SE 385/2023

SE 385/2023

SE 385/2023

Seurakunta pyörsi Torrentuvan päätöksen

Espanjan koti lämpimäksi – Paikallisten niksit tutuiksi

Monipuolinen Sierra Nevada

Pääkirjoitus: Maassa maan tavalla

Strand Properties

Muistan hyvin ensimmäisen talvikokemukseni Espanjassa. Elettiin vuotta 1983. Vietin joulun espanjalaisperheen vieraana Málagassa. Vaikka jouluviikko sinänsä oli hyvin lämmin ja kävimme jopa rannalla, illat ja yöt olivat viileitä ja kosteita kerrostaloasunnossakin.

Perheellä oli tapana kokoutua iltaisin pyöreän pöydän ympärille ja nostaa plyysisen pöytäliinan helmat jalkojen lämmitteeksi. Pitkään ihmettelin plyysin lämpöä, kunnes lopulta tajusin, että pöydän alla oli kamiina.

Suomen keskuslämmitykseen tottuneena minulta meni jonkin aikaa, kunnes aloin ymmärtämään, että eteläisessä Espanjassa ei kerta kaikkiaan ollut tapana lämmittää muita kuin sellaisia huoneita, joissa kulloinkin oleskeltiin. Mitään peruslämpöä ei pidetty päällä. Kotiasut olivat riittävän paksuja. T-paidassa kuljettiin sitten ulkona auringonpaisteessa.

Moni suomalainen saa Espanjassa talvehtiessaan samanlaisen kulttuurishokin. Lämpöeristeiden puuttumiseen rakentamisessa on syynsä – ilman kiertäminen takaa homevapaan hengitysilman, eikä kesällä ole tukahduttavaa. Samasta syystä täällä ei liiemmin suosita puuta rakennusmateriaalina. Älä siis tilkitse ovia ja ikkunoita vaan avaa ne ja anna auringon lämmittää kotisi päiväsaikaan. Kuten espanjalainen sananlasku kuuluu: a dónde fueres, haz lo que vieres – maassa maan tavalla. Lisää talven lämmitysvinkkejä sivulla 22.

Katia Westerdahl


Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Maassa maan tavalla
3 Torrentuvalle aikalisä
4 Málagaan lennetään enemmän kuin ennen pandemiaa
6 Andalusiaa juhlitaan tiistaina 28. helmikuuta
8 Suomalaiset perustivat frisbeegolfkentän Murciaan
9 Gallup: Suomen eduskuntavaalit lähestyvät – aiotko äänestää?
10 Espanjalaiset kodit lämpiävät eri tavoin
12 Rannikon palvelut (palvelukartta)
13 Lukijoilta
14 Menokalenteri
15 Espanjan asuntopörssi
20 Costan vaikuttajat: Antti Pekkarinen
22 Lomalle Sierra Nevadaan

TILAA LEHTI     LUE DIGILEHTI0

Your Cart