SE 244/2015

SE 244/2015

SE 244/2015

Suomen Pizzagate puhuttaa Aurinkorannikolla asti

Sekä Suomessa että Espanjassa pizzayrittäjänä toimineen mielestä kummassakaan maassa ei voi myydä pizzaa alle 7 eurolla.

Fuengirolan uusi ulkomaalaisvaltuutettu:

“Suuri suomalaisyhteisö on meille rikkaus”

FugeFestiin on edelleen saativilla lippuja

 

Pääkirjoitus: Espanjan mallista ratkaisu pizzagateen?

Viime päivinä on noussut lehtiotsikoihin tulkinta, jonka mukaan alle kuuden euron pizzoja kauppaavat ravintoloitsijat saattavat olla veronkiertäjiä. Tätä perustellaan Suomen ravintoloiden kulurakenteella: niin edullisesti myyminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista.

Tietämättä Suomen ravintoloiden kulurakenteesta tuon taivaallista, itse hinta-asiaan on vaikeaa ottaa kantaa. Lienee myöskin sanomattakin selvää, että hinnalla ja laadulla on toistensa kanssa tekemistä, mutta halvoilla raaka-aineilla tehdyn pizzan myynti ei kuitenkaan liene rikollista. Se, joka asiassa kiinnitti huomioni, oli kuitenkin poliisin suositus: pyydä kuitti ostamastasi pizzasta, jotta varmistut, että yrittäjä täyttää velvoitteensa.

Suomesta en tiedä, mutta ainakaan Espanjassa kuitti ei automaattisesti tarkoita, että yrittäjä maksaisi verot – eikä kuitittomuus sitä, että hän kiertää verot.

Olemme Olé-lehdessä kertoneet taannoin espanjalaisesta arviointiverosysteemistä. Se tarkoittaa yksinkertaisesti selitettynä sitä, että yrittäjän vero määritellään etukäteen, ja että se on joka kuukausi sama, myynnistä riippumatta. Mikäli siis ostat vaikkapa leipä- tai lihakaupasta tuotteen etkä saa siitä kuittia, se ei välttämättä tarkoita, etteikö omistaja tilittäisi tuloistaan asiaankuuluvia veroja.

Niin ikään parturi-kampaaja tai ravintolayrittäjä saattaa olla arviointiveron piirissä. Heidän maksamansa verot määritellään muun muassa liiketilan neliömäärään sekä sähkön- ja vedenkulutuksen perusteella. Myös esimerkiksi baaritiskin pituus tai ravintolan asiakaspaikkojen määrä saattavat vaikuttaa maksettavaan veroon.

Arviointimenetelmä on Espanjassa ollut käytössä vuodesta 1992. Se helpottaa yrittäjän kirjanpitovaatimuksia ja aivan takuulla kitkee, enemmän kuin edistää, harmaata taloutta. Kun yrittäjä tilittää verottajalle kiinteää määrää arvonlisäveroa, sen periminen asiakkaalta on pieni pakko, ja tämä taas on omiaan vähentämään, ei lisäämään, harmaata taloutta. “Kassan ohi” myymisellä ei ole paljoa järkeä, kun yrittäjä joka tapauksessa joutuu joka kuukausi tilittämään könttäsumman veroa.

Sellaista kyttäyssysteemiä, jolla harmaa talous saataisiin kokonaan kitkettyä pois, tuskin on olemassa lainkaan. Arviointiverotus on kuitenkin luonteeltaan paljon lempeämpi ja sopuisampi kuin naapurikyttäys ja pyydetyt ilmiannot, joista varmasti leijonaosa osoittautuu aiheettomiksi.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Espanjan mallista ratkaisu pizzagateen?
3 Mikä on pizzan hintalappu Aurinkorannikolla?
4 Aurinkorannikolla tempaistiin koulun hyväksi
5 FugeFestiin saa edelleen lippuja
6 Verovelvollisten nimet julkisiksi
7 Buen Camino -vaellusopas Aurinkorannikolle ilmestyi
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut
18 Yritysuutiset: Lidia-ravintola ja La Leona -kauppa
19 Suomalainen harrastaa sarja: Jujutsun euroopanmestariparille Aurinkorannikko on pysäkki matkalla maailman huipulle
20 Sofia-opisto täyttää 10 vuotta
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Uusia tuulia Olén marraskuun lukijamatkoilla
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Espanjaa lintuperspektiivistä

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart