Sadekuuroja, kiitos!

Sadekuuroja, kiitos!

Ennennäkemätön kuivuus koettelee Aurinkorannikkoa.

Pitkään jatkunut kuiva kausi koettelee tänä keväänä toden teolla Aurinkorannikkoa ja erityisesti Málagan maakunnan maatalouselinkeinoa.
Sademäärä on jäänyt vuoden mittaan vähäisimmäksi vuosikymmeniin ja vihannes- ja hedelmätarhat sekä karjatalous kärsivät kuivuuden mukanaan tuomista monista ongelmista. Erityisen pahasti kuivuus koettelee maakunnan itäosien avokadoviljelmiä, joiden vedentarve on suuri. Niin ikään alueen mango- ja oliiviviljelmät sekä viljantuotanto kärsivät veden puutteesta, ja mikäli keväällä ei saada kunnon sateita, tulevasta kesästä ennustetaan sadon suhteen katastrofaalisen synkkää.

Strand Properties

Kuivuutta verrataan pandemiaan

Sanomalehti Diario Sur uutisoi historiallisen kuivuuden lävistävän Málagan maakunnan jopa pandemian kaltaisena koettelemuksena, mikäli kevät jatkuu ilman helpotusta tuovia sateita. Maatalouselinkeino työllistää alueella suoraan 15 000 ihmistä ja vaikuttaa välillisesti satojen miljoonien eurojen liikevaihdon omaaviin suuryrityksiin.
Muun muassa oliivintuotantoalue Antequera on erittäin riippuvainen maataloustuotannostaan, mutta kauden oliivit ovat olleet niin kuivia, ettei niistä ole saatu laisinkaan öljyä. Keinot, joita maakunnassa on väläytelty lieventämään äärimmäisen kuivuuden aiheuttamia tuhoja, ovat Diario Surin mukaan pahasti myöhässä ja riittämättömiä.

Suora vaikutus turismiin

Kuivuuden seuraukset saattavat olla kohtalokkaat myös Aurinkorannikon tulevaa turistikautta silmällä pitäen, sillä alueen väkimäärä yli kaksinkertaistuu kesän sesongin
aikaan.
– Jos emme toimi nopeasti, koko alueen turistisektori voi olla vaarassa, totesi Hotellialan yrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja José Luque Sur-lehdelle.
Málagan maakunta on viimeisten viidentoista vuoden ajan yrittänyt tehostaa uusien vesivarojen etsintää alueella, parantaa jo olemassa olevaa infrastruktuuria sekä kehittää kasteluveden uusiokäyttöä.
Suunnitelmat ovat kuitenkin jääneet monelta osin toteuttamatta, kuten on käynyt vaikkapa koko Aurinkorannikolle elintärkeän La Concepciónin tekoaltaan laajennussuunnitelman kanssa. Niin ikään puoli vuosisataa palvelleessa Costa del Solin suuressa vesiputkistossa, joka ulottuu sadan kilometrin matkan Manilvasta Torremolinokseen, havaitaan vuosittain viitisenkymmentä murtumaa, joten putkiston uusiminen tulisi aloittaa ensi tilassa.
Veden uusiokäyttöä pitäisi pikaisesti tehostaa; maakunnassa hyödynnetään tällä hetkellä vain noin kymmenesosa siitä kapasiteetista, joka vedenpuhdistamoilla olisi käsitellä vettä kierrätettäväksi uusiokäyttöön.
Samaan aikaan maanviljelijät itse pyrkivät kaikin keinoin pelastamaan sadosta sen mitä pelastettavissa on. Vanhojen avokadopuiden oksia leikataan, kastelu rajoitetaan minimiin ja satoa kerätään jo ennen aikojaan. Ja ennen kaikkea, toivotaan sateita.0

Your Cart