Espanja laittoi pisteen suomalaisten ”nollaverotukselle”

Espanja laittoi pisteen suomalaisten ”nollaverotukselle”

Paljon puhutun työkyvyttömyyseläkeläisten ”nollaveron” saaminen Espanjassa vaikeutuu. Asianhoitaja Leena Toivosen mukaan verottaja on muuttanut käytäntöjään niin, että verovapaus on suomalaisille lähes mahdotonta.

tyokyvyttoman verotus espanjassa
Leena Toivosen asiakkaat ovat saaneet tänä vuonna ennätysmäärän työkyvyttömyyseläkkeiden verotusta koskevia selvityspyyntöjä, maksukehotuksia ja sakkoja.

Espanjan verottaja ei anna enää sataprosenttisia verovapautuksia suomalaisille, kertoo asianhoitaja Leena Toivonen, jonka työpöydällä on kymmenien työkyvyttömyyseläkeläisten verotuspaperit. Poikkeuksena ovat ne, jotka ovat käyneet virallisen työkyvyttömyysasteen määrittämisprosessin Espanjassa.

– Vuoden 2012 osalta moni sai vielä nollaverovapautuksia. Nyt tulleissa vuoden 2013 verotukseen liittyvissä selvityspyynnöissä verottaja ilmoittaa, etteivät he enää hyväksy ulkomaisia todistuksia, Toivonen avaa.

Verottaja voi pyytää selvityksiä viidestä edellisestä verovuodesta. Tänä keväänä se onkin lähestynyt suomalaisia etenkin vuoden 2013 selvityspyynnöillä, joiden aloittamisen aikaraja umpeutuu kesäkuun lopussa.

“Verottaja voi pyytää selvityksiä viidestä edellisestä verovuodesta.”

– Oleellisesti on muuttunut se, että verottaja on perustanut oman lääkärikunnan, jossa heidän omat lääkärinsä arvioivat tilanteen. Sen perustaminen tarkoittaa sitä, että suomalaiset eivät saa verovapautta, koska maiden kriteerit työkyvyttömyyden suhteen ovat aivan erilaiset.

– Nyt on pääasia, että levitetään sanaa, että valmistautukaa kaikki maksamaan.

25 vuotta asianhoitajana Torremolinosissa toimineen Toivosen mukaan kyse on verottajan käytäntöjen muutoksesta. Mitään lakia ei ole muutettu.

– Täytyy rauhoittaa pieneläkeläisiä. Jos on 20 000 – 25 000 eläke, niihin tulee joka tapauksessa sen verran suuria alennuksia, että vero menee melkein nollille tai on muutaman satasen, Toivonen sanoo.

Verottaja (Agencia Tributaria) vetoaa päätöksissään siihen, että se perusti vuonna 2014 yhdessä sosiaalitoimen (Instituto Nacional de la Seguridad Social) kanssa oman instanssin tulkitsemaan ulkomaalaisten työkyvyttömyysverotukseen liittyviä tapauksia.

Uusi osasto ei liity työkyvyttömyydet myöntäviin itsehallintoaluekohtaisiin elimiin, jollainen toimii Andalusiassa nimellä Centro de Valoración y Orientación.

Nollaveroilmoitus ei enää onnistu

Vuoden 2017 veroilmoitusaika on parhaillaan menossa, ja jatkuu 27. kesäkuuta asti. Senkin osalta verottaja on muuttanut toimintamallejaan.

– Asiakkaillani on ollut isojakin eläkkeitä, jotka ovat olleet kokonaan vapautettuja veroista. Nyt kun yrität klikata verkon veroilmoituksessa tietyn työkyvyttömyysasteen, tulee teksti, että verottajan mukaan teille ei ole annettu työkyvyttömyyttä Espanjassa.

Ennen veroilmoitukseen saattoi itse merkitä työkyvyttömyysasteekseen 100 prosenttia ja katsoa, miten verottaja reagoi.

“Verottaja perusti vuonna 2014 oman instanssin ulkomaalaisia työkyvyttömyyseläkeläisiä varten.”

– Nyt veroilmoitus täytyy tehdä ja maksaa verot täysimääräisesti. Siitä voi toki sitten valittaa jälkikäteen, Toivonen toteaa.

– Työkyvyttömyyden suora nollavero tai veroalennukset ovat mahdollisia vain niille, jotka ovat virallisesti hakeneet työkyvyttömyystodistukset Espanjassa.

TEKSTI ja KUVA: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart