Uutta kohti

Uutta kohti

Kaksi vuotta Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtorina vaikuttanut Saara Ikonen innostuu kehittämishaasteista. Nyt puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.
”Olen vahvasti työyhteisökehittäjä, ja toivon, että olen tuonut tänne hyviä asioita”, Saara Ikonen sanoo.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?
Aurinkorannikon suomalainen koulu on monille perheille hyvin tärkeä paikka. Johdan peruskoulua ja lukiota, eli vaikutan sitä kautta. Täytyy kuitenkin muistaa, että en vaikuta yksin. Johdan isoa, lähes 60-päistä ammattilaisten joukkoa, jotka kaikki vaikuttavat yli 360 oppilaan opiskeluun ja elämään, ja sitä kautta heidän koteihinsa.

Strand Properties

Mikä sinut toi Aurinkorannikolle?
Olemme mieheni kanssa olleet aikoinaan opiskelijoina Granadassa, ja sitä kautta opin espanjan kielen ja verkostoiduin tänne Andalusiaan. Olen ollut yksityiskouluissa töissä koko työhistoriani ajan koulumaailmassa. Fuengirolaan minut toi tämä työpaikka.

Mistä asti olet toiminut Aurinkorannikon koulun rehtorina?
Syksystä 2021 lähtien, eli kaksi lukuvuotta tulee täyteen.

Mitä olet tuonut kouluun lisää?
Vahvuuksiani on hyvät verkostot Suomeen, joita tuon mukanani tänne. Pystyn auttamaan tämän koulun verkostoitumista sekä Suomeen että täällä paikan päällä. Kannustan aina mielelläni ammatilliseen verkostoitumiseen.

Millä tavalla olet ollut mukana kehittämässä koulun toimintaa Aurinkorannikolla?
Olen vahvasti työyhteisökehittäjä, ja toivon, että olen tuonut tänne hyviä asioita. Olemme luoneet tänne tiimiorganisaatiomallia ja vahvistaneet asiantuntijaorganisaatiota. Rahoituksia on haettu työyhteisön kehittämisen lisäksi myös opetuspuolelle. Tämä koulu on kultakimpale, ja niin erityislaatuinen koko maailman mittakaavassa, että olisi ihanaa, jos tänne saisi vielä ihan oman kieltenopettamismallin. Tämä on ihana, vakaa koulu, jonka kieltenopetuksen painopisteenä on espanja. Monilla oppilailla on lisäksi monikielinen tausta. Nykyistä mallia voisi kehittää niin, että siitä saataisiin luotua jopa
ihan oma, erityinen pedagogiikka.

Oletko ollut vastaavassa mukana Suomessa, ja miten se eroaa Espanjasta?
Olen ollut. Yksityiskoulut Suomessa ovat hyvin samantyyppisiä kuin täällä. Yleensä mukana on kaksi oppilaitosta, peruskoulu ja lukio, ja rehtorin pitää ottaa haltuun molemmat. Alaluokkien rehtorina en ole tosin ennen toiminut. Samat lait, asetukset ja opetussuunnitelmat ovat käytössä kaikissa oppilaitoksissa.

Onko täyden koulun laajenemissuunnitelmat ajankohtaisia?
Meillä on Suomesta opetuslupa opetus- ja kulttuuriministeriön puolelta, joka määrittää toimintamme reunaehdot, ja ne eivät anna siihen vielä myöten. Nyt jokaisella tämän koulun oppilaalla ja opiskelijalla pitää olla kotikunta Suomessa, ja jokainen oppilas on täällä väliaikaisesti ulkomailla. Tätä väliaikaisuuden määritelmää ollaan aikeissa tarkastella uudestaan. Ennen kuin tiedetään, mikä tuleva päätös asiasta on, emme voi täällä päässä suunnitella mitään valtavia investointeja. Lisää tilaa kyllä tarvittaisiin, jotta voisimme vastata kaikkien perheiden tarpeisiin. Olemme yrittäneet lobata asiaa tulevan hallituksen ohjelmaan.

Mitkä koet suurimmiksi haasteiksi työssäsi?
Olemme suomalainen koulu Espanjassa, joten täällä olemme kahden maan lainsäädännön välissä. Välillä on tilanteita, jolloin on hankalaa tietää, kumpaa lainsäädäntöä tulkitaan. Opettajat tulevat meille Suomesta, mikä väistämättä tekee sen, että opettajissa ja muussakin henkilökunnassa on vaihtuvuutta huomattavan usein. Samoin oppilaista noin puolet on aina uusia, emmekä aina tiedä tarkkaan mistä taustoista he tulevat. Joudumme joskus ottamaan koppia aika isoistakin asioista, kun meille alkaa selviämään lapsen tuen tarve.

Kuinka haasteet voisi ratkaista?
Meillä on täällä isot resurssit oppilashuollossa ja koulunkäynnin tuessa. Meillä on paljon koulunkäynnin ohjaajia, laaja-alaista tukea oppimisvaikeuksiin, oma kuraattori, terveydenhoitaja ja psykologi. Suomessa mukaan tulee myös lastensuojelu ja muut yhteiskunnan verkostot, mutta sitä mahdollisuutta meillä ei täällä ole, joten keinomme ovat rajalliset. Pystymme tarjoamaan tukea täällä koulussa.

Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?
Tässä vaiheessa kevättä meillä on rekrytoinnit menossa. Valmistaudumme myös abien kanssa kohta alkaviin ylioppilaskirjoituksiin. Olen täällä töissä nyt tämän lukukauden loppuun, ja palaamme sitten ainakin toistaiseksi Suomeen, jossa minulla on lukion rehtorin paikka. Koen Aurinkorannikon suomalaisen koulun todella tärkeäksi, ja jatkaisin mielelläni sen
kehittämistä.

Kuka? Saara Ikonen, 46 vuotta.
Missä asut, ja miten pitkään olet asunut siellä? Olemme asuneet Mijasissa kaksi vuotta.
Mistä olet kotoisin? Tampereen seudulta, Ylöjärveltä. Olen asunut pitkään myös Helsingissä.
Keitä perheeseesi kuuluu? Puoliso ja kaksi lasta – lukion toisluokkalainen ja 8.-luokkalainen, sekä mäyräkoira.
Mikä on ammattisi? Olen taustaltani historian ja yhteiskuntaopin opettaja, sekä filosofian ja elämänkatsomustiedon aineenopettaja. Vuodesta 2009 eteenpäin olen toiminut apulaisrehtorina ja rehtorina.
Mistä sinut tunnetaan?
Aurinkorannikolla varmaan siitä, että olen suomalaisen koulun rehtori.



0

Your Cart