Pedregalejo – kalastajakylä Málagan keskustan kainalossa

Pedregalejo – kalastajakylä Málagan keskustan kainalossa

Merellinen ja värikäs Pedregalejo on yksi Málagan kiinnostavimmista kaupunginosista.

Jos lähtee Málagan keskustasta La Malagueta -rannan ohi itään, täyttyy maisema entisöidyistä 1800-luvun taloista, palmurivistöistä ja chiringuito-rantaravintoloista. Vuorenrinteellä seisoo villoja ja merimaisemia tarjoavia hienostokerrostaloja, joiden alapuolella kulkeva rantabulevardi päättyy parin kilometrin päässä
El Balneario -rantaravintolalle.

Rosoisen kauniin, 1900-luvun alun uimalaan rakennetun ravintolan takaa avautuu Málagan perinteikäs kalastajakaupunginosa Pedregalejo. Tuo yksi málagalaisten suosikkiajanviettopaikoista on noussut myös turistien tietoisuuteen. Pedregalejossa viehättää erityisesti sen aitous, sijainti lähellä keskustaa, kauniit rannat ja edulliset ravintolat.

Värikäs ja merellinen kaupunginosa

Jos Málagan itäpuoli on tuohon asti näyttänyt pramealta, matalien kivitalojen välisillä kapeilla kujilla maisemat ja tunnelma muuttuvat. Pedregalejossa asutaan värikkäissä pikkutaloissa, joiden patioiden andalusialaistyyliset laatat repsottavat ja kukat rönsyilevät. Jokainen talo on omanlaisensa.

Pedregalejon kortteleissa kävellessä voi seurata verkkaista espanjalaiselämää oven suissa istuvine ja katuja tarkkailevine vanhoine rouvineen sekä varjoissa leikkivine lapsineen.

Rantakadulla elämä on vilkkaampaa ja turistien värittämää. Matalat ja hieman hompsuiset rakennukset ja rantahietikolla makaavat kalastusveneet antavat paikalle monista turistikaupungeista puuttuvan autenttisen ilmeen. Autottomalla rantakadulla vallitsee rauhan tunne – vaikka viikonloppuisin se täyttyykin auringonottajista, kävelijöistä, yhteen kokoon-
tuvista perheistä ja lenkkeilijöistä.

Rentoa retroilua ja kalaherkkuja

Aiemmin etenkin kalaravintoloista tunnettu Pedregalejon rantakatu on saanut 2010-luvulla uutta väriä. Sinne on noussut moderneja, usein nuorten yrittäjien ideoimia kahviloita ja ravintoloita, jotka erottuvat brändätyillä tyyleillään.

Esimerkiksi usein jonoksi asti ruokailijoita houkutteleva La Galerna -ravintola ja rento La Machina huokuvat retroa surffarihenkeä. Molemmat näistä tarjoavat gluteenittomia vaihtoehtoja.

Pedregalejon äyriäis- ja kala-annoksissa maistuu varmasti paikallinen perinne ja tuoreus.

Muita suosittuja kalaravintoloita ovat muun muassa rantahietikon veneisiin rakennetuissa grilleissä espetos-kaloja eli sardiineja tikuissa paistavat ravintolat Miguelito el Cariñoso ja Las Acacias. Pedregalejon äyriäis- ja kala-annoksissa maistuu varmasti paikallinen perinne ja tuoreus.

Veneitä moneen lähtöön

Aamuisin Pedregalejossa voi nähdä kalastajien palaavan rantaan. Päivisinkin rantojen reunoilla makaavien värikkäiden puuveneiden meri viestii edelleen voimissaan olevasta kalastusperinteestä.
Kalastuspaattien lisäksi Pedregalejossa voi nähdä – ja kokeilla – muunlaisiakin veneitä.

Matkailijalla on mahdollisuus päästä vesiurheilemaan ja katselemaan kaupunginosaa mereltä käsin, sillä rantakadulta löytyy useampi kajakkeja sekä sup-lautoja tuntihinnoin vuokraava paikka.

Rannalla voi nähdä myös pitkiä perinnesoutuveneitä, joiden keuloja koristavat foinikialaista perua olevat kalastajia suojelevat silmäsymbolit. Hyvällä tuurilla voi sattua paikalle, kun värikkäästi maalatut soutajarivistöjen voimalla kulkevat puuveneet kiitävät rannan ohi. Pedregalejon rannalla toimii oma Tiburones Pedregaeljo -soutuseura.

Kaupunginosassa vaalitaan perinteitä muillakin tapaa. Soutuharrastuksen lisäksi yksi näkyvä perinne on heinäkuun puolivälissä juhlittava kalastajien suojeluspyhimyksen Virgen del Carmenin päivä, jolloin tuhannet ihmiset kokoontuvat rannalle seuraamaan venekulkuetta.

Pedregalejolaisille tärkeän pyhimyspatsaan kotipaikka on Parroquia del Corpus Christi -kirkko.

Huviloiden ja huvittelun kaupunginosa

Kalastajakylämaisen ranta-alueen lisäksi Pedregalejosta löytyy myös 1800–1900-luvulta peräisin olevia kesähuviloita. Etenkin kaupunginosaa halkovan Avenida de Juan Sebastián Elcano -kadun varrella, puiden katveessa seisovat villat kertovat kaupunginosan historiasta porvariston kesänviettopaikkana.

Tuo maine elää yhä. Pedregalejo on edelleen paikka, jonka rantakatu ja hiekkarantapoukamat kutsuvat turisteja ja kaupunkilaisia leppoisaan ajanviettoon.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart