Rotukoiran ostamisen sijaan yhä useampi koiraa perheeseen haluava tekee eettisen valinnan ja antaa kodittomalle kodin.
Kaikennäköiset, -ikäiset ja -kokoiset koirat odottavat pääsyä rakastavan ja huolehtivaisen perheen jäseneksi. Adoptioprosessin myötä varmistetaan perheen ja koiran yhteensopivuus.

Viime vuosina rescuekoirien adoptointi Espanjasta on lisääntynyt kovasti. Kun adoptoidaan koira tarhasta, autetaan samalla yksi koira pois Espanjan koiratarhoja täyttämästä ja seuraavalle apua tarvitsevalle vapautuu paikka.
Ikävä kyllä samanaikaisesti kun tietoisuus koira-adoptioista lisääntyy, on kuitenkin edelleen lisääntynyt epäeettinen ja rescueaatteen vastainen rahastaminen ja bisneksen tekeminen hädänalaisten eläinten ja hyväätahtovien adoptoijien kustannuksella. Miten välttyä tukemasta pentutehtailua ja rescuekoirilla rahastamista sekä lihottamasta rahanahneiden hyväksikäyttäjien lompakkoa?

Mikä ihmeen rescuekoira?

Rescuekoira on koira, joka on sijoitettu uuteen kotiin oltuaan ensin koditon. Koira voi joutua kodittomaksi entisen omistajan hylkäämisen tai kaltoinkohtelun vuoksi tai jopa syntyä kodittomaksi.
Kodittomien koirien auttamiseksi on perustettu lukuisia yhdistyksiä, jotka pyrkivät parantamaan koirien elinolosuhteita löytöeläintarhoilla, vähentämään kodittomien määrää sterilointien ja valistuksen avulla sekä välittämään koiria uusiin loppuelämän koteihin.
Monet rescuekoirayhdistykset toimivat yli valtiorajojen. Espanjasta adoptoidaan rescuekoiria myös Suomeen useamman tahon toimesta.

Rescuetoimintaa vai rahastusta koirilla?

Keskustelupalstoilla ja jopa mediassa näkee välillä sekoitettavan rescuetoiminnan, pentutehtailun ja liiketoiminnan tekemisen rescuekoirilla. Eikä se sinänsä ihme olekaan, kun rescuekentällä vuosiakin toimineiden on välillä vaikea huomata eroa. Bisneksen tekeminen ja tienaaminen rescuekoirilla on hävytöntä, anteeksiantamatonta ja laitonta.
Koiraa adoptoidessa on hyvä olla hereillä siitä, että epärehelliset toimijat tekevät rahaa rescuekoirilla, joita eläinsuojelijat tarhoille ja koteihinsa pyyteettömästi pelastavat ja joita rahan kiilto silmissään nämä koijarit sitten kovalla hinnalla eteenpäin Suomeen ja Suomessa myyvät. Koira saattaa toki olla rescue – ei pentutehtailtu – mutta rahan vaihtaessa omistajaa ei adoption välittäjää välttämättä kiinnosta lainkaan se, millaiseen kotiin koira adoptoituu. Tällöin pitäisi hälytyskellojen soida jo kovaa. Tällaisissa tapauksissa koiraa kohdellaan kauppatavarana eikä elävänä ja tuntevana olentona, jonka hyvinvoinnista tulisi olla kiinnostunut.
Joskus näkee väitettävän ”sinisilmästen, hyväuskoisten maailmanparantajatyttösten” tukevan pentutehtailua ottaessaan rescuekoiran ulkomailta. Itse en olisi niinkään huolestunut hyväuskoisista maailmanparantajista, vaan heistä, jotka ovat huomanneet rescuetoiminnassa mahdollisuuden tehdä itselleen rahaa. Kuten kaikkialla missä raha liikkuu, myös rescuekentällä toimii monenmoista toimijaa, eettisiä ja vähemmän eettisiä ja raha ikävä kyllä vetää puoleensa myös huijareita.
Pentutehtailukin sitten on vielä oma lukunsa. Siinä tehtailija pyrkii tienaamaan teettämällä paljon pentuja epämääräisissä oloissa. Koirien tarpeista huolehtimisen sijaan pentutehtailijaa motivoi vain pennuista saatava raha. Pentutehtailija ei tutkituta koirien terveyttä, eikä niitä ole rokotettu tai madotettu.

Kirjoittaja Johanna Moisander-Mattila on itsekin mukana rescuekoiratoiminnassa.

Mistä tunnistan vastuullisen toimijan?

Koirissa on monenlaisia yksilöitä, jokainen on oma persoonansa siinä missä ihmisetkin. Osaava yhdistys määrittelee adoptoitavalle soveltuvat kotikriteerit ja vastaa siitä, että oikea koira ja perhe kohtaavat.
Kaikki koirat eivät sovellu kerrostaloon esimerkiksi haukkuherkkyytensä tai vaikkapa lapsiperheeseen arkuutensa takia. Jotkut urokset eivät sovi yhteen toisten urosten kanssa tai sovi pieneläinperheeseen riistaviettinsä vuoksi.
Vastuulliset toimijat ovat tarkkoja siitä, millaiseen kotiin koiran antavat ja antavat adoptioon vain sellaisia koiria, jotka ovat kotikoiraksi sopeutumiskykyisiä. Toivottoman arkoja tai esimerkiksi aggressiivisia koiria annetaan harvoin adoptioon.
Yhdistyksillä on koirien terveydestä, luonteesta ja käytöksestä usein erittäin hyvä kuva, sillä yhteistyötarhoilla ja kotihoidossa olevia koiria voidaan rauhassa seurailla ja saada näin tietoa siitä, millainen koira on kyseessä ja millaiseen kotiin se sopii. Vastuulliset rescueyhdistykset luovuttavat kotia etsivät koirat haastattelujen ja mahdollisten kotikäyntien perusteella sopiviin koteihin, jotka valitaan tarkasti koiran tarpeet huomioiden. Koiraa ei missään nimessä luovuteta kotia näkemättä parkkipaikalta uuteen kotiin.
Vastuullinen toimija haluaa aina varmistaa, että koti on koiran tarpeet huomioonottava ja että adoptoija ymmärtää, mitä kaikkea uuden perheenjäsenen tulo taloon vaatii: koulutusta, kärsivällisyyttä, rahaa ja ehkä ensi alkuun myös erityisjärjestelyjä.
Pentutehtailija tai rescuetoimintaa vain rahan takia pyörittävä henkilö myy koiran kenelle vaan eikä häntä kiinnosta millaisiin käsiin tai kotiin koira päätyy.
Mikäli koti valitaan huolimattomasti, siitä koituu monenmoisia riskejä paitsi koiralle, myös uudelle kodille. Kun adoptoijan kärsivällisyys, aika tai rahat loppuvat kesken eikä koiraan enää jaksetakaan panostaa, saattaa koira päätyä kiertämään heittopussina kodista toiseen.
Pahimmassa tapauksessa koira lopetataan, kun sitä ei jakseta kouluttaa tai se ei tule jo kodissa olevien perheenjäsenten kanssa toimeen tai se on annettu lapsille leluksi.
Vastuullisten rescueyhdistysten toimintaan kuuluu koiran adoptiokodin tukeminen ja auttaminen koiran koko elämän ajan. Kotiutumisessa sekä mahdollisissa ongelmatilanteissa autetaan ja tarvittaessa, esimerkiksi vakavan allergian puhjetessa, yhdistys myös auttaa uuden kodin etsinnässä.
Rescuekoiran adoptoija maksaa koirasta adoptiomaksun ja allekirjoittaa adoptiosopimuksen. Summa vaihtelee yhdistyskohtaisesti kahdestasadasta viiteensataan euroon. Adoptiomaksu kattaa koiran passin, rokotukset, tautitestaukset, loishäädön, steriloinnin sekä usein myös matkakulut lähtömaasta Suomeen.
Yksikään vastuullinen rescuetoimija ei myy koiria Tori.fi:n kaltaisilla tai Facebookin myyntipalstoilla eikä toimijasta vielä tee vastuullista sekään, että se on rekisteröity Traces-järjestelmään. Euroopan Unioni käyttää kyseistä järjestelmää elävien eläinten ja eläintuotteiden tuonnin ja viennin valvomiseen sen rajojen sisällä ja ulkopuolella.

Mistä tietää ketä uskoa ja kuka on luotettava?

Mikäli rescuekoiran adoptioon oleellisesti kuuluvia adoptiokodin haastatteluja tai kotitarkastuksia ei tehdä ja adoptiomaksut ovat todella korkeita, herää väkisin kysymys, onko kyse koirien vai adoptoivan tahon lompakon hyvinvoinnista. Mikään vastuullinen järjestö ei anna koiraa adoptioon tutkimatta tarkasti tulevan kodin resursseja ja sopivuutta adoptiokodiksi. Pelkät videopätkät ja valokuvat tulevasta kodista eivät riitä vastuulliselle järjestölle.
Ikävä kyllä kaikessa toiminnassa, myös koira-adoptioissa, on aina sellaisia toimijoita, jotka hyvän tarkoituksen varjolla tekevät huijausta. Tämän vuoksi kannattaa harjoittaa tervettä kriittisyyttä eikä uskoa kaikkia säälittävän koirankuvan nettiin postaavia.
Liian usein riutuneiden koirien kuvilla on saatu kerättyä hyväntahtoisilta ihmisiltä rahaa eikä senttiäkään ole käytetty koirien hyväksi.
Ketä sitten kannattaa kuunnella ja kenen sanaan uskoa?
Adoptoijan kannattaa perehtyä yhdistyksiin ja ihmisiin, jotka rescuetyötä tekevät. Kannattaa kysellä niiltä, jotka kenttää ja toimijoita tuntevat. Mikäli siihen on mahdollisuus, voi itse vierailla Espanjan koiratarhoilla, jututtaa vapaaehtoisia ja seurailla, miten he toimivat. Tietolähteenä kannattaa kuunnella niitä, jotka nyrkit savessa tekevät rescuetyötä koiratarhoilla ja yhdistysten vapaaehtoisina. He ovat omin silmin käyneet tutustumassa eri tarhoihin ja perehtyneet niiden toimintaan, arvoihin ja siihen, miten lahjoitusvaroja käytetään ja millaisia adoptioprosessit ovat. Yhteistyötahot kannattaa valita ”kentällä” tunnetuista ja luotettaviksi havaituista toimijoista, jotka toimivat avoimin kortein.
Adoptoidessaan koiran vastuullisen toimijan kautta voi varmistua myös siitä, että tautiriskit minimoidaan ja maahantuontivaatimukset täyttyvät. Adoptoitavat koirat steriloidaan, rokotetaan, loishäädetään ja testataan tarkasti välimerellisten sairauksien varalta sekä tarkastetaan eläinlääkärin toimesta. Vastuullisella toiminnalla on aina hintansa ja vastuullinen toimija kertoo, mihin adoptiomaksu käytetään ja mitä se sisältää.

Millainen on adoptioprosessi?

Jokaisella yhdistyksellä adoptioprosessi on omanlaisensa, mutta pääasialliset käytännöt ovat samankaltaisia. Vastuullinen yhdistys tahtoo jokaisen koiran saavan hyvän loppuelämän kodin ja toivoo, että adoptiota harkitseva miettisi tarkkaan, onko valmis sitoutumaan koiraan ja kaikkeen siihen, mitä se tuo mukanaan.
Yhdistysten nettisivuilla voi tutustua kotia etsiviin koiriin. Niistä kerrotaan mielellään lisää sekä autetaan löytämään perheelle sopiva koira.
Adoptoijan tulee tutustua huolellisesti adoptiosopimukseen ja kotiutusohjeisiin sekä täyttää adoptiohakemus rehellisesti. Mikäli adoptiossa edetään hakemuksen tekemisen jälkeen, sovitaan usein tapaaminen adoptoijaehdokkaan kanssa. Tapaamisen aikana keskustellaan adoptiosta ja varmistetaan, että koiralle on löytynyt juuri sille sopivan koti.
Kun adoptio on varmistunut, aletaan koiraa valmistelemaan adoptiota varten. Tämä tarkoittaa, että tehdään terveydelliset toimenpiteet, joiden seurauksena koira saa oman passin.
Mielessä kannattaa pitää, että on sekä adoptoivan kodin että koiran etu, että prosessi hoidetaan asianmukaisesti.
Itse en suosittelisi adoptointia taholta, joka ei tunnu olevan kiinnostunut siitä, millaiseen kotiin koirat menevät. Vastuullinen toiminta takaa sen, että oikeanlaiset kodit ja koirat löytävät toisensa ja että sekä koti että koira ovat tyytyväisiä adoptioon.
Ikävä kyllä eettisen ja vastuullisesti tehtävän rescuetoiminnan maine kärsii pahanpäiväisesti huijareiden ja rahastajien vuoksi. Bisneksen tekeminen hädänalaisten kustannuksella on hävytöntä. Siksi meidän kaikkien tulee olla tietoisia asiaan liittyvistä sudenkuopista ja myös ilmoittaa eteenpäin, jos väärinkäytöksiä havaitsemme.

Teksti ja kuvat Johanna Moisander-Mattila