi toki itse valita milloin palaa samaa reittiä takaisin lähtöpisteeseen.

Lapsiperheiden tai huonojalkaisten ei välttämättä kannata edetä reitin loppupäähän. Syynä on pitkän paluumatkan lisäksi virran kasvava voima, kivikot ja ylämäki, jotka tekevät reitistä koko ajan vaikeakulkuisemman. Matkan varrella on kuitenkin useita näkemisen arvoisia luonnonmuovaavia paikkoja.

Reitti täynnä huikeita luontokohteita

Reitin alkuna voi pitää Calle Mirto -katua, koska sitä lähemmäs ei autoa saa parkkeerattua. Jätettyään auton kadun varrella sijaitsevalle parkkialueelle tai kadun kulmaan, jossa katu kääntyy, täytyy retkeilijän suunnata alas kohti joenuomaa.

Ensin ohitetaan vasemmalle jäävä sähkölaitos, seuraavaksi kuljetaan A7-moottoritien alta. Risteyksestä jatketaan alas oikealle vievää tietä, kunnes noin kilometrin matkan jälkeen vastaan tulee vuorenseinämät.

Vuoren seinää seuraten edetään oikealle. Vaikka reittiä ei ole merkitty, on siltä enää hyvin hankala eksyä, sillä luonnosta erottaa joenuoman.

Riippuen vuodenajasta ja sateista, alkaa jalkapohjien alla pian lotista vettä. Vaikka veden kiertäminen on mahdollista, se on turhaa. Pian nimittäin tarvotaan vedessä polvia myöten.

Tässä vaiheessa voi ihailla karua, Andalusialle tyypillistä luontoa – viepä reitti muutaman luolankin ohitse. Pian löytää kuitenkin itsensä vehreiden metsien ja kukkien keskeltä, ja puikkelehtimassa ruokojen välissä kuin viidakossa konsanaan.

Noin kolmen kilometrin rajapyykin kohdalla kuljetaan pienen vanhan vesilaitoksen ohi. Pian sen jälkeen valuu oikean puoleisella vuorenseinämällä ensimmäinen vesiputous.

RIO-CHILLAR_01
Vado de los Patos -lampeen kaatuvan vesiputouksen alle voi hypätä vilvoittelemaan.

Kanjoneiden läpi kohti koskia ja putouksia

Yksi Río Chillarin jokiuoman upeimmista paikoista sijaitsee alle neljän kilometrin matkan päässä alkupisteestä. Joki vie Los Cahorros –nimellä tunnettujen huikeiden, jyrkkäseinäisten kanjonien läpi.

Puikkelehdittua useiden, vain muutaman metrin levyisten kanjonien läpi joki saapuu kirkasvetiselle lammelle. Pieni putous, kaatuneiden puiden rungot ja auringossa kimaltava turkoosi vesi houkuttavat pysähtymään. Tämä on monen lapsiperheen retken käännöspaikka, jossa nautitaan eväistä ja virkistävästä vedestä.

Sen jälkeen edessä on muutaman kilometrin pituinen vehreän kasvuston vierustama osuus, jota seuraa kivikkoisempi pätkä. Sillä osuudella joki laskee keskimäärin kymmenen prosentin kulmassa kivikkojen läpi. Matkaaja saa siis hyppiä kivien välissä virtaa vastaan.

Vesiputoukset palkitsevat patikoijan

Lopulta noin seitsemän kilometrin taipaleen jälkeen kohina yltyy entisestään. Pian edessä on Vado de los Patos -lampi. Paikka on yksinkertaisuudessaan lumoava. Pienen lammen kimmeltävän kirkkaassa vedessä voi ottaa virkistävän suihkun.

Moni retkeilijä nauttii lampea ympäröivillä kallioilla tunnelmasta, maisemasta ja eväistään.

Vaikka suurin osa retkeilijöistä kääntyy vesiputouksilta takaisin, voi jokea seurata pidemmällekin. Kulku tosin käy hankalammaksi. Noin kahden kilometrin kivikkoisen matkan jälkeen joki saapuu La Presa -padolle.

Joki jatkaa matkaansa siitäkin eteenpäin vieden vuorille, joiden korkeuksissa 17 kilometriä pitkä joki syntyy.

RIO-CHILLAR_03

Miten perille?

Río Chillar sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Málagasta itään. Aja A7-tietä Almeríaan päin, poistu liittymästä 295. Laskeudu alas kohti Nerjaa. Käänny toisesta liikenneympyrästä oikealle N340-tielle. Käänny kolmannesta liikenneympyrästä oikealle Calle Julio Romero -kadulle ja toisesta oikealle Avenida de la Constitucíon -kadulle. Noin puolen kilometrin päästä käänny vasemmalla Calle Mirto -kadulle ja parkkeeraa auto.

OTA MUKAAN hyvät urheilukengät, jotka saavat kastua, juomaa, evästä, aurinkorasvaa, päähine sekä vaihtovaatteet ja -kengät autolle. Puhelimen tai kameran suojaksi on hyvä ottaa vedenpitävä laukku tai muovipusseja.

REITTI SOPII peruskuntoisille. Uimataitoa ei tarvita. Valitse paluupiste oman kunnon mukaan. Lapsien kanssa reitin voi suorittaa osittain. Reitti kanjoneille ja takaisin on noin 8 kilometriä. Vado de los Patos -lammelle ja takaisin noin 15 kilometriä.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart