Flamenco on andalusialaista tunteenpaloa parhaimmillaan. Aurinkorannikolta löytyy kymmeniä paikkoja, joissa voi tutustua tuliseen flamencoon.

Cuadro Flamenco de Rocío Vázquez.
Flamenco-show ei jätä kylmäksi. Muista tehdä esitykseen aina varaus etukäteen.

Koputuksia, sydäntä riipaisevia sointuja sekä tunteita pursuavaa kehonkieltä ja rytmejä. Andalusiassa syntynyttä musiikki- ja tanssimuotoa on vaikea kuvailla sanoin, se on koettava itse.

Flamencoa löytyykin Aurinkorannikolta suuri valikoima aina muutaman hengen tanssija- ja kitaristi-kokoonpanojen esityksistä suuriin kymmenistä ihmisistä koostuvien ryhmien näytöksiin.

Esimerkiksi suomalaisten suosimalla alueella, Fuengirolan Los Bolichesissa flamencoa tarjoilee Bar La Flamenca -ravintola, jonka puiselle lavalle nousee joka lauantai-ilta kello 20 kattaus paikallisia flamenco-artisteja.

Calle Santa Rosa -kadulla sijaitsevan ravintolan flamenco-esitykseen täytyy varata paikka etukäteen joko paikan päältä ravintolasta tai numerosta (+34) 645 298 097. Hinta on 15–30 euroa riippuen siitä haluaako nauttia shown yhteydessä perinteisen espanjalaiskeittiön ottein valmistetun illallisen vai pelkästään juoman.

Flamencoa ruokailun lomassa

Toinen paikka, jossa flamencon kyytipojaksi saa ruokaa on Tipi Tapa -ravintola. Fuengirolan länsiosassa, Calle Málaga -kadulla sijaitsevassa ravintolassa flamenco-rytmit kaikuvat aina tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Vaihtuva tanssijoiden ja soittajien ryhmä nousee lavalle kello 19.30, ja esitystä katsellessa voi vaikka maistella annoksia 100 tapaksen listalta. Varaukset viisi euroa maksavaan showhun täytyy tehdä etukäteen numerossa (+34) 951 311 630.

Málagan keskustassa yksi suosittu ja laadukkaasta flemenco-esityksestä tunnettu paikka on Teatro Cervantes -teatterin laidalla seisova ravintola Vino Mío. Siellä tanssia voi ihailla joka ilta kello 20. Show ei maksa mitään, vaan ravintola-asiakkaat saavat nauttia siitä ilmaiseksi illallista syödessään.

Myös Málagassa sijaitseva El Rincón de Chinitas II -ravintolassa voi katsoa flamencoa ruokailun lomassa. Tämä pieni, tunnelmallinen kalaravintola on sekä paikallisten että turistien suosiossa sen keskeisen sijainnin ja lämpimän tunnelman ansioista.

Aivan Plaza de la Constitución -pääaukion laidalla, Calle Santa María -kadulla sijaitsevan El Rincón de Chinitas II -ravintolan pienellä nurkkalavalla tanssitaan ja lauletaan jopa neljä kertaa päivässä, sekä espanjalaiseen lounas- että illallisaikaan.

Kokemuksen mukaan kitaramusiikki villitsee täpötäyden ravintolan väen viikonloppuisin myös puolen yön aikoihin.

Rosoisia Andalusian sävelmiä ja improvisoitua tulista tanssia nähdään ravintolassa joka päivä keskiviikkoa lukuun ottamatta.

Joka kaupungissa oma sali

Aurinkorannikon jokaisesta kaupungista – flamencon synnynsijoilla Andalusiassa kun ollaan – löytyy paikkoja, joissa pääsee kuuntelemaan kitaran rajuja sointuja ja sydäntä särkevää laulua sekä ihastelemaan tanssijoiden uskomatonta eläytymistä ja liikkeiden voimaa.

Marbellassa voi suunnata esimerkiksi Tablao Ana María Los Chatos -flamenco-ravintolaan. Matalakattoinen ravintola tarjoaa hyvin intensiivisen tunnelman luovia esityksiä, joissa tanssijoita voi seurata lähes kosketusetäisyydeltä.

Esitysaikataulut vaihtelevat vuodenaikojen ja kuukausien mukaan, joten lisätietoja voi kysyä ja varauksen tehdä numerossa (+34) 951 772 788.

Ravintoloiden lisäksi löytyy useita saleja, jotka ovat kokonaan pyhitetty flamencolle. Niiden esityksiin liput maksavat yleensä useampia kymppejä, mutta näytökset ovatkin monituntisia ja erittäin monipuolisia. Illan aikana näkee lukuisia eri flamencon paloja eli alalajeja.

Flamenco-salien pääosin turisteille suunnatut näytökset eivät ole improvisoituja eivätkä ehkä sisällä yhtä taiteellista ja synkkää tulkintaa kuin aito, täysin rytmin vietävänä tanssittu flamenco. Se ei kuitenkaan vähennä esitysten arvoa, ja kannattaa muistaa, että lavoille nousee pääosin ammattitanssijoita.

Rannikon vanhin ”tablao”

Aurinkorannikon vanhin tablao eli flamenco-sali sijaitsee Torremolinosissa. Taberna Flamenca Pepe López on levittänyt flamenco-kulttuuria yli 50 vuoden ajan.

Torremolinosin keskustan Plaza de la Gamba Alegre -aukiolla sijaitsevan flamenco-salin tanssijaryhmä häikäisee monipuolisella esityksillään, jotka muodostuvat valmiiksi suunnitelluista koreografioista ja näyttävistä asuista.

Talvikuukausina esityksiä on yleensä vain torstaisin, kesällä taas parhaimmillaan päivittäin. Aikataulut kannattaa varmistaa nettiosoitteesta tabernaflamencapepelopez.com.

Málagan keskustan yksi arvostetuimmista flamenco-saleista on osoitteessa Calle Muro de Puerta Nueva 10 sijaitseva Centro de arte flamenco Kélipe. Siellä on viikoittaisia esityksiä aina torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin kello 21. Lisätietoja voi lukea ja liput voi ostaa verkko-osoitteesta kelipe.net.

Kélipen tunnelmallisessa salissa, kuten monissa muissakin flamenco-keskuksissa, voi nauttia lipun hintaan kuuluvia juomia. Ruokaa niissä ei tarjoilla.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: José Hidalgo/Visit Costa del Sol