Tarkkana ruokaöljyviidakossa

Tarkkana ruokaöljyviidakossa

Kuluttajan valittavana on nykyään lukemattomia erilaisia kasviöljyjä. Harva yltää ravintosisällöltään vanhojen suosikkien, rypsi- ja oliiviöljyn, tasolle.

Suomalaiset vannovat usein kotimaisen rypsiöljyn nimeen, kun taas Espanjassa laadukasta oliiviöljyä pidetään todellisena elämäneliksiirinä. Kumpaa asiantuntijat suosittelevat? 

Strand Properties

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen toteaa, että suomalaisten on syytä kiinnittää huomiota ruokavalion rasvojen laadun kokonaiskuvaan, eli ylipäänsä kasvirasvojen käyttöön. Sekä oliiviöljy että rypsiöljy, kuten myös niistä valmistetut pehmeät kasvimargariinit, tuovat tervetullutta parannusta ruokavalion rasvan laatuun lisäämällä siihen pehmeitä kasvirasvoja.

“Mitä tuoreempaa oliiviöljy on, sitä laadukkaampaa se on.”

Neljän oliiviöljyn parissa työskennellyn vuoden aikana Ville Witka puolestaan on huomannut, että oliiviöljystä ja sen terveyshyödyistä tiedetään Suomessa melko vähän.

– Mitä tuoreempaa oliiviöljy on, sitä laadukkaampaa se on. Ei kukaan osta ruokakaupasta nahistuneita vihanneksia, mutta jostain syystä öljyhyllylle mentäessä tuoreuteen ei osata kiinnittää huomiota.

– Hyvälaatuinen oliiviöljy kestää yli 200 asteen paistolämpötilan.

Rypsiöljyä on Espanjassa erittäin vaikeaa löytää talouskäyttöön ja tähän on syynsä. Lue se, ja koko artikkeli helmikuun Olé-lehdestä.

TEKSI: Anna Venejärvi
KUVA: Pixabay

Lue lisää eri ruokaöljyistä ja niiden ominaisuuksista helmikuun 2020 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart