Naisen asema Espanjassa on aihe, joka kiinnostaa sekä maan sisällä että sen rajojen ulkopuolella. Suomalaisilla María Quevedolla ja Lene Söderströmillä on omakohtaista kokemusta aiheesta, mutta sanansa sanottavana on myös tutkija Isabel Serranolla.
Suomalaiset Lene Söderstöm (vas.) ja Maria Quevedo ovat asuneet Espanjassa jo vuosikymmeniä ja nähneet itse, miten naisen asema maassa on muuttunut.

Vaikka tätä on vaikeaa uskoa, vain muutama vuosikymmen sitten naiset eivät Espanjassa voineet matkustaa tai avata pankkitiliä ilman isänsä tai aviomiehensä suostumusta. Tänä päivänä tasa-arvo on ideologiana itsestäänselvyys, mutta kipukohtia on toki edelleen olemassa.

Lene Söderström, 71:”Takapajuinen” Espanja kiehtoi

Franco oli jo aivan kuoleman partaalla, kun tulin Espanjaan vuonna 1971. Vaikka Espanja oli silloin monessa mielessä vanhanaikainen ja jopa takapajuinen maa, se oli omalla tavallaan kiehtova, Lene kertoo.

María Quevedo, 76: Kolmesti aviossa espanjalaisen kanssa

María Quevedo, taiteilijanimeltään María Maren, oli 28-vuotias, kun hän 1970-luvun alkupuoliskolla muutti Mallorcalle. María oli ammattilaulaja ja jatkoi Mallorcalla uraansa esiintyvänä artistina käyden välillä esiintymässä muutaman kuukauden ajan Barcelonassa.

María oli kaksi vuotta aikaisemmin voittanut Suomen iskelmämestaruuden ulkomaisen sarjan mutta pakannut laukkunsa jo seuraavana vuonna ja lähtenyt kiertämään maailmaa Lecuona Cuban Boys -yhtyeen kanssa. Mukana kiersi katalonialainen aviomies, jonka kanssa María oli avioitunut hieman aikaisemmin.

Francon hallitseman Espanjan kielteinen suhtautuminen ulkomaailmaan näkyi Marían mukaan enemmän sisämaassa kuin Mallorcalla ja vaikutti myös Marían työhön.

TEKSTI: Marjut Sahlberg
KUVAT: Marjut Sahlberg, Seppo Salmensaari

LUE MAALISKUUN 2022 OLÉ-LEHDESTÄ LISÄÄ AIHEESTA. SUOMALAISNAISET KERTOVAT, MITEN NAISEN ASEMA ON KEHITTYNYT JA ASIANTUNTIJA VALOTTAA VIELÄ OLEMASSAOLEVIA KIPUKOHTIA.