Hurmaavan valkoisen kylän erikoisuus on sen luola-asunnot sekä kallioiden sisällä ja alla kulkevat kadut.
Calle Cuevas del Sol -kadulla voi istuskella terassilla kallion alla.
Auringonvalossa kimmeltävät valkoiset talot seisovat rinteessä, alhaalla mutkittelee joenuoma ja kaiken yläpuolella pilviin kurkottaa arabilinnoituksen torni. Kuulostaa tavanomaiselta valkoiselta andalusialaiskylältä. Joku kuitenkin erottaa Setenil de las Bodegasin muista: sen erityislaatuinen arkkitehtuuri. Osa kylästä on kirjaimellisesti kiven sisässä.
Málagan ja Cádizin maakuntien rajalla, vuoristossa 640 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan kylän asuintalot on perinteisesti rakennettu kallioon. Luola-asunnot eivät sinänsä ole tavattomia Andalusiassa, mutta muualla, esimerkiksi Granadan alueella, ne on usein rakennettu kaivamalla tai louhimalla kallioon.
Setenil de las Bodegasissa asunnoissa taas on hyödynnetty kallion luonnollisia muotoja ja rakentaminen tapahtuu vain sulkemalla ulkoseinät. Espanjaksi tyyliä kutsutaan ”abrigo bajo rocas”.
“Setenilin asunnoissa on hyödynnetty kallion luonnollisia muotoja ja rakentaminen tapahtuu vain sulkemalla ulkoseinät.”
Kapeat kadut kallioiden suojissa on Setenil de las Bodegasin erikoisuus.
Kadut kalliolippojen alla
Toinen Setenil de las Bodegasin tunnuspiirre on kallion muodostamien katosten alla kulkevat kadut. Vierailija kannattaa suunnata ainakin Plaza de Andalucía -aukiolta lähtevälle Calle Herreríalle, joka on yksi kylän vanhimmista – ja varmasti myös kuvatuimmista kaduista. Se on kapea portaikkoinen kuja, jossa kallion kieleke kaartuu valkoisten talojen kattojen ylle muodostaen uniikin asetelman.
Luola-asuntoja on myös tunnusomaisella kylää kiertävällä Calle Jabonería -kadulla. Calle Cuevas del Solilla taas voi jopa nauttia lounasta, illallista tai kahvit terassilla kalliolipan alla. Kadulla on useita niin paikallisten kuin turistienkin suosimia ravintoloita ja kahviloita.
“Calle Cuevas del Solilla voi nauttia lounasta tai illallista terassin kalliolipan alla.”
Suuret turistimassat eivät Cádizin vuoristokylään ole kuitenkaan vielä löytäneet, vaan alle 3 000 asukkaan kylässä vallitsee autenttisen rauhallinen maalaistunnelma.
Pieni turistitoimisto kylästä kuitenkin löytyy. Se sijaitsee Calle Villa -kadulla, kylän korkeimmissa osissa, kaupungintalon vieressä. Samalla paikalla seisoi ennen portti arabilinnoitukseen.
Mirador del Carmen -näköalapaikalta aukeaa huikeat maisemat.
Arabien ja kristittyjen uudelleenvalloituksen jäljet
Aina kylässä ei ole vallinnut yhtä rauhallinen tunnelma, vaan tuhatvuotiseen historiaan mahtuu myös taisteluita. Kaupungin perustaneet muslimit joutuivat antautumaan kristittyjen joukoille pitkien piiritysten jälkeen vuonna 1484. Tuolloin valloittamattomana pidetty 1200-luvulla rakennettu linnoitus, josta on edelleen osia pystyssä, petti.
Se oli yksi askel satoja vuosia jatkuneen Espanjan uudelleenvalloituksen (reconquista) loppumetreillä. Kastilian kuningatar Isabelin ja tämän aviomiehen Aragonian Fernandon joukot päättivät Andalusiaa hallinneen Granadan kuningaskunnan muslimivaltakauden lopullisesti vuonna 1492.
Uudelleenvalloituksen myötä niin Seteniliin kuin muihinkin andalusialaiskyliin nousi kirkkoja. Setenilin moskeijan paikalle rakennettiin Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación -kirkko, jonka torni seisoo yhä ylhäällä arabilinnoituksesta säästyneen tornin vierellä.
Sekä muslimien että uudelleenvalloituksen aika on jättänyt kylään merkkinsä. Varmaa ei ole kummalta aikakaudelta kylän nimi Setenil on peräisin, arabian kielen sanoista Xatanil tai Xatbil, vai latinan sanoista Septem nihil, mikä tarkoittaa ”seitsemän ei mitään”.
Arabiajoista on muistona Torre del Homenaje, johon voi tutustua arkisin kello 10–14 ja 15.30–18, sekä viikonloppuisin ja pyhinä kello 10–18. Kaksikerroksisessa tornissa on esillä näyttely, joka kertoo kylän historiasta espanjaksi. Tornin paras anti on kuitenkin kattotasanne, josta avautuu näkymät kylän yli.
Upeita näköaloja
Torre del Homenaje -tornin lisäksi maisemia kannattaa kivuta tiirailemaan muillekin näköalapaikoille. Setenili de las Bodegasin kauneutta voi ihastella eri perspektiiveistä esimerkiksi kaupungintalon edustalla olevalta parvekkeelta tai Mirador del Carmen -näköalatasanteelta.
Mirador del Carmen sijaitsee Calle Cuevas del Solin päässä, josta nousee kylän asukkaiden 1960-luvulla rakentamat portaat. Tasanteen maisemista nauttiakseen täytyy kivuta yhteensä 93 askelmaa.
“Tasanteen maisemista nauttiakseen täytyy kivuta yhteensä 93 askelmaa.”
Näköalapaikalta voi ihastella valkoista talomerta, kylää ympäröivää vehreää kasvustoa ja Andalusian auringossa lähes aina kirkkaansinisenä avautua taivasta. Sinivalkoinen kontrasti on hieno. Oman lisänsä kokonaisuuteen antaa Setenil de las Bodegasin läpi luikerteleva Río Guadalporcún (tunnetaan myös nimellä Río Trejo) -joki satoja vuosia vanhoine kivisiltoineen.
Ylhäältä Mirador del Carmenin viereltä löytyy myös pieni puistikko ja Ermita de la Virgen Carmen -kappeli.
Jyrkkien katujen kylä
Huonojalkaisille tai liikuntarajoitteiselle Setenil de las Bodegasiin syvemmin tutustuminen on hieman hankalaa. Kylän vanhimpiin osiin, kuten jo mainitulle Calle Herrería -kadulle, mandariinipuiden reunustamalle Plaza de Andalucía -pääaukiolle, kaupungintalolle kuin myös kylän korkeimmalla kohdalla seisoville Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación -kirkolle ja linnoituksen raunioille vievät kadut ovat jyrkkiä.
Tosin kylän ulommissa osissa sijaitsevat tasaisella maalla olevat kalliolipan alla kulkevat Calle Cuevas de la Sombra ja Calle Cuevas del Sol -kadut ovat kaikkien saavutettavissa. Niille pääsee myös autolla.
TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli
[divider line=”true”]