Perunamunakas on espanjalainen klassikko – tee kotona!

Perunamunakas on espanjalainen klassikko – tee kotona!

Löysä vai kypsä? Sipulin kera vai ilman? Espanjalainen tortilla de patata on aina tekijänsä maun mukainen.

Perunamunakas on ehkä tunnetuin espanjalainen
ruoka maailmalla, eikä syyttä.

Strand Properties

Espanjassa perunamunakasviipale on erinomainen
aamupala, maukas välipala, ja usein saattaa olla myös lounas tai illallinen.
Jos perunamunakasta tarjoillaan pääruokana, on sen seurana usein hyvä vihreä salaatti,
pala tuoretta vaaleaa leipää ja ehkä alioli-valkosipulimajoneesia. Muuta hyvä tortilla de patatas ei kaipaa.

Perunamunakas on helppo ja halpa ruoka, jonka ainekset ovat uskomattoman yksinkertaiset: munia, perunaa, suolaa ja oliiviöljyä.

Tortillan juuret on jäljitetty Extremaduran alueella sijaitsevaan Villanueva de la Serenan kylään, tosin perunamunakasta on valmistettu vuosisatojen ajan myös Baskimaan alueella. Ruuasta teki suositun sen yksinkertaisuus ja ravitsevuus. Perunamunakas täyttää mahan ja tarjoaa keholla myös tärkeää proteiinia.

Jokainen espanjalaiskokki tekee tortillan omalla tyylillään. Osa jättää munakkaan sisällön hieman raa’aksi, kermaisen valuvaksi herkuksi. Toiset taas pitävät tortillastaan napakkana ja kuivana niin, että siitä on helppo lohkaista palanen esimerkiksi patongin väliin.

Myös sipuli perunamunakkaassa jakaa kansaa. Espanjalaisissa ruokakaupoissa on lähes aina myynnissä perunamunakkaasta sipuliton (sin cebolla) ja sipulillinen (con cebolla) versio. Sipuli perunamunakkaassa on monille periaatekysymys, ja tapas-baarin tiskilläkin ensimmäinen kysymys saattaa olla, onko talon munakkaassa sipulia vai ei.

Munakkaan voi maustaa muillakin aineksilla kuin sipulilla. Chorizo-makkaran palaset tai paistettu vihreä paprika kuuluvat tortillan klassikkotäytteisiin. Vain mielikuvitus on kuitenkin rajana tortillan teossa.

Täydellinen perunamunakas vaatii harjoittelua

Kenestäkään ei synny täydellistä perunamunakaskokkia kertaheitolla, mutta harjoittelu kannattaa. Tärkeä nyrkkisääntö munakkaan valmistettaessa on, että jokaista sataa grammaa perunoita kohden munakkaaseen laitetaan yksi iso kananmuna.

Aloittelijan virhe on antaa perunoiden käristyä kypsennysvaiheessa liikaa niin, että ne paistuvat ranskalaisiksi perunoiksi. Paistorasva ei siis saa olla liian kuumaa.

Perunoiden oikea paistoaika riippuu monesta asiasta, joten vahdi tarkkaan perunoiden värisävyä. Kun perunan värisävy muuttuu kultaiseksi, on peruna yleensä kypsä. Voit varmistaa asian maistamalla. Tarkat valmistusmetodit vaihtelevat kotikeittiöstä toiseen. Joku haluaa kypsentää esimerkiksi sipulin ja perunat erikseen, toiset taas kypsentävät ne yhdessä. Pannun on oltava tarpeeksi iso, että munakkaan kääntäminen onnistuu ongelmitta.

OHJE: Perunamunakas

 • 500 g perunoita – patatas
 • 5 kananmunaa – huevos
 • ½ iso tai 1 keskikokoinen sipuli – cebolla
 • Suolaa– sal
 • Laadukasta oliiviöljyä – aceite de oliva
 1. Kuori perunat ja pilko ne viipaleiksi. Varo leikkaamasta viipaleista liian ohuita. Silppua sipuli (jos käytät sipulia).
 2. Kuumenna suurella paistinpannulla reilusti oliiviöljyä. Laita perunaviipaleet oliiviöljyyn keskilämmölle kypsenemään noin viideksi minuutiksi.
 3. Lisää perunan joukkoon sipuli. Laske lieden lämpö matalalle ja laita pannun päälle kansi. Anna perunoiden ja sipulin kypsyä yhdessä, kunnes peruna saa hienoisen kultaisen sävyn. Kypsä sipuli on hieman läpikuultavaa. Yleensä kypsymisaika on noin 20–30 minuuttia. Älä anna perunoiden paistua liikaa tai ruskistua.
 4. Nosta peruna ja sipuli pois pannulta esimerkiksi muoviastiaan. Lisää niiden joukkoon suolaa oman mielen mukaan ja sekoita varovasti.
 5. Riko kaikki munat astiaan ja sekoita ne hyvin. Yhdistä kananmuna sen jälkeen paistettuihin perunoihin ja sipuliin. Sekoita ainekset huolellisesti.
 6. Laita kuumennetulle pannulle (jossa paistoit aiemmin perunan ja sipulin) reilu luraus oliiviöljyä. Kaada päälle perunamunakkaan ainekset. Anna niiden kypsyä pannulla noin yksi minuutti.
 7. Käännä munakas varovaisesti esimerkiksi lautasen tai pannun kannen avulla. Anna kypsyä jälleen yksi minuutti. Voit kääntää munakkaan vielä uudelleen, kunnes tortillan rakenne on munakasmainen ja sopivan kiinteä tarjoiltavaksi. Sisältä se saa olla hieman löysä. Siirrä pannu sivuun ja anna tortillan levätä hetki ennen tarjoilua.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Shutterstock

Resepti julkaistiin alun perin Olé-lehdessä 11/2018.

Tilaa Olé-lehti0

Your Cart