Espanjaan muutto ei aina vaadi pitkää suunnittelua. Kun ottaa tuon kihelmöivän askeleen etelään, on muuton keskellä kuitenkin muistettava monta käytännön asiaa.
Siina Nurminen jäi viime vuonna työharjoittelun jälkeen Espanjaan pysyvästi töihin. Hän kertoo, että muuttoprosessin käytännön järjestelyt sujuivat helposti.
– Tulin ihan ilman suurempia matkatavaroita. Minun oli periaatteessa tarkoitus palata Suomeen, Nurminen kertoo.
Hän oli työharjoittelussa Fuengirolassa, ja kun se päättyi, Nurminen nousikin Helsingin sijasta Barcelonaan vievään koneeseen. Hän oli löytänyt sieltä töitä asiakaspalvelutehtävistä.
Työpaikka ja työyhteisö ovat olleet tärkeässä roolissa käytännön asioiden järjestelyssä.
– Sain tietoa muilta suomalaisilta sekä henkilöstöosastolta. Sieltä sai apua kaikkeen, mikä mietitytti. He auttoivat veroasioissa, pankkitilin avaamisessa ja muissa.
NIE-numeron Nurminen oli hankkinut Suomesta jo ennen Espanjaan lähtöä.
NIE-numeron (Número de Identidad de Extranjero) Nurminen oli hankkinut jo ennen Espanjaan lähtöä. Hän haki sen Helsingistä, Espanjan suurlähetystöstä, josta sen sai hänen mukaansa helposti, kun oli näyttää työharjoittelusopimus.
Fuengirolan jaksonsa aikana Nurminen ei tehnyt mitään toimenpiteitä.
– Kun olin Fuengirolassa työharjoittelussa, minulla oli vielä kirjat Suomessa. En käynyt siellä kirjautumassa kaupungintalolla tai poliisilaitoksella.
Barcelonassa hän kävi kirjautumassa asukkaaksi kaupungintalolla (empadronamiento) ja hankki sairasvakuutuskortin ja oma lääkärin terveyskeskuksesta.
Ylipäätään Nurminen kokee muuton byrokratian sujuneen helposti.
– Kun olemme EU:n sisällä, tuntuu, että on tosi helppo muuttaa toiseen maahan.
– Varmasti olisi vaikeampi muuttaa ilman harjoittelu- tai työpaikkaa. Minulla oli poikaystävä, suomalaiset tutut ja työpaikka neuvomassa.
TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Haastateltava