Olet tehnyt suuren päätöksen – olet muuttamassa Suomesta Espanjaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon muuttoa valmisteltaessa?


“Empadronamiento” eli asukkaaksi kirjautuminen hoidetaan oman paikkakunnan kaupungintalolla.

Muutto Espanjaan ja siihen liittyvät valmistelut on syytä aloittaa hyvissä ajoin. Pysyvästä maanvaihdoksesta täytyy ilmoittaa eri tahoille sekä Suomessa että Espanjassa. Alla olevasta listasta löydät tärkeimmät muistettavat.

Suomessa tehtäviä toimenpiteitä

Muuttoilmoituksen Kelalle voi tehdä Kelan omilla sivuilla, jonka asiointipalveluun kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Sivulta löytyy myös paljon tietoa muutosta ulkomaille. Muuttaja voi myös täyttää Kelan lomakkeen Y 38 (”Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla”) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.

Vakituisesti ulkomaille muuttava siirretään Suomen väestötietojärjestelmässä poissaolevaan väestöön ja samalla muutto katkaisee osan kotikuntaan liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

Muuttoilmoitusta ulkomaille ei voi tehdä puhelimitse, mutta sen voi tehdä Postin verkkopalvelussa. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös lomakkeelle, jonka saa postin toimipisteistä tai maistraateista.

Pysyvästä muutosta ulkomaille on ilmoitettava myös Suomen Verohallinnolle. Ongelmatapauksissa Suomen kansalaisia neuvoo kansainvälinen henkilöverotuksen palvelunumero 020 697 024.

Jos olet asunnonomistaja, ilmoita tarvittaville tahoille kuten isännöitsijälle asunnossasi tapahtuvista muutoksista. Myös vakuutukset kannattaa käydä läpi tarkkaan. Suurin osa vakuutuksista kannattaa hankkia uudesta kotimaasta.

Suomen ammattiliittoihin kuuluminen vaatii normaalisti pysyvää asumista Suomessa. Tarkista tilanne omasta liitostasi.

Monet Espanjassa asuvat säilyttävät myös Suomen puhelinnumeronsa, mutta usein liittymätyyppiä kannattaa vaihtaa ulkomailla asumiseen sopivaksi. Muista, että nykyään EU:n sisäisten puhelujen hinnoilla on hintakatto, joten saatat tulla toimeen pelkällä Espanjan-numerolla.

Toimenpiteet Espanjassa

Kaikkien yli kolme kuukautta Espanjassa oleskelevien on ilmoittauduttava Espanjan kansallisen poliisin ulkomaalaisrekisteriin (Registro de Extranjeros de la Policía Nacional) ja hankittava NIE-numero (Número de Identidad de Extranjeros). Tämä tapahtuu uuden kotikaupunkisi extranjería-yksikössä. Kaikki extranjería-toimipisteet löydät Espanjan kansallispoliisin nettisivuilta.

NIE-numero on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa, eli ennen sen hankkimista monien käytännön asioiden hoito on vaikeaa tai mahdotonta.

Samalla voi hakea myös pysyvää oleskelulupaa, residenciaa, jonka saamiseksi hakijan on todistettava tulevansa Espanjassa toimeen itsenäisesti, esimerkiksi työskentelemällä, itsenäisenä ammatinharjoittajana tai eläketulojen kautta.

Kun olet saanut jo NIE-numerosi, kannattaa sinun ilmoittautua myös uuden kotikaupunkisi kaupungintalon eli ayuntamienton asukasrekisteriin. Rekisteriin ilmoittautumisprosessi on nimeltään empadronamiento.

Asukkaaksi kirjaututuneet asukkaat nauttivat usein Espanjan kaupungeissa erilaisista vero- ja muista eduista. Empadronamiento-todistusta saatetaan pyytää myös esimerkiksi terveyskeskuksessa (ambulatorio) omalääkäriä anottaessa.

Sosiaaliturvaa koskevat asiat hoidetaan kuntoon lähimmässä Seguridad Socialin toimistossa. Muuttajan on pidettävä mielessä, että toisin kuin Suomessa, Espanjassa sosiaaliturva ei ole asumisperusteinen, vaan sen voi saada itselleen vain tekemällä ansiotyötä tai yrittäjänä. Seguridad Socialin nettisivuilta löytyy tietoa myös englanniksi.

Eläkeläiset voivat sen sijaan siirtää sosiaaliturvansa Suomesta Espanjaan. Lisätietoa asiasta saa Kelan nettisivuilta ja maasta- ja maahanmuuton palvelunumerosta 020 634 0200. Myös eläkeläisten EU-sairaanhoitokortti tulee Suomen Kelalta, vaikka eläkeläinen asuisikin vakituisesti Espanjassa.

Muista myös!

Tulevia Suomen matkoja varten tarvitset Espanjassa pysyvästi asuessasi eurooppalaisen sairaanhoitokortin Espanjasta. Korttia haetaan Seguridad Socialin toimistosta, eli CAISS-toimistosta (Centros de Atención e Información de la Seguridad Social). Poikkeuksena ovat eläkeläiset, jotka saavat EU-sairaanhoitokortin Suomesta.

Yli kuusi kuukautta Espanjassa olleiden tulisi Espanjan lain mukaan vaihtaa myös rekisteröidä ajokorttinsa Espanjan Dirección General de Tráficoon eli lyhyesti Tráficoon. Uuden, 19.1.2015 voimaan tulleen lain mukaan Espanjassa asuvat EU-residentit ovat velvoitettuja vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen. Aikaraja residenteille on kaksi vuotta. Tämän jälkeen esimerkiksi suomalaisella ajokortilla ajamisesta voi rapsahtaa sakko, enimmillään 200 euroa. Myös suomalaisen ajokortin vaihto espanjalaiseen tehdään Tráficossa.

Muuton lähestyessä muista myös tarkistaa oman passisi voimassoloaika. Suomesta muuttavien kannattaa harkita myös virallisen henkilöllisyyskortin hankkimista, ettei passia tarvitsisi kantaa aina mukana.

Muista, että Espanjaan muuttoon liittyvät asiat muuttuvat aika ajoin. Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy aina uusimmasta Olé-lehdestä.