Valkoisten kylien reitti vie Andalusian sydämeen

Valkoisten kylien reitti vie Andalusian sydämeen

Lähes 300 kilometriä pitkä reitti vie syvälle Cádizin maakunnan maaseudulle ja poikkeaa jopa 19 suloisessa valkoisessa kylässä.

Kartta

Valkoisten kylien reitti, Ruta de los Pueblos Blancos, on hyvä tapa tutustua autoillen kaikkein aidoimpaan Andalusiaan. Jo muutamassa päivässä voi nähdä monia rikkaan historian omaavia arabivaikutteisia kyliä, perinteistä arkkitehtuuria, maatiloja ja ravintoloita.

Lyhyiden välimatkojen ansiosta automatka ei ole puuduttava, ja vaihtelevat maisemat tekevät matkanteosta mukavaa. Alue on yllättävän vehreää, vaikka se sijaitseekin Espanjan eteläkärjessä, ja alueelta löytyy niin vuorimaisemia, järviä kuin peltojakin. Jopa 13 kylistä sijaitsee Parque Natural de la Sierra de Grazalema -luonnonpuiston alueella.

19 kylän reitti ei ole kiveen hakattu, vaan siitä löytyy monia variaatioita, ja jokainen voi valita oman reittinsä mielensä mukaan. Yleisimmin tunnettu alku- tai loppupiste on Arcos de la Frontera noin 70 kilometrin päässä Cádizin kaupungista sisämaahan. Suloinen kylä ansaitseekin paikkansa reitin porttina. Arcos de la Frontera on yksi Andalusian kauneimmista.

Reittivalinnasta riippuen matkan pituus on vain noin 200–300 kilometriä, mutta aikaa suositellaan varattavan useimpia päiviä. Vaikka itse matkanteko on osa elämystä – auton ikkunasta vilahtelee kauniita näkymiä toisensa jälkeen – on tarkoitus myös pysähdellä ja nauttia kylien tunnelmasta. Kannattaa maistella kylien perinteisiä herkkuja, syödä ravintoloissa, vierailla kirkoissa ja museoissa sekä seikkailla kapeilla kujilla.

Kesäkaudella yöpymispaikat on hyvä varata etukäteen.

PUEBLO_Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Arcos de la Fronteran sijainti tekee tästä valkoisesta kylästä erityisen ja lumoavan. Kylä seisoo jyrkkäseinäisellä 185 metriä korkealla Peña-kukkulalla, jonka alapuolella virtaa Río Guadalete. Jylhällä paikalla seisovalla kylällä olikin menneinä vuosisatoina strateginen merkitys, ja sitä ovat asuttaneet niin roomalaiset ja arabit.

30 000 asukkaan kylän kujilla on paljon nähtävää, kuten Basílica de Santa María de la Asunción -kirkko, joka oli alun perin maurien temppeli, mutta muutettiin 1500-luvulla kristittyjen kirkoksi.

Myös kylää ympäröivä luonto kirkasvetisine tekojärvineen on tutustumisen arvoinen. Järvessä voi vaikka pulahtaa virkistäytymään ennen kuin hyppää taas auton kyytiin.

PUEBLO_Olvera

Olvera

Olvera sijaitsee Sierra de Cádizin alueella, aivan Málagan ja Cádizin maakuntien rajalla. Ajellessa vuoristoisella maantietä pitkin kohti Olveraa näky on tarunhohtoinen. 650 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan kylän kaksi korkeaa elementtiä, kirkko ja linna, erottuvat jo kaukaa valkoisen kylän levittyessä alapuolella.

Parroquia de Nuestra Señora de la Encarnación -kirkko ei ole kylän ainoa, eikä vanhin, mutta sen tornit yltävät ylivoimaisesti korkeimmalle. Kuten valkoisille kylille on tyypillistä, Olverallakin on arabijuuret, josta merkkinä Castillo árabe -linna seisoo edelleen kylän keskellä. Se rakennettiin 1100-luvulla osaksi arabien hallitseman Granadan kuningaskunnan puolustusjärjestelmää.

Calle cuevas del Sol

Setenil de las Bodegas

Pienen, vain 3 000 asukkaan Setenil de las Bodegas -kylän ehdoton tunnusmerkki on kallionkielekkeiden alle rakennetut kadut.

Kylä on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen paikka, ja esimerkiksi lounasta voi nauttia osittain kallion sisällä kulkevan Calle Cuevas de Sol -kadun ravintoloissa. Myös monet talot ovat osittain luolia eli vaikka niiden ulkoseinät muistuttavat tyypillisiä andalusialaistaloja, ne on louhittu vuoren sisälle.

Setenil de las Bodegas sijaitsee vuoristoisissa maalaismaisemissa 650 metrin korkeudessa. Kauniiden maisemien ja erikoisen rakennustyylin ihailun lomassa kylässä voi vierailla myös Fortaleza de Setenil -arabilinnoituksessa.

PUEBLO_Ubrique_Cuero

Ubrique

Ubrique levittäytyy vuorten ympäröimään laaksoon, ja näin ollen sen kadut ovat tasaisempia ja helpommin savutettavissa myös hieman huonompikuntoisemmille matkaajille. Kylän vanhakaupunki casco antiguo on tutustumisen arvoinen. Sieltä löytyy esimerkiksi erikoisia värikkäin mosaiikein kuvioituja penkkejä ja kukkaistutuksia, sekä paljon suloisia aukioita ja lähteitä.

Kylä on tunnettu erityisesti sen laajasta ja kansainvälisestikin arvostetusta nahkateollisuudesta. Jopa puolet asukkaista saa siitä elantonsa. Matkailija voi tutustua tähän puoleen tarkemmin Museo de la Piel -nahkamuseossa.

Kiinnostavia vierailukohteita ovat myös kuuluisan härkätaistelijan nimeä kantava museo, Museo Taurino Jesulin de Ubrique sekä vanhan roomalaiskaupungin rauniot Yacimiento arqueológico de Ocuri.

Valkoisten kylien reittiin luetaan:
Alcalá del Valle
Algar
Algodonales
Arcos de la Frontera
Benaocaz
Bornos
El Bosque
El Gastor
Espera
Grazalema
Olvera
Prado del Rey
Puerto Serrano
Setenil de las Bodegas
Torre Alháquime
Ubrique
Villaluenga del Rosario
Villamartín
Zahara de la Sierra

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Alma Ulvelin, Turismo de Cádiz

Strand Properties


0

Your Cart