Särkylääkkeiden käsikauppakäytännölle loppu Espanjassa

Särkylääkkeiden käsikauppakäytännölle loppu Espanjassa

Sakkouhka on lopettamassa apteekkien käytännön myydä 600 milligramman ibuprofeenia ja 1 gramman parasetamolia ilman reseptiä.
Suomalaiset ovat tottuneet saamaan 600 mg ibuprofeenia ilman reseptiä Espanjassa.

Aiemmin espanjalaisesta apteekista särkylääkettä hakiessa apteekkari kysyi, minkä vahvuista saisi olla. Myös 600 milligramman ibuprofeenit tai yhden gramman parasetamolit lähtivät mukaan ilman reseptiä.

Strand Properties

Nyt ilman lääkärin määräystä on tarjolla korkeintaan 400 milligramman ibuprofeenia tai 650 milligramman parasetamolia – niin kuin Suomessakin.

Vaikka vahvojen särkylääkkeiden myynti ilman reseptiä on vastoin Espanjassa vuonna 2015 voimaan tullutta lakia, moni apteekki on jatkanut niiden ja joidenkin muiden reseptilääkkeiden myymistä. Vasta tänä keväänä voimaan tulleet uudet säädökset laittoivat tavalle pisteen.

Espanjan hallitus aikoo valvoa lääkelain noudattamista entistä tarkemmin.

El Confidencial -lehden mukaan Espanjan hallitus haluaa tiukentaa kontrollia ja valvoa lääkelain noudattamista. Tarkastajat voivat langettaa reseptilääkkeiden myymisestä ilman reseptiä 3 000–6 000 euron sakot.

Lääkkeiden myyntiä valvotaan uuden, apteekeille pakollisen järjestelmän (Sistema Español de Verificación del Medicamento – Sevem) kautta. Myyntiä seurataan muun muassa lääkepakkausten koodien avulla ja näin ollen voidaan selvittää reseptilääkkeen ilman reseptiä myynyt apteekki.

Reseptilääkkeet ovat apteekkien tiskien takana, mutta ne erottaa käsikauppalääkkeistä myös pakettimerkinnöistä. Reseptilääkkeiden symbolit ovat mustareunainen, viivalla jaettu, puoliksi musta tai kokonaan musta ympyrä.

Suomen reseptilääkkeet ovat pääosin myös Espanjassa reseptin takana.

Lääkkeiden hintoihin muutoksia

Lääkemääräyksiä on muutenkin rukattu Espanjassa tänä vuonna. Lähes 1 300 lääkkeen hinta laski espanjalaisapteekeissa 1. tammikuuta, kun hallituksen uusi hintasäädös tuli voimaan.

Suurimman osan hinta tippui vain muutaman prosentin. Diariofarma-lehden mukaan tietyissä lääkkeissä hinta-alennus oli kuitenkin huikea, jopa 69 prosenttia. Muun muassa 600 milligrammainen ibuprofeenia sisältävät lääkepakkaukset halpenivat jopa 65,5 prosenttia.

Esimerkiksi kolesterolilääke rosuvastatiini ja astman hoitoon käytettävät budesonidi ja salbutamoli olivat alennettavien listalla.

Julkisista varoista tuetuille reseptilääkkeille asetetaan Espanjassa referenssihinnat, joita ei saa ylittää.

TEKSTI ja KUVA: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti0

Your Cart