Jerezin katedraali on rakennettu muinaisen moskeijan paikalle.

Cádizin maakunnassa sijaitseva Jerez de la Frontera, lyhennettynä Jerez, on ihastuttava noin 200 000 asukkaan kaupunki.

Jerezin suurin vetonaula on sherry-viini eli espanjalaisittain jerez, mutta kaupungilla on toki muutakin tarjottavaa. Vanhankaupungin maurien aikaan vievä arkkitehtuuri palatseineen ja kirkkoineen sekä kaupungin hevos- ja flamencoperinne vetävät puoleensa niin ulkomaalaisia kuin kansallisiakin turisteja.

Jerezin kaupunki on jalkaisin tutustumisesta pitävän unelma. Ydinkeskusta muodostuukin kävelykaduista. Tämän kompaktin kaupungin päänähtävyyksiin tutustumiseen riittää yksi päivä, mutta toki kauemminkin voi vierailla. Kaupungilla on hyvätasoinen ja edullinen hotellitarjonta.

Paras tapa suorittaa ensivierailu on joko ajaa kaupunkiin omalla autolla ja jättää se esimerkiksi parkkihalliin visiitin ajaksi, tai käyttää hyödyksi opastettua matkaa. Olé-lehti järjestää päiväretken Jereziin 21. lokakuuta. Jerezillä on oma lentokenttäkin, mutta käytännössä sinne on vaikeaa löytää suoria lentoja muista Euroopan kohteista.

Jerez sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Aurinkorannikosta. Nopeiten kaupunkiin ajaa Aurinkorannikolta Cádizin suuntaan ja kääntymällä Algecirasin kohdalla A-381-maantielle. Matkaa nopeuttavat maksulliset moottoritiet Fuengirolan ja Manilvan välillä, mutta pakollista niiden käyttö ei ole.

Alcázar de Jerez de la Frontera
Alcázar-linnoitus vie maurien aikaan.

Alcázarin linnoitus on peräisin XII-luvulta ja muodostaa yhden harvoista Almohad-arkkitehtuurin jäänteistä Iberian niemimaalla. Linnoitus on hyvin säilynyt ja vierailija voi ihastella muun muassa linnoituksen sisäänpääsyportteja ja menneen ajan arabikylpylää. Linnoitus on vierailijoille avoinna koko vuoden, tosin kesäaikaan ja viikonloppuisin vain kello 14:30 asti, muulloin 17:30 asti. Sisäänpääsyn hinta on 5 euroa, alennettuna (eläkeläiset) 1,80 euroa.

Kylpylöiden ystäville tiedoksi, että Jerezistä löytyy myös toiminnassa olevia arabikylpylöitä. Tällainen on muun maussa Hammam Andalusí. Löydät lisätietoja tästä lumoavan rentouttavasta paikasta klikkaamalla hammamandalusi.com.

Kaupungin nimekkäät bodegat
Sherry on tärkeä osa Jerezin identiteettiä. Väkevöityä viiniä lorautetaan lasin lisäksi paikallisiin ruokiin.

Jerezistä on vaikeaa puhua mainitsematta sherry-bodegoita, sillä ne paitsi tuovat toimeentulon tärkeälle osalle paikallisväestöä myös antavat arkkitehtuurisen leimansa kaupungille. Maineikkaimmilla bodegoilla kuten Sandemanilla, John Harveyllä, Domecqilla ja González Byassilla on edustus Jerezissä. Kaikki tarjoavat maksullisia viininmaistiaiskäyntejä.

Sherry-viini näkyy myös jereziläisessä gastronomiassa. Ei ole lainkaan tavatonta, että ruokalistalta löytyy sherryssä marinoituja tai sherryllä höystettyjä makupaloja. Älä lähde kaupungista maistamatta gambas al jerez, sherryllä maustettuja katkarapuja. Kuten kaikissa eteläisen Espanjan rannikkokaupungeissa, kalaruuat näyttelevät isoa roolia myös Jerezin gastronomiassa. Alueen erityisherkkua on pescaíto frito eli uppopaistettu kala. Vaikka ei olisi paistetun ruuan ystävä, tätä ei kannata sivuttaa!

Andalusian kuuluisin hevosperinne löytyy Jerezistä

Hevosten ystävä ei voi ohittaa Real Andaluza del Arte Equestre -koulua, joka on klassisen kouluratsastuksen tyyssija ja sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Yksityisen Álvaro Domecqin vuonna 1973 perustama koulu on tätä nykyä Andalusian aluehallituksen alainen. Vierailija voi esimerkiksi odottaa aivan käsittämättömän upeita hevosbalettinäytöksiä, joissa hevoset tanssivat klassisen musiikin tahdissa. Noin 90 minuuttia kestävän ”Cómo bailan los caballos andaluces” spektaakkelin voi nähdä 27 euron pääsymaksulla (aikuiset) ja 17 eurolla (lapset 13 ikävuoteen asti ja eläkeläiset). Mikäli haluat tutustua koulun tiloihin ilman spektaakkelia, sekin on mahdollista. Lisätietoa löytyy osoitteesta realescuela.org.

Plaza del Arenal aukio

Arenal-aukio muodostaa Jerezin ydinkeskustan, jonka ympärille rakentuu kaikki muu liiketoiminta paitsi viini-bodegat. Mikäli haluat päästä ostoksille tai löytää lounas- tai illallisravintolan, aloita tutkimusretkesi Arenalin aukiolta. Jos olet saapumassa kaupunkiin omalla autollasi, Arenalin aukion alapuolella sijaitseva parkkihalli on hyvä paikka auton säilytykseen.