Ulkomaalaisresidenttien tulee ilmoittautua äänestysrekisteriin viimeistään 31. tammikuuta, jos haluavat vaikuttaa toukokuussa järjestettävien Espanjan kunnallisvaalien äänestystulokseen.
Äänestysrekisteriin kirjaudutaan oman paikkakunnan kaupungintalolla.
Espanjassa pidetään ensi vuonna kunnallisvaalit. Vaalit järjestetään perinteiseen tapaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna, eli sunnuntaina 26. toukokuuta. Samana päivänä uurnille jätetään äänet myös Euroopan parlamentin vaaleissa.
Ei ole myöskään mahdotonta, että samana päivänä järjestettäisiin Espanjan parlamenttivaalit, mutta seuraavaa parlamenttivaalipäivää ei ole toistaiseksi lyöty lukkoon.
Espanjassa asuvat suomalaiset ja muut EU-residentit sekä niiden maiden kansalaiset, joiden kanssa Espanjalla on sopimus, voivat äänestää Espanjan kunnallisvaaleissa.
Espanjan ulkomaalaisasukkailla on äänioikeus myös maan EU-vaaleissa, mutta ei itsehallintoalueiden vaaleissa tai parlamenttivaaleissa.
Saadakseen äänioikeuden ulkomaalaisen tulee olla kirjoilla kotikaupungissaan Espanjassa ja ilmoittautunut kaupungin äänestysrekisteriin.
Ulkomaalaisresidentin äänioi-keuden ainoana ehtona on, että henkilö on kirjoilla (empadronado) kotikaupungissaan Espanjassa ja että hän on ilmoittautunut äänestysrekisteriin (censo electoral).
Kaupungin asukkaaksi on kirjauduttava ja äänestysrekisteriin ilmoittauduttava ennen 31. tammikuuta 2019, jotta äänioikeus toteutuisi. Ilmoittautuminen tapahtuu kotikaupungin kaupungintalolla.
Niiden ulkomaalaisasukkaiden, jotka haluavat äänestää EU-vaaleissa Espanjan ehdokkaita, on merkittävä se lomakkeeseen äänestysrekisteriin ilmoittautuessaan lomakkeeseen. Muussa tapauksessa suomalaiset äänestävät aiempaan tapaan Suomen EU-vaaleissa.
Andalusiassa järjestettiin aluehallitusvaalit 2. joulukuuta. Itsehallintoalueiden vaaleissa ulkomaalaisasukkailla ei ole äänioikeutta. Suurimmassa osassa muita itsehallintoalueita aluevaalit toimitetaan yhdessä kunnallisvaalien kanssa.
Ennakkoäänestäminen tapahtuu postitse
Mikäli matkustat Suomeen kesänviettoon ennen kunnallisvaalien toimituspäivää, voit äänestää ennakkoon postitse. Äänioikeutta ei kannata jättää käyttämättä kesälomasuunnitelmien takia. Tarkkaa marssijärjestystä ennakkoäänestämiselle ei ole toistaiseksi olemassa, mutta SE-lehti tiedottaa asiasta vaalipäivän lähestyessä.
Espanjassa käytetään niin sanottua listavaalimenetelmää. Tämä tarkoittaa, että puolueiden johtajat valitsevat itselleen tiimin, joista lista muodostuu. Äänioikeutettu äänestää puoluelistaa, ei henkilöä.
Perinteisesti Espanjan rannikkokunnissa on ollut ehdokaslistoilla myös ulkomaalaisia. Vielä ei ole tietoa siitä, tuleeko jokin puolue ottamaan listoilleen ulkomaalaisresidenttejä tulevissa vaaleissa, sillä puolueet eivät vielä ole julkistaneet kunnallisvaalien ehdokaslistojaan. Ne julkistetaan kevään aikana.
Valituksi listoilta tullaan sen mukaan, mikä järjestysnumero ehdokkaalla on. Listaykkönen on yleensä puolueen paikallinen johtaja.
Tällä hetkellä Fuengirolassa hallitseva Partido Popular on jo ilmoittanut, että kaupunginjohtaja Ana Mula mittelöi seuraavissakin vaaleissa uudelleenvalintansa puolesta, mutta muita listalla olevia ehdokkaita ei vielä ole julkistettu.
Fuengirolan kunnanvaltuustossa on 25 paikkaa ja niistä 14 on tällä hetkellä Partido Popularin.
Niin ikään oppositiossa oleva sosialistipuolue PSOE on ilmoittanut puheenjohtajansa Javier García Leónin olevan ehdokkaana ensi vaaleissa. Sosialistipuolueella on tällä hetkellä viisi edustajaa Fuengirolan kaupunginvaltuustossa, mutta varsinaisia virkoja ei opposition edustajilla ole.
TEKSTI: Katia Westerdahl
[divider line=”true”]