Perinteinen Välimeren ruokavalio on toiminut aikojen alusta sydän- ja verisuonitautien suojana. Viime vuosikymmeninä nämä suomalaisten tuntemat kansantaudit ovat kuitenkin yleistyneet Espanjassa.

Evolutiivisesti katsottuna Välimeren maissa on aina syöty erittäin terveellisesti. Ruokavalioon kuuluu perinteisesti paljon kasviksia ja palkokasveja. Kaudesta riippuen Espanjassa syödään myös runsaasti terveysvaikutuksiltaan hehkutettuja sardiineja ja sardelleja.

Tammenterhoja koko elämänkaarensa mussuttanut iberianpossu ja neitsytoliiviöljy kruunaavat kaiken. Sokerina pohjalla on, että kasviksia ja vihanneksia on saatavilla oman maan tuottajilta vuoden ympäri.

Kuulostaa idylliseltä ja näin on ollutkin, kunnes stressi ja kiire pikkuhiljaa muuttivat espanjalaistenkin ruokatottumukset.

Espanjalaisen isoäidin rooli perheen muonittajana korostui naisten työelämän yleistyessä muutama vuosikymmen takaperin. Nykyäänkin isovanhemmilla on iso terveysvaikutus: kiireisessä työelämässä olevat aikuiset syövät edelleen muoviastioihin äidin keittiössä pakattua kotiruokaa.

Silti Espanjassa eletään nyt einesten ja prosessoidun ruuan kulta-aikaa.

Diabetesepidemia räjähti Espanjassa 1995–2011

Vuonna 2011 julkaistun, Espanjan historian laajimman diabetestutkimuksen tuloksena nähtiin, että kakkostyypin diabetesta sairastavien määrä Espanjassa oli kaksinkertaistunut viidessätoista vuodessa.

Tällä hetkellä noin neljäsosa espanjalaisista yli 65-vuotiaista kärsii kakkostyypin diabeteksesta. 

Lisäksi yli 40 prosenttia espanjalaisista aikuisista on ylipainoisia ja 22 prosenttia merkittävästi ylipainoisia.

Lasten ylipainotilastot eivät ole yhtään mairittelevammat. Jopa 40 prosenttia 3–8-vuotiaista lapsista on ylipainoisia. WHO:n mukaan Espanja onkin Euroopan tilastoissa kolmannella sijalla alaikäisten ylipainossa.

Ironista kyllä, Espanjaa ennen tilastossa ovat Italia ja Kreikka, joissa Välimeren ruokavalion hyvät tavat on niin ikään haudattu.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock

Lue tarkemmin vaakalaudalla olevasta terveellisestä espanjalaisesta ruokavaliosta kesä-heinäkuun 2021 Olé-lehdestä!