Suomalainen koulu vaihtui espanjalaiseen Aurinkorannikolla

Suomalainen koulu vaihtui espanjalaiseen Aurinkorannikolla

Aurinkorannikon suomalaisella koululla oli ratkaiseva rooli, kun Haapsaaret päättivät karistaa Suomen tomut jaloistaan. Espanjalainen koulu hivuttautui kuitenkin kuin huomaamatta osaksi perheen arkea.
Anni ja Tuomas Haapsaaren perheen kouluikäisistä lapsista Ellen (vas.) ja Johan (toinen oik.) käyvät Aurinkorannikon suomalaista koulua. Silva (kesk.) ja Julius (oik.) puolestaan käyvät espanjalaista Azaharin peruskoulua.

– Espanjalainen koulu ei ollut meille mikään vaihtoehto, ei minkäänlainen, toteaa Tuomas Haapsaari, 34, jonka neljästä kouluikäisestä lapsesta kaksi on viime keväänä päättänyt ensimmäisen lukuvuotensa Fuengirolassa sijaitsevassa espanjalaisessa Azaharin koulussa.

Strand Properties

Miten ihmeessä tilanne sitten johti siihen, että Tuomas ja Anni Haapsaaren, 34, viisilapsisesta perheestä kaksi aloittaa tänä syksynä jo toisen lukuvuotensa espanjalaisessa koulussa? Ajassa on palattava puolisentoista vuotta taaksepäin.

Elettiin lopputalvea 2020, ja Haapsaaren perheen arki kulki Suomessa normaalisti – tai niin normaalisti kuin se koronasuositusten aikana saattoi kulkea, olihan pandemia ajanut Tuomaksen etätöihin.

Haapsaaren perhe oli viettänyt ennen tuota talvea muutamia lomia Aurinkorannikolla, ja etenkin Tuomaksen puheissa oli alkanut pilkahdella toive perheen pysyvämmästä asettumisesta aurinkoisempiin maisemiin. Syynä haaveiluun olivat juuri ne samat asiat, jotka niin monella muullakin Aurinkorannikolle muuttaneella suomalaisella: pidempi kesä, enemmän valoa ja aurinkoa.

Olosuhteet alkoivat viimeinkin näyttää otollisilta elämänmuutokselle: Tuomas kun työskenteli jo valmiiksi etänä, joten työt eivät olisi esteenä muutolle. Anni puolestaan oli viimeisillään raskaana ja olisi kuopuksen syntymän jälkeen joka tapauksessa hoitamassa tätä kotona. Näytti siltä, että asiat alkoivat loksahdella kohdalleen toden teolla. Niinpä vanhemmat päättivät hakea koulupaikkoja Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta tuolloin kolmelle suomalaisittain kouluikäiselle lapselleen.

– Sovimme mahdollisten vuokralaisten kanssa, että jos saamme lapsille koulupaikat, niin he voisivat tulla vuokralle taloomme, Anni sanoo.

TEKSTI ja KUVA: Marjut Sahlberg

Lue elokuun 2022 Olé-lehdestä Haapsaaren perheen koko tarina. Miten on mahdollista, että perheessä, jolle espanjalainen koulu ei ollut minkäänlainen vaihtoehto, harkitaan nyt kaikkien lasten ilmoittamista espanjalaiseen kouluun?

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart