SE 181/2012

SE 181/2012

SE 181/2012

Muutoksia Espanjan ulkomaalaislakiin

Muutokset on nivottu läheisesti yhteen terveydenhuollon uudistukseen.

Lähijunalipun hinta kallistui

Espanjan rautatieyhtiö Renfe nosti junalippujen hintoja toukokuun alussa.

Espanjan vuoden päästökiintiö täynnä

Suomalaisen ekojalanjälki on vielä espanjalaista suurempi.

Pääkirjoitus: Residenttien ja turistien oikeudet aiempaa tarkempaan syyniin

Kehotan SE-lehden lukijoita tutustumaan tarkasti ulkomaalaislain muutoksiin, joista tässä lehdessä kerromme ensimmäisenä suomalaismediana. Ne koskettavat nimittäin myös meitä suomalaisia.

Lakiteksti on niin uusi, että toimituksemme ei ennen lehden painoon menoa ole siihen ehtinyt vielä tutustua muuta kuin päällisin puolin. Näyttää kuitenkin selvältä, että EU-kansalaiset jaetaan tästedes kahtia: turisteihin, jotka oleskelevat maassa alle kolme kuukautta sekä residentteihin, joiden oleskelun pituus on yli kolme kuukautta.

Residenteillä tulee olemaan velvollisuus osoittaa omaavansa tarpeeksi tuloja maassa asumiseen, sekä asiaankuuluvan sairausvakuutuksen. Huomattakoon, että tämä residenttiys ei tee kenestäkään automaattisesti verovelvollista Espanjassa, vaan se on oma toimenpiteensä.

Olé-lehden huhtikuun numerossa, seurattuani keskustelua terveydenhuollon reformin välittömästä tarpeellisuudesta, kehotin Espanjassa pitempiä aikoja oleskelevia lukijoita hankkimaan itselleen yksityisen sairausvakuutuksen. Uuden lakitekstin nähtyäni totesin, että oikeaan osuin.

Tulkintani asiasta on, että Espanjassa tullaan pikkuhiljaa menemään muista EU-maista tulevien ulkomaalaisten kahtiajakoon. Mikäli oleskelet maassa yli kolme kuukautta, olet residentti, jolla on velvollisuus osoittaa toimeentulonsa sekä olla vakuutettu, joko yksityisesti tai valtion puolesta. Mikäli taas olet turisti eli oleskelet maassa alle kolme kuukautta, voit käyttää Espanjan terveyspalveluja tarvittaessa EU-sairausvakuutuskortin turvin. Uskon siis, että EU-sairausvakuutuskortti tulee jatkossa kelpaamaan vain turisteille ja vain välitöntä hoitoa varten.

Miksi tähän tilanteeseen on tultu? Täydellisen leväperäisyyden ja liiallisen anteliaisuuden takia. Espanja on kuvitellut seguridad socialin arkun olevan pohjaton.

Pohja on kuitenkin ollut näkyvissä niin kauan, että on olemassa todellinen vaara koko maan terveydenhuoltosysteemin romahtamiseen. Ulkomaalaisten on kuitenkin turhaa kuvitella olevansa ainoat, joihin säästötoimet vaikuttavat. Niitä sovelletaan kovalla kädellä myös espanjalaisiin.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Residenttien ja turistien oikeudet aiempaa tarkempaan syyniin
3 Muutoksia Espanjan ulkomaalaislakiin
4 Urdangarin hieroo sopimusta syyttäjän kanssa
5 Terveydenhuollon uudistus vaikuttaa myös suomalaisiin
6 Maksamattomat vuokralaiset protestilistalle
7 Lähijunalipun hinta kallistui
8 Espanjan vuoden päästökiintiö täynnä
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
13 Alueuutiset: Torremolinos
14 Alueuutiset: Torrevieja/Orihuela
16 Lukijapostia
17 Espanjan Asuntopörssi
22 Suomalaisen koulun tarkastukset tehty – tuloksia odotetaan
23 Muissa medioissa
24 Suomalaistaiteilijat kurkottivat kohti pyhää Nerjassa
25 Gallup
24 Suomi teki komean paluun
28 Suomalaiset irrottelivat musisoimalla
30 Rannikon palvelut
32 Menossa mukana
34 TVfinland
38 Matkalla: Oliiveja ja renessanssia

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart