Toukokuu on kukkien suurta juhlaa

Toukokuu on kukkien suurta juhlaa

Toukokuu on kukkien kuukausi, Espanjassakin. Tutustu maan monipuolisiin kukkajuhliin!
Córdoban kukkivat patiot kisaavat toukokuussa kauneimman pation tittelistä.

Kukkien suojelijattaren Flora-jumalattaren juhlinta levisi Rooman valtakunnan aikana Espanjankin alueelle. Aluksi Flora suojeli ennen kaikkea hedelmäpuiden kukintaa, myöhemmin siitä tuli kaikkien kukkien jumalatar.
Espanjan lukuisista kukkajuhlista La Fiesta del Cerezo en Flor eli kirsikankukkajuhla Valle del Jertessä Cáceresin alueella muistuttaa eniten kaikkein vanhimmasta antiikin traditioista. Siinä nimensä mukaisesti juhlitaan kirsikkapuiden kukintaa.
Tällä vanhalla juhlalla ei ole vakituista päivämäärää, se riippuu talven lämpötiloista ja säistä. Vuonna 2023 on kukinta ollut aikainen ja viimeiset päivät kukista nauttimiseen olivat huhtikuun alussa.
Jos kirsikankukkapäivät jäivätkin väliin tänä vuonna, onneksi Espanjassa on kuitenkin vielä tilaisuus moniin muihin kukkajuhliin.

Strand Properties
Kukkivat kirsikkapuut ovat nähtävyys Valle del Jertessä.

Los Patios de Córdoba

Vuodesta 1921 vietetty Córdoban patioiden juhla avaa Córdoban vanhankaupungin patiot ohikulkijoille. Vuonna 2012 Córdoban patiot otettiin mukaan UNESCOn ei-materiaalisten maailmanperinnekohteiden listalle.
Vuonna 2023 tapahtuman päivämäärät ovat 2.–14. toukokuuta. Itse patioille on ilmainen pääsy. Kaupungissa, muun muassa turistitoimistossa, jaetaan karttoja, joissa on ehdotettu reittejä. Halutessaan voi toki ostaa myös maksullisen, opastetun kierroksen.
Patioita on sekä yksityistaloissa että julkisissa rakennuksissa. Osa patioista on pieniä, joten sisäänpääsyä voi joutua odottamaan. Ajanvarauksia ei ole mahdollista tehdä.
Vuosittainen patio-tapahtuma on myös kilpailu. Patio-päivien päätteeksi valitaan vuoden kaunein patio.
Jo muutamien vuosien ajan on Córdobassa järjestetty lokakuussa hieman vastaava tapahtuma. Lokakuisin kutsutut, kansainväliset taiteilijat rakentavat kukista tilataideteoksia patioille. Niitäkin pääsee katselemaan ilmaiseksi.

Temps de flors -Girona

Gironan kukkajuhla näkyy kaduilla.

Katalonian Gironassa (espanjaksi Gerona, kataloniaksi Girona) on tänä vuonna kukkien aika 13.–21. toukokuuta. Vuosittainen kukkajuhla koristaa koko kaupungin, ennen kaikkea vanhan kaupungin kadut ja monumentit kukin. Tapahtumaa on vietetty vasta vuodesta 1954, mutta se on jo saanut paljon mainetta. Vuonna 2022 tapahtuma houkutti paikalle peräti 350 000 matkailijaa. Sinne suuntaavan kannattaa varata hotellipaikkansa ajoissa.
Tänä vuonna on luvassa 107 kukka-asetelemaa seuraavissa kaupunginosissa: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme, Devesa, Eixample, Fontajau, Mercadal, Montilivi, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà ja Vall de Sant Daniel.

Alfombras florales -lukuisat paikkakunnat

Galician Pontevedrassa vietetään Espanjan vanhinta yhtäjaksoisesti vietettyä kukkiin liittyvää juhlaa. Traditio alkoi vuonna 1323 Ourensessa. Sittemmin se siirtyi Pontevedraan.
Juhlaa vietetään Corpus Christi -juhlana eli Kristuksen lihaksi tulemisen päivänä. Juhlaa vietetään aina 60 päivää pääsiäisen jälkeen. Niinpä tänä vuonna päivä osuu torstaille 8. kesäkuuta. Tuolloin ehtoollisleipiä tuodaan kärryissä ja kulkueissa näytille kaduille.
Vanhassa traditiossa juhlaa varten tehdään kukista mattoja, jotka saattavat olla lukuisia metrejä pitkiä. Kukilla siis peitetään katuja. Pontevedran kukkamatot ovat Espanjan kuuluisimmat, mutta ne eivät toki ole ainoita. Erityisen kuuluisia kukkamattoja päästään näkemään Pontevedran lisäksi vaikkapa seuraavilla paikkakunnilla: La Laguna (Santa Cruz de Tenerife), La Orotava (Santa Cruz de Tenerife), Las Palmas (Gran Canaria), Sitges (Barcelona), Teror (Gran Canaria), Villa de Mazo (La Palma).
Jos vähemmän kuuluisatkin kukista tehdyt matot kiinnostavat, niitä pääsee näkemään vaikkapa Aurinkorannikon Benalmádenassa, Fuengirolassa, Torremolinosissa ja tietenkin Málagassa.

Pontevedran kaduille taiteillaan kukkamattoja Corpus Christi -juhlan ajaksi.

Batalla de la Flores -Laredo

Cantabriassa, Laredossa juhlitaan kukkia vasta elokuussa. Laredo tuli suosituksi lomapaikaksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Lomat kun silloinkin sattuivat useimmilla elokuuksi siellä päätettiin lomailijoiden viihdykkeeksi järjestää kukkien taistelu jokaisen elokuun viimeisenä perjantaina. Kukkataisteluita on vietetty jo vuodesta 1908.
Tänäkin vuonna elokuun viimeisenä perjantaina kannattaa suunnata askeleensa Laredoon. Siellä koristelluista kärryistä lentelevät krysanteemit, daaliat, päivänkakkarat ja neilikat.

Lisätietoa kukkajuhlista:
· Córdoba: www.turismodecordoba.org/festival-de-los-patios-cordobeses
· GIrona: tempsdeflors.girona.cat/cat/inici.php
· Laredo: www.spain.info/es/agenda/batalla-flores-laredo0

Your Cart