Valkovihreä Grazalema

Valkovihreä Grazalema

Andalusialaiskylän perikuva, härkäjuoksukulttuurin kehto ja luontoliikkujan unelma Grazalema seisoo keskellä Cádizin maakunnan vehreitä ylänköjä.


Toro de Cuerda -härkäpatsas on seissyt Grazaleman kirkon edustalla vuodesta 2014.

Hiljaisuutta huokuvan vehreässä maisemassa mutkitteleva maantie kääntyy hurjasti ennen kuin eteen paljastuu valkoisten talojen rykelmä. Grazaleman valkoinen kylä näyttää uinuvan sitä ympäröivien vuorenrinteiden hellässä huomassa. Tasaisen talomeren rikkoo vain muutama kirkon torni.

Pian auto puikahtaa kylän valkokalkittujen talojen välissä puikkelehtivalle tielle ja tulijaa ympäröivät pikkukujien sokkelot.

Vain muutaman tuhannen asukkaan maalaiskylän ytimessä seisoo Plaza de España -aukio, jota reunustavat tyypilliseen tapaan kaupungintalo, muutama pikkupuoti, ravintola ja 1600-luvulla rakennettu Iglesia de la Aurora -kirkko.


Plaza de España -aukio on kylän sydän.

Kylän kujilla tallustelusta nauttivat etenkin rauhaa, historiaa ja raikasta vuoristoilmaa hakevat.

Yksi kylän näkyvimmistä elementeistä on Parroquia de la Encarnación -kirkon edustalla töröttävä härkäpatsas. Se kertoo kylän vahvana elävästä Toro de Cuerda -härkäjuoksuperinteestä.

Grazalemassa vietetään vuosittain heinäkuussa härkäjuoksujuhlaa, jonka aikana paikalliset nuoret urhot – ja nykyään neidotkin – juoksevat valkoisilla kujilla härkiä karkuun kylänväen hurratessa ja kauhistellessa ikkunoista ja aitojen raoista. Juhlaa on tituleerattu Espanjan vanhimmaksi Toro de Cuerda -juhlaksi eli juhlaksi, jossa härkää ohjataan köydellä.

“Härkäpatsas kertoo kylän vahvana elävästä Toro de Cuerda -härkäjuoksuperinteestä.”

Vaikka antropologien tutkimusten mukaan perinne kantaisi luolamaalausten ja kreikkalaisista ja roomalaisista teksteistä löytyvien viittausten perusteella tuhansien vuosien taakse, 2000-luvun tutkijoiden mukaan varmoja todisteita härkäjuhlasta on vain 1700-luvulta lähtien.

Joka tapauksessa perinne elää vahvana eläinsuojeluaktivistien vastustuksesta huolimatta.

Luonnonpuiston ympäröimä kylä

Grazalema sopii sekä maalaismatkailusta pitävän päiväretkikohteeksi kuin tukikohdaksi luonnonhelmassa viihtyville liikkujille, kuten patikoinnin, kiipeilyn, luolailun tai pyöräilyn harrastajille.

Kylää ympäröi Parque Natural Sierra de Grazalema -luonnonpuisto, jonka korkeimmat huiput hipovat yli 1650 metrin korkeutta. Luonnonpuisto on vehreä alueen sateisen mikroilmaston ja mäntymetsien ansiosta. Puistosta löytyy ympäri vuoden vihreinä seisovia uhanlaisia espanjanpihtoja, joita kasvaa vain Grazaleman ja Málagan maakunnan Sierra de las Nievesin luonnonpuistoissa.

“Puistosta löytyy ympäri vuoden vihreinä seisovia uhanlaisia espanjanpihtoja.”

Grazaleman luonnonpuistossa voi tehdä esimerkiksi patikkaretken Cádizin maakunnan korkeimmalle huipulle El Torreónille. 1648 metrin korkeudessa pilviä halkovalle lakipisteelle kipuamiselle tarvitsee tosin luvan.

Helpoiten patikkareiteille, melontaretkille, luoliin ja kanjoniseikkailuille pääsee paikallisten aktiviteettiyritysten, kuten Horizon Naturaleza y Aventura Grazaleman (horizonaventura.com) kautta.

Hienojen maisemien lisäksi luonnonpuistossa voi päästä ihailemaan niin vuohia, kivinäätiä kuin ikneumoneja eli niin sanottuja egyptinmagnusteja.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart