Vahvojen perinteiden Jerez

Vahvojen perinteiden Jerez

Flamenco, tanssivat hevoset ja sherry kutsuvat vierailemaan Lounais-Espanjaan. Jerezissä voi kokea autenttista Andalusian tunnelmaa.
Jerez on tunnettu sherry-viinistään ja lukuisista, toinen toistaan näyttävämmistä viinikellareistaan.

Jerez de la Frontera on kaunis kaupunki, jossa perinteet ja historia näkyvät. Kaupungin ydin löytyy Plaza del Arenal -aukiolta. Vanhankaupungin kävelykaduilla näkee paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria ja pienessä kaupungissa ehtii nähdä jo päiväreissulla paljon. Lisäksi Jerezin tasaisessa keskustassa on helppo liikkua.

Strand Properties

Kaupunki täynnä nähtävää

Upea 1800-luvulla rakennettu juna-asema on nähtävyys itsessään, vaikka ei junalla kaupunkiin saapuisikaan. Alcázar-linnoitus puutarhoineen on maurilaisten taidonnäyte, joka toimii nykyään museona. Alcázarin vieressä sijaitseva Jerezin katedraali on rakennettu moskeijan päälle, ja sen aikaa vienyt rakentaminen ehti tuoda mukaan vaikutteita monista eri tyylisuuntauksista. Komea San Miguelin kirkko on saanut vaikutteita Sevillan katedraalista. 1400-luvulla rakennettu barokkityylinen luostari, Cartuja de Jerez on myös kunnioitusta herättävä rakennus.

Vanhassakaupungissa saa ihailla vaikuttavaa arkkitehtuuria.

Sherryn koti

Kaupungin nimeä kantava viini, jerez, eli sherry on alueen suuri ylpeys, merkittävä vientituote, ja tärkeä osa paikallista kulttuuria. Jerezissä vieraillessa käynti paikallisessa viinikellarissa, bodegassa, kuuluu asiaan. Suurin osa viinitiloista ottaa vierailijoita vastaan. Vanhimpien toiminnassa olevien viinitilojen juuret johtavat 1600–1700-luvuille. Sherry on väkevöityä viiniä, josta saadaan erilaisia tuotteita kuivasta makeaan. Sherryt kypsytetään perinteisesti päällekkäin asetetuissa tynnyreissä. Sherrytyyppejä ovat esimerkiksi fino, amontillado, oloroso, manzanilla ja Pedro Ximénez. Perheyritys Bodegas González Byass valmistaa Jerezissä maailmankuuluja Tío Pepe -viinejä.
Sherryä tuotetaan vain Andalusiassa, viinikolmion muodostamalla alueella, johon kuuluu Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda ja El Puerto de Santa María. Kyseessä on monikäyttöinen viini, jonka eri tyyppejä käytetään ruokajuomana arjessa ja juhlassa, sekä mukana ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Laadukasta ruokaa

Jerezistä ei tarvitse lähteä nälkäisenä. Paikalliset kauppiaat myyvät tuoreita sesongin tuotteita Mercado de Abastos -kauppahallissa. Ravintolatarjontaa löytyy runsaasti ja perinteisillä taidoilla valmistettu ruoka on hyvää kaikissa hintaluokissa. Tabancoissa voit maistella tapaksia alueen viinien kera. Tyypillistä ruokaa meren lähellä sijaitsevassa kaupungissa ovat kala- ja äyriäisruoat. Tarjolla on myös lihaa ja riistaruokia lähivuoristojen alueilta. Yllättävän usean ruokalajin voi myös maustaa sherryllä.

Hevosten juhlaa

Andalusialaiset rotuhevoset näkyvät myös merkittävästi Jerezissä. Aivan keskustassa sijaitsee arvostettu, kuninkaallinen ratsastuskoulu Real Andaluza del Arte Equestre, jonka oppilaat hiovat taitojaan tiukassa perinteisessä opissa. Lahjakkaimmat oppilaat pääsevät esiintymään hevosbalettinäytöksissä, joita tullaa seuraamaan ympäri maailmaa. Erityisiä kykyjä ja rytmistä tarkkuutta vaaditaan myös hevosilta, jotka ihastuttavat katsojia tanssitaituruudellaan.
Toukokuussa Jerezissä järjestetään perinteiset hevosmarkkinat – Feria del Caballo. Ratsastajat pukeutuvat perinteisiin asuihin ja liikkuvat näyttävästi alueella. Ohjelmassa on flamenco-
musiikkia, tanssia ja ruokaa, kuten Andalusian ferioilla on tapana, mutta Jerezissä päätähtiä ovat hevoset, joita tapahtumalla halutaan kunnioittaa.

Kaupungin katedraali on rakennettu moskeijan päälle.

Mukaan matkalle!

Olé-lehden lukijamatka Jereziin järjestetään torstaina 23.3. Päivän aikana vieraillaan Jerezin katedraalissa, kävellään vanhassa kaupungissa ja tutustutaan kuuluisaan viinikellariin. Retken hintaan 95 € sisältyy kuljetukset, suomenkielinen opastus, maistiaiset, aamiainen ja lounas.
Lisätietoa retkestä ja varaukset: (+34) 952 47 07 940

Your Cart