SE 243/2015

SE 243/2015

SE 243/2015

Los Bolichesin juna-asema kiinni

Asema remontissa jopa viisi kuukautta.

Granadaan tapaksille

Granada on tunnettu tapas-kulttuuristaan. Lue, miten tapas-keitaille löytää.

Costa Blancan Suomi-Seura saa saunan

Seuran uusiin tiloihin kaavaillaan infrapunasaunaa.

Pääkirjoitus: Oikeaa demokratiaa, varma muutos?

Plus que ça change, plus c’est la meme chose. Mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samoina. Näin kirjoitti Jean-Baptiste Alphonse Karr vuonna 1849 satiirilehdessään Les Guêpes.

Tämä lause on tullut mieleeni yhä useammin viime aikoina, Espanjan sisäpolitiikkaa seuratessani. Muutama vuosi sitten maassa alkoi voimakas sosiaalinen liike niin sanottua kaksipuoluejärjestelmää vastaan. Se koettiin yhtäkkiä epädemokraattiseksi, niin hauskalta kuin tämä saattaakin kuulostaa. Jos maan johdossa vaihteli kaksi valtapuoluetta, se johtui vain siitä, että ne saivat vaaleissa eniten ääniä.

No, oli miten oli, ensin syntyivät protestiliikkeet Democracia Real Ya ja 15-M ja sen jälkeen Podemos-puolue, joka puolestaan sikisi tusinoittain pienempiä liikkeitä. Samanaikaisesti niin ikään vaihtoehtopuolueena ensin Kataloniassa alkaneen Ciudadanos-puoleen toiminta alkoi laajeta maan laajuiseksi.  Kansa hurrasi. Enemmän puolueita! Viimeinkin oikeaa demokratiaa!

Mutta kuinkas onkaan käynyt? Juuri toimitetuissa Katalonian itsehallintoalevaaleissa noin puolet äänistä meni itsenäisyyttä ajaville puolueille, loput itsenäisyyttä vastustaville. Vaaliliitot ovat pakollisia, jos Kataloniaan aiotaan saada muodostettua hallitus. Lopulta on siis kaksi vastakkaista rintamaa, aivan kuten perinteinen asettelu PSOE/PP.

Podemosin, Ciudadanosin ja muiden uusien puolueiden rynnätessä areenalle näyttää vahvasti siltä, että aiemmat vaihtoehtoiset pienpuolueet eivät pysykään hengissä. Esimerkiksi kommunistipuolue Izquierda Unida kaavailee Podemosiin yhdistäytymistä. Andalusian omia asioita ajava Partido Andalucista taas on ilmoittanut lopettavansa toimintansa.

Espanjan parlamenttivaalit pidetään juuri ennen joulua. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Jo nyt nuoret protestipuolueet ovat ehtineet pyörtää omaa ideologiaansa, idealismiaan ja populistista puhetulvaansa moneen kertaan. Katalonian vaaleissa Podemos sai jo siipeensä – niin tosin sai PP:kin. Tekeeköhän liika tarjonta kuitenkin kaikesta vaan hankalampaa?

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Oikeaa demekratiaa, varma muutos?
3 Los Bolichesin juna-asema kiinni hissitöiden vuoksi
4 Aurinkorannikon suomalainen koulu täyttyi “Olevaisista”
5 Katalonian itsenäistyminen epätodennäköistä
6 AVE-luotijunian reittikartta laajenee
7 Myös Seat käyttänyt Volkswagenin manipuloituja moottoreita
8 Suomalainen Mundo Mágico -päiväkerho sulkee ovensa
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut
18 Yritysuutiset: La Flamenca ja La Leona
19 Suomalainen harrastaa sarja: “Parasta purjelautailussa on vapauden tunne”
20 Max and the Ducks julkaisi euroviisukappaleensa
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Turistikirkon nuorisotyöhön uutta potkua
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Löydä Granadan tapas-keitaille

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart