Teneriffan maastopalo tuhonnut 12 000 hehtaaria

Teneriffan maastopalo tuhonnut 12 000 hehtaaria

15. elokuuta alkaneet Teneriffan maastopalot riehuvat saaren pohjoisosan vuoristossa.
La Orotavassa palaa.

Teneriffa on Kanariansaarista suurin, joten paloalue, 12 000 hehtaaria, on sinänsä minimaalinen verrattuna kokonaispinta-alaan. Silti palot vaikuttavat jo 11 saaren 31 kunnasta ja kaupungista.

Strand Properties

Evakuointeja on varmuuden vuoksi tehty Arafossa, Candelariassa, Güímarissa, El Rosariossa, La Victoriassa, Santa Úrsulassa, La Orotavassa, La Matanzassa, El Sauzalissa, Los Realejosissa y Tacorontessa.

Tilanne nyt hieman parempi

Tätä kirjoitettaessa varhain aamulla 21. elokuuta tilanne vaikuttaisi hieman paremmalta, sillä sammutustöihin vaikuttaneet sääolosuhteet ovat muuttuneet. Alueella on saatu jopa muutama sadekuuro.

Tämän ansioista noin sata lähes 13 000 evakuoidusta asukkaasta on voinut palata kotiinsa.

Vaikka tarkempaa tietoa varten on odotettava paloalueille pääsyä, tällä hetkellä näyttäisi siltä, että yhtään ihmisasumusta ei palossa olisi tuhoutunut. Myös henkilövahingoilta on vältytty, ja kotieläimiä on turvassa eri puolella saaria sijaitsevissa turvapaikoissa.

Hurjimpien ennustusten mukaan kestäisi vielä viikkoja, että palo saataisiin kokonaan hallintaan. Vaikka tulen voima on laantunut, paloalue kuitenkin laajenee koko ajan.

Palo on tahallaan sytytetty

On käynyt ilmi, että palo on saanut alkunsa pyromaanin toimesta. Kuten ikävä kyllä aina, tämän kaltaiset rikolliset toimivat silloin, kun sääolosuhteet ovat heidän tarkoitusperälleen otollisimmat: kuiva ja kuuma kesäsää yhdessä kovan tuulen kanssa takaa liekkien nopean leviämisen.

Sammutustöihin on osallistunut 610 ammattilaista, joihin kuuluu sotilaita, 200 palomiestä, lentokoneita, helikoptereita sekä 341 Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista.

Paloalue sijaitsee Teneriffan saaren pohjoisosan vuoristossa. Saaren eteläosaan, jonne suurin osa lomailijoita tulee ja jossa sijaitsee myös saaren suurin lentokenttä, palo ei ole vaikuttanut millään tavalla. Savu ei ole näkynyt sinne eikä myöskään vaikuttanut ilmanlaatuun.

Puerto de la Cruzissa huono ilmanlaatu

Vaikka palo ei varsinaisesti ole vaikuttanut pohjoiseen Puerto de la Cruziinkaan, siellä hengitysilma on vielä tällä hetkellä huonolaatuista, samoin pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessä.

Ilmanlaatu on huono myös Los Realejosissa, El Sauzalissa, La Matanzassa, La Victoriassa, Santa Úrsulassa, La Orotavassa, Buenavista del Nortessa, Los Silosissa, Garachicossa, Icod de los Vinosissa, La Guanchassa, San Juan de la Ramblassa, Arafossa, Candelariassa, Güímarissa, Fasniasssa ja Aricossa.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Bomberos de Tenerife
LÄHTEET: La Provincia, Canarias7, Olé-kustannus0

Your Cart