Tulivuoren juurella asuvaa Timo Tuiskua ei pelota

Tulivuoren juurella asuvaa Timo Tuiskua ei pelota

Ranskan ja englannin kielten kääntäjä Timo Tuisku todistaa tulivuoren purkautumista La Palman saarella. Laavan päädyttyä mereen hän tunsi ainoastaan pientä katkua ilmassa.

Strand Properties

La Palmalla talvea viettävä Timo Tuisku menetti La Cumbre Viejan purkauksen myötä ainoastaan yöunensa, jyrinä kun yltyy aina iltaisin. Tuiskun suomalaistuttava oli puolestaan ensimmäisten evakuoitujen joukossa, eikä hänen kotinsa kohtalosta ole tietoa.

Timo Tuisku vastaa puhelimeen kotikaupungissaan Los Llanos de Aridanessa sijaitsevalta mäennyppylältä. Korkea näköalapaikka on paikallisten lisäksi televisiokanavien miehittämä, sillä sieltä on esteetön näkyvyys tuhkaa, laavaa ja tulisuihkuja sisuksistaan sylkevälle La Cumbre Viejalle. Tuisku on kavunnut mäelle sunnuntaista 19. syyskuuta lähtien, jolloin tulivuori alkoi ensimmäistä kertaa purkautua. Silloin Tuisku kertoo olleensa muiden tapaan lähinnä utelias.

– Nousimme innostuneina ja sankoin joukoin katsomaan, kun vuorelta nousi savua. Hiljalleen savun joukossa alkoi näkyä vähän punaista, ja myöhemmin illalla kunnon laavasuihku. Siitä se sitten lähti, ja nythän se muistuttaa jo ihan kunnon tulivuorta. Kraateri ja mustat reunat joilla ei kasva mitään, Tuisku kertoo.

Haastatteluhetkellä vuori on pilvien ja savun peitossa, jyrisee hieman, mutta laavaa ei näy.

Tuisku on talvehtinut La Palmalla useiden vuosien ajan. Vaikka saarella on koettu purkauksia vuosina 1949 ja 1971, ei Tuiskulle tullut mieleenkään, että kokisi sellaisen.

– En miettinyt minkään vertaa saaren vulkaanisuutta, kun muutin tänne. En ajatellut, että tulivuori voisi purkautua, se ei käynyt mielessäkään.

Saaren tärkeimpiä turistinähtävyyksiä on vuonna 1971 purkautunut, näyttävä tulivuori, jossa ihmiset käyvät patikoimassa.

– En ole edes käynyt siellä, Tuisku sanoo.

Luonnon kurittama saari

Kielenkääntäjänä etätyötä tekevä Tuisku saapui La Palmalle elokuussa. Silloin saarta piinasivat hirvittävät helteet ja niiden aiheuttamat maastopalot, jotka tuhosivat kymmeniä taloja nekin.

– Luonto on kurittanut tätä pientä saarta kovasti, Tuisku sanoo.

Tuisku asuu kerrostalossa Los Llanos de Aridanen keskustassa. Alue ei ole vaarassa, sillä laava kulkee toiseen suuntaan. Tuisku kertoo elämän olevan kaupungissa normaalia.

– Ihmiset kulkevat kadulla ja istuvat iltaisin baareissa. Eivät he näytä stressaavan.

Tulivuoren vaikutukset kuitenkin näkyvät ja tuntuvat myös Los Llanos de Aridanessa. Viikko sitten viikonloppuna kattoterassi täyttyi tuhkasta.

– Lauantaina ja sunnuntaina tuhkaa tuli paljon, sitten se loppui sunnuntaina iltapäivällä. Maanantaina aamulla hämmästyin, kun ei tuhkaa ollut tullut enää ollenkaan. Minne lie ajautunut muitten kiusaksi.

Tuhkaa suurempi haitta on kuitenkin tulivuoresta lähtevä jyrinä, joka Tuiskun mukaan alkaa aina iltaisin.

– Tulivuoren pitämä ääni on aika voimallista, ja jostain syystä se alkaa aina iltaisin. Päivällä yritän sitten korvata menetettyä unta, se on inhottavinta. Muuten se ei elämääni haittaa. Nyt tulivuori on aika rauhallinen. Eilen se oli niin hiljainen, että minä ja moni muukin luulimme sen sammuneen, mutta niin ei ollut.

Llos Llanos de Aridanesiin on myös ilmaantunut evakkoja, joista osa on asettunut Tuiskun naapurustoon tuttaviensa luokse.

– Tässä lähellä on myös isoja urheiluhalleja, joihin ihmisiä evakuoitu, ja joihin toimitetaan ruokaa ja vaatteita.

Yksi evakuoiduista on Tuiskun suomalaistuttava, jonka Los Llanos de Aridanesta kymmenen kilometrin päässä sijaitseva talo oli kaikkein vaarallisimmassa paikassa.

– Hän oli ensimmäisten evakuoitujen joukossa, ja asuu nyt tuttavansa luona.

Suomalaisnainen sai evakuoinnista tiedon kolme tuntia ennen purkautumista, jolloin hän pakkasi autonsa ja pakeni. Taakse jääneen kodin kohtalosta ei ole tietoa.

– Hän ei pääse sitä katsomaan, ja viranomaiset eivät tiedä talosta sen enempää.

Muita suomalaisia Tuisku ei saarelta tunne. Hän kertoo yllättyneensä kuullessaan uutisista, että saarella asuu jopa parikymmentä suomalaista. Tuisku seuraa saaren tilannetta Kanarian paikallismedioista minkä töiltään ehtii.

– Suomen televisiosta ja lehdistä saa tilanteesta liian pelottavan kuvan. Ei se täällä tulivuoren juurella sillä tavalla tunnu. Vaikkei tilanne kovin rauhoittava ole, missään vaiheessa en ole pelännyt.

”En lähde täältä mihinkään”

Vuoden 1949 purkaus kesti 38 vuorokautta, ja vuoden 1971 purkaus 47, joten Tuisku toivoo myös tämän purkauksen olevan ohi puolessatoista- korkeintaan kahdessa kuukaudessa.

La Palman lentokenttä on ollut välillä tuhkan vuoksi suljettuna, jonka seurauksena laivavuoroja on lisätty. Tuisku tietää saarelta lähteneen viikonloppuna noin 3 000 ihmistä. Itse hän ei aio lähteä minnekään. Viivyn varmaan talven yli, ilman muuta. Ei minulla ole kiirettä, en aio lähteä mihinkään. Pari tuttavaa on tulossa Suomesta kylään, heillä on liput lokakuun lopulle. Uskon, että he ovat aika hämmentyneitä, vaikka ovatkin maailmanmatkaajia. Sen näkee sitten, tulevatko vai eivät.

Näin autat La Palmaa
Laavavirta saavutti rantaviivan syyskuun loppupuolella.

La Palman tulivuoreen aukesi viikonlopun aikana kaksi uuttaa halkeamaa, joista alkoi virrata erittäin nestemäistä laavaa yhtenäistä reittiä pitkin. Uudet suuaukot sijaitsevat noin 400 metriä pohjoiseen aiemmasta päälähteestä.

Tulivuorenpurkaus alkoi Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla 19. syyskuuta, jonka jälkeen Cumbre Viejan tulivuori on puskenut ulos jo 80 miljoonaa kuutiota magmaa, joka on levittäytynyt 700 hehtaarin alueelle. Laava on vahingoittanut saarella jo yli tuhatta asutusta, joista 880 on tuhoutuneita, ja reilu sata vaarassa tuhoutua. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja heitä on evakuoitu saaren hotelleihin ja muihin majoitustiloihin. Lisäksi laavavirta on tuhonnut lähes 30 kilometriä tieverkostoa. Nyt tutkijat pelkäävät uuden voimakkaan laavavirran lisäävän tuhoja.

La Palman saarella on luvassa lisää tuhoja ja apua tarvitsevia. Miten saarta voi sitten auttaa?

Espanjan Punainen risti, La Cruz Roja Española, on perustanut keräyksen, jonka kautta voi lahjoittaa rahaa tulivuorenpurkauksesta kärsivälle saarelle. Keräyksen tilinumerot ovat pankista riippuen seuraavat:  Santander: ES44 0049 0001 5321 1002 2225, BBVA: ES92 0182 2370 4600 1002 2227, Caixabank: ES28 2100 0600 8502 0196 0066, Sabadell: ES31 0081 5232 2800 0108 4716, Bankinter: ES75 0128 0010 9701 0012 1395, Banco Cooperativo (Cajas Rurales): ES86 0198 0500 8020 2205 3421, Triodos Bank: ES18 1491 0001 2130 0008 9598.

Bizumin kautta rahaa voi lähettää koodilla 33512. Lisätietoa keräyksestä löytyy espanjaksi Espanjan Punaisen ristin verkkosivuilta osoitteesta: https://www2.cruzroja.es/colabora/haz-un-donativo0

Your Cart