Suomalaiset palasivat Costa Blancalle ja Aurinkorannikolle

Suomalaiset palasivat Costa Blancalle ja Aurinkorannikolle

Torreviejassa on monen suomalisen talvikoti

Lennot Alicanteen ja Málagaan ovat Finnairin kysytyimpien kärjessä. Asunnonvuokraus- ja myyntimarkkinoillakin ollaan jo lähes normaalilla tasolla.

Finnairin viestintäpäällikkö Heidi Lemmetyinen kertoo Málagan olevan lentoyhtiön myytyjen lentojen top-kolmosessa.

Strand Properties

Málagan lennot ovat jo niin kysyttyjä, että Finnair on lisännyt marras- ja joulukuulle yhden ylimääräisen lennon, joka lennetään keskiviikkoisin.

Málagaan lennetään nyt päivittäin, jopa kolme kertaa päivässä.

– Myös Alicante on niiden kohteiden joukossa, joiden kysyntä alkoi ensimmäisenä nousta. Monilla on siellä vapaa-ajan asunto, ja kiinnostusta on paljon.

Finnair lentää Alicanteen marraskuussa kaksi viikkovuoroa, torstaisin ja lauantaisin.

Helppous ja turvallisuus vetää Espanjaan

THL:n uusi ohjeistus Euroopan sisäisen matkustamisen avaamisesta vaikutti positiivisesti varaustilanteeseen.

– Molempiin kohteisiin lennetään nyt auringon, helppouden ja turvallisuuden perässä.

Vaikka kysyntä on noussut, pääsee Espanjan rantakohteisiin vielä kohtuullisin hinnoin.

– Meillä on nyt hyvät hinnat. Alkuvuodesta myyntiin tullut yhdensuuntainen hinta tuo joustavuutta ihmisille.

Tällä hetkellä huokein yhdensuuntainen lento Finnairin koneella Málagaan maksaa 89 euroa, ja menopaluu 173 euroa. Alicanteen pääsee vastaavasti 69 eurolla, ja kaksisuuntaisen lipun saa 133 euron hintaan.

Lemmetyinen muistuttaa kuitenkin, että lentoyhtiöiden hinnoittelu on dynaamista, ja hinnat voivat vaihdella päivittäin tai jopa tunneittain riippuen siitä, miten täyteen lento on varattu.

Asuntokauppa Costa Blancalla palautunut

Suomalaisväestön paluu näkyy myös Costa Blancan virkistyneillä asuntomarkkinoilla. Vuokra- ja myyntikohteita välittävän Zarikon toimitusjohtaja Heidi Saarikko kertoo kesän olleen erittäin vilkas espanjalaisten asunnonvuokraajien osalta, mutta nyt suomalaiset ovat selkeästi ottamassa paikkansa.

Kun katkolla olleet Alicanten lennot käynnistyivät keväällä, saapuivat myös ensimmäiset suomalaiset asuntojen vuokraajat ja ostajat.

– Asiakkaita tuli jo ensimmäisellä ja toisella lennolla. Sen jälkeen Suomen kesä ja kesälomat hiljensivät markkinoita, mutta nyt alkaa olla aika vilkasta vuokrauksessa ja myynnissä.

Korona ei muuttanut suomalaisasiakkaiden mieltymyksiä. Siinä missä liikkumisrajoituksista kärsineet espanjalaiset hakevat nyt enemmän tilaa ja haikailevat kaupungin sijaan maalle, suomalaiset haluavat sitä mitä ennenkin.

– Joka halusi aikaisemmin keskustan kerrostalohuoneistoon, haluaa sinne nytkin. Ja se, joka etsi ennen bungalowia, tahtoo jälleen sellaiseen.

Myös asiakkaiden profiili on pysynyt samana, eikä Saarikko näe Costa Blancalla samanlaista nuorennusleikkausta, jollaista Aurinkorannikolle povataan.

Zarikon asiakkaista noin 30 prosenttia on suomalaisia. Saarikko arvioi, ettei suomalaisten vuokraajien ja ostajien osuus ole ihan vielä pandemiaa edeltävällä tasolla.

– Mikäli tilanne pysyy tällaisena tai paranee, palaamme normaaliin tämän talven aikana. Ihmisillä on patoutunutta ostotarvetta, ja uskon että tästä talvesta tulee kaupallisesti vilkas, Saarikko sanoo.

Aurinkorannikon vuokra-asunnot täyttyvät
Elise Rantakylä ja Anna Rydman kertovat, että vuokra-asuntojen kysyntä on kiivasta.

Pääasiassa Fuengirolan alueella vuokra- ja lomahuoneistoja välittävä Rantakylä Group on palannut toiminnassaan lähes pandemiaa edeltävälle tasolle. Lokakuusta huhtikuun loppuun kestävä talvikausi on käynnistynyt kiivaana.

– Loistavalta näyttää. Olemme lähellä normaalia, joka tarkoittaa 90–95 prosentin varausastetta asunnoissa.

Rantakylä välittää vuokrattavaksi noin 400 yksityistä asuntoa. Lisäksi heillä on lomahuoneistoja neljässä eri huoneistohotellissa. Moni vuokranvälitystoimisto ei selvinnyt pandemiasta, joten Rantakylä Groupille on tullut vuokrattavaksi myös runsaasti uusia kohteita.

Investointi omaan hyvinvointiin

Elise Rantakylän mukaan tyypillinen asunnonvuokraaja ei ole muuttunut pandemiaa edeltävästä.

– Perusasiakas on yhä eläkeläispariskunta, joka tulee rannikolle kahdesta neljään kuukaudeksi.

Eläkeläisten lisäksi asuntoja kansoittavat nuoret perheet, joiden lapset opiskelevat Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa sekä etätöitä tekevät nuoret aikuiset.

– Osa uusista asiakkaista on sellaisia, jotka eivät aikaisemmin ole käyneet tai viettäneet pidempiä ajanjaksoja rannikolla. Ehkä innostus johtuu siitä, että ihmiset eivät ole korona-aikana päässeet matkustamaan, rahaa on ehkä säästynyt, ja nyt halutaan investoida omaan hyvinvointiin, Rantakylä sanoo.

TEKSTI KAISA BELTRAN0

Your Cart