Suunnitteletko asunnon ostamista Espanjasta?

Suunnitteletko asunnon ostamista Espanjasta?

Kiinteistönvälittäjä Sirena Kiviranta Strand Propertiesilta vastaa kysymyksiin, jotka kaihertavat monen asunnon ostoa suunnittelevan suomalaisen mieltä.

Miksi kiinteistönvälittäjä rekisteröi tietoni, kun käyn katsomassa asuntoa? Miksi en voi vierailla näytöllä anonyymina?

Strand Properties

Tämä käytäntö johtuu yhteismyynnin luonteesta. Espanjassa on siis käytäntö, että lähes kuka vain voi käytännössä esitellä lähes minkä tahansa välitysliikkeen listaamaa kohdetta. Asiakkaan tietojen rekisteröimisellä varmistetaan, että välityspalkkiot menevät oikealle välittäjälle eli sille, joka on vienyt asiakkaan kohteeseen ensimmäiseksi. Muuten voi käydä niin, että asiakas onkin jo käynyt samassa kohteessa toisen kanssa. Asiakkaalle harvoin kerrotaan osoitteita, ja hän vain kulkee välittäjän mukana.

Miten asunnon ostajalle tuleva verotus ja muut maksut eroavat Espanjassa verrattuna Suomeen?

Monelle tulee yllätyksenä, että verotus on monissa kohteissa korkeampi kuin Suomessa. Esimerkiksi, kun Suomessa kiinteistökaupassa maksetaan neljän prosentin varainsiirtovero, Andalusiassa se on käytetyn kiinteistön kaupassa seitsemän prosenttia. Prosentti vaihtelee eri itsehallintoalueilla. Uudiskohdetta ostettaessa varainsiirtovero on 10 prosenttia. Lisäksi on muitakin maksuja. Se on harmillista, että Aurinkorannikollakaan kaikki välittäjät eivät selvennä asiakkaalle, mitä kaikkia maksuja tulee. Moni saa vasta tarjouksen jätettyään kuulla, että päälle tulee juristi-, notaari- ja rekisteröintimaksuja.

Onko kannattavaa ostaa Aurinkorannikolta asunto, käyttää sitä muutamia viikkoja vuodessa ja vuokrata sitä eteenpäin muun ajan?

Jos ostaa vaikka Málagasta, Benalmádenasta tai muualta noin 80 neliön asunnon ja käyttää sitä itse neljä viikkoa vuodessa ja vuokraa lyhytaikaisvuokrauksella loput, voittomarginaali voi olla helposti 10–15 prosentin luokkaa.  Málaga on yksi Espanjan kiinnostavimmista kaupungeista tällä hetkellä. Toki moni on sen jo ymmärtänyt. Siellä on kova paine ostaa asuntoja ja citykoteja, mutta siellä on todella suppea valikoima skandinaavisesti remontoituja tai sisustettuja vuokra-asuntoja. Málagasta kannattaisi nyt ostaa kohde, remontoida ja sisustaa se laadukkaasti, ja brändätä se uniikiksi Airbnb-asunnoksi. Sellaisesta voi saada aika käsittämätöntä viikkovuokraa verrattuna siihen, että sisustuksen tekee perus-Ikealla, värikkäillä lakanoilla ja heppanalla pöydällä.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia asunnon ostamisesta Espanjasta joulukuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart