SE 186/2012

SE 186/2012

SE 186/2012

Fuengirolan feriat starttasivat

Feriat aloitettiin perinteisin menoin.

Camp Nou raikui itsenäisyyden puolesta

Mittelö Katalonian itsenäisyydestä siirtyi jopa jalkapalloon.

Kuninkaalla aviottomia lapsia?

Kuningas Juan Carlos on viime aikoina joutunut koville mediassa.

Pääkirjoitus: Väliinputoajat

Tämän lehden sivulla 19 kerromme monta kroonista sairautta omaavasta Annikki Vuoresta, joka ei sitkeästä yrittämisestä huolimatta tahdo saada tarvitsemaansa lääkärin seurantaa Espanjassa oleskelunsa aikana.

Suomalaisia, Espanjassa alle puolet vuodesta viettäviä henkilöitä on paljon, samoin sellaisia, jotka oleskelevat kesät Suomessa, mutta jotka ovat Espanjan sosiaaliturvan piirissä. Monen mielestä sosiaaliturvan kokonaan siirtäminen maasta toiseen ei ole mielekästä, ja vaikka yksityinen sairausvakuutus ratkaiseekin suurimman osan ongelmasta, jäljelle jäävät väliinputoajat, joiden tilanne on hankala.

Kun EU-sairausvakuutuskortin käytännön kriteerit tuntuvat vaihtuvan miltei lääkärin laskeman naamakertoimen mukaan, kaivattaisiin taas virkamiehiä istumaan saman pöydän ympärille. Pitääkö Annikki Vuoren kaltaisten henkilöiden todella jäädä väkipakolla Suomeen? Miksi sosiaaliturvaa ei voisi siirtää maasta toiseen väliaikaisesti?

Ehdottaisin, että EU tutkisi mahdollisuutta myöntää tällaisille henkilöille aivan omanlainen sairausvakuutuskorttinsa. Jos sosiaaliturvan väliaikainen siirto maasta toiseen hyväksyttäisiin, esimerkiksi kroonikot voisivat turvallisin matkata kahden maan väliä. Vastaanottavan maan ei tarvitsisi pelätä terveydenhoitojärjestelmänsä kuormittuvan, kun maksaja olisi varma.

Uskoisin Suomen säästävän pitkän pennin tällä systeemillä, sillä maan talvi-ilmasto tuskin kenenkään vaivoja ainakaan parantaa. Espanjan turistialueiden terveyspalvelut kuormittuvat kesäisin turisteista, mutta näin kuormittumista vähennettäisiin.

Puheet terveysturismista pitäisi unohtaa ja alkaa puhaltamaan yhteiseen EU-hiileen. Asia tulee katsoa toisin päin: miten voimme potilaiden tilannetta kohentamalla parantaa kaikkien tilannetta?

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Väliinputoajat
3 Fuengirolan feriat starttasivat
4 Amerikan koulusurmista mallia Espanjassakin
5 Olli Rehn: Espanjan jatkettava eläkeuudistustaan
6 Camp Nou raikui Katalonian itsenäisyyden puolesta
7 Hinnat nousivat ALV-korotusta reilummin
8 Kuninkaalla aviottomia lapsia?
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut
18 Sofia-opistossa vietettiin avajaisia
19 Sairaanhoitojärjestelmän väliinputoaja
20 Fuengirolan härkätaisteluareena uudistunut
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Menossa mukana
27 Yritysuutisia
28 TVfinland
30 Tee-se-itse: Nikkaroi koti kuntoon

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart