Seita on osa suomalaisten taiteellisuutta aurinkorannikolla

Seita on osa suomalaisten taiteellisuutta aurinkorannikolla

Harva on nähnyt ja kokenut yhtä paljon kuin Seita. Silti uutta tekemistä riittäisi vieläkin.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?

Olin kymmenisen vuotta Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, ensimmäisen kerran vuonna 2010. Sitä kautta olen päässyt tutustumaan ihaniin suomalaisnuoriin rannikolla ja toivottavasti saanut ainakin jotkut heistä innostumaan kielestä ja kirjallisuudesta.

Strand Properties

Monissa kodeissa on myös seinällä grafi ikkaani, joka toivottavasti sykähdyttää vuodesta toiseen. Jotkut ovat saattaneet saada tutuiltaan myös painamiani taidegrafi ikkakortteja ja ompa jollakulla kaulassaan minun tekemä korukin.

Yli vuosikymmenen verran on myös toiminut Seita & Friends -niminen bändi, joka on kymmenen vuotta soittanut yksityistilaisuuksissa ja ravintoloissa. Keskiviikkoisin ravintola Kukossa olemme välillä jopa kymmenmiehisenä yhtyeenä! Ohjelmisto on laaja, kappaleita on 30-luvun jatsista nykymusaan. Usein mukana on ystäviä, kuten klarinettivirtuoosi Antti Sarpila. Aina musiikki on kuitenkin 100-prosenttisesti elävää.

Saan myös olla mukana ihanassa Tríada-lauluyhtyeessa Maija Hapuojan ja Leea Antilan kanssa.

Olen myös ollut mukana järjestämässä hyväntekeväisyystapahtumia.

Mikä sinut toi Aurinkorannikolle tai Espanjaan ylipäätänsä?

Tulin alun perin äidinkielen opettajaksi lukioon ja yläkouluun. Olin aina halunnut kokemusta ulkomailla asumisesta. Suomalaisia kouluja oli vuosikymmen sitten muun muassa Moskovassa, Tartossa, Tallinnassa ja Brysselissä sekä Los Pacosissa. Jotenkin Espanjan valo houkutteli enemmän kuin esimerkiksi Moskovan valot.

Aurinkorannikko tuntui heti kodilta! Suomessa koin usein olevani jotenkin liian värikäs. Täällä ei tarvitse kääntää sisäistä volyyminappia hiljemmalle, vaan saa räiskyä enemmän.

Mitä uutta olet tuonut Aurinkorannikon asukkaille?

En nyt tiedä, olenko tuonut uutta – täällähän on kaikkea! Musiikin kautta olen toivottavasti saanut läikytettyä suomalaisten sydämiä. Seita & Friends -poppoon repertoaarissa on viitisensataa kappaletta, joten varmasti sieltä on löytynyt monille uusia musiikkielämyksiä. Yhtyeellä on perinteisesti ollut vaihtuvia teemoja, joista ehkä itselle rakkain on espanjankielisen musiikin ilta.

Kuvataiteen puolella tekemäni kollagrafi at ja sementtikorut ovat ehkä entuudestaan tuntemattomampi taidemuoto.

Miten päädyit Seita & Friendsiin?

Ensimmäisenä vuonna Espanjassa (vuonna 2010 ) työkaverinani oli huippumuusikko Erkki Kaikkonen, jonka kanssa perustimme O’pets-nimisen bändin. Mukana oli myös muita opettajia. Erkki tunsi rannikon muusikoita, ja kävimme soittamassa myös Yaramar-hotellin takana olleessa Merimar-ravintolassa, jossa soittivat muun muassa rannikon legendamuusikot Harri Nikkis Nikkinen, Harri Pikkis Karen ja Jorma Ettanen.

Myöhemmin muutamien Merimarissa soittaneiden veikkosten kanssa syntyi ensin Seita & Amigos, josta sittemmin kehkeytyi Seita & Friends.

Oletko ollut vastaavissa tehtävissä Suomessa ja miten se eroaa Espanjasta?

Minulla oli aiemmin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan virka Ressun lukiossa Helsingissä, mutta elämä täällä Espanjassa vei mukanaan.

Onko Aurinkorannikko avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?

Täällä on ihanan matala kynnys kokeilla kaikkea uutta. En tiedä, olisinko Suomessa päätynyt esimerkiksi improvisaatioteatteriin mukaan.

Kuvataiteen saralla en varmasti olisi uskaltanut heittäytyä niin syviin vesiin ja jättää toimeani opettajana, koska Suomessa olisi vaikeampi pärjätä taloudellisesti taiteilijan ansioilla.

Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?

Kuvataiteen puolella on pinnan alla kuplimassa kaikenlaista jännittävää, ehkäpä vihdoin myös oma näyttely. Valmistelen paraikaa kokoelmaa málagalaiseen galleriakauppaan ja teen tilaustöitä, nyt juuri paria kirjansidontaprojektia. Muhimassa on myös luovaa kirjoittamista ja kirjansidontaa yhdistävä viikonlopun vaellushetkiretki Mijasin vuorella sekä uusien korujen tekoa. Mijasissa on avautunut juuri uusi upea galleria-kahvila Iroko, jonne olen myös tehnyt taidetta.

Musiikkipuolella on kevään ja kesän mittaan jälleen huippuhetkiä luvassa Seita & Friendsin ja muiden kokoonpanojen kanssa.

  • Kuka? Seita Van Den Eeden
  • Missä asut? Mijas Pueblossa vuoren rinteellä
  • Mistä olet kotoisin? Syntynyt Oulussa, asunut kuusivuotiaasta Helsingissä, välillä Afrikassa ja nyt Espanjassa
  • Mikä on ammattisi? Muusikko, kuvataiteilija
  • Mistä sinut tunnetaan? Seita & Friends, Stolen Gnomes ja Tríadayhtyeistä, aiemmin myös opettajana Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa

TEKSTI TOIMITUS | KUVAT MIKA NUORVA0

Your Cart