Suomalaisella autolla Espanjaan? Muista tärkeät aikarajat

Suomalaisella autolla Espanjaan? Muista tärkeät aikarajat

Ulkomaisissa kilvissä oleva auto on rekisteröitävä Espanjaan puolen vuoden sisällä. Espanjan residentin on puolestaan vaihdettava ajokorttinsa espanjalaiseen kahden vuoden sisällä.

Moni Espanjaan väliaikaisesti tai pysyvästi muuttava ottaa Suomesta auton mukaan. Miten kauan Suomeen rekisteröidyllä autolla saa Espanjassa huristella? Tämä riippuu oleskelun luonteesta.

Jos saavut Espanjaan oleskelemaan – vaikkapa lomalle – alle kuudeksi kuukaudeksi, mutta vakituinen asuinpaikkasi pysyy Suomessa, voit pitää autosi Suomen kilvissä. Alle puolen vuoden oleskelu katsotaan tässä tapauksessa väliaikaiseksi oleskeluksi.  Auton omistajan kannattaa ottaa huomioon, että niin kutsuttua turistiautoa eivät saa ajaa Espanjassa vakituiset residentit.

Turistiautoa eivät saa ajaa Espanjassa vakituiset residentit

Jos saavut Espanjaan yli puoleksi vuodeksi, on sinun aina rekisteröitävä autosi Espanjaan. Espanjan residentin Espanjassa ajaman auton on oltava aina Espanjan kilvissä, eli asianmukaisesti maahan rekisteröity.

Espanjassa pysyvästi asuvien on otettava huomioon myös Espanjan ajokortteja koskeva lainsäädäntö. EU-lainsäädäntö takaa, että Euroopan unionialueen asukkaat voivat ajaa kaikissa EU-maissa myös muiden EU-maiden ajokorteilla.

Espanjan lain mukaan kaikkien maassa vähintään kaksi vuotta asuneiden residenttien (residencia-oleskelustatuksen saaneiden) on kuitenkin vaihdettava toisen EU-maan ajokortti espanjalaiseen ajokorttiin. Kahden vuoden määräaika lasketaan siitä päivästä, kun ulkomaalaisasukkaalle myönnetään residencia.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Shutterstock

Lue lisää auton rekisteröinnistä Espanjaan, ajokortin vaihdosta ja ulkomaalaisten autojen katsastuksista huhtikuun 2019 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart