Kukapa ei haavelisi fincasta Espanjassa? Kertoihan legendaarisen Genesis-yhtyeen Chris Stewartkin jo aikoinaan kirjassaan Driving over lemons miten idyllistä saattaa olla elämä maatilalla Espanjan lämmössä ja luonnon ympäröimänä.
Espanjasta löytyy satumaisia fincoja, maatiloja jotka parhaassa tapauksessa sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä palveluista mutta ihan omassa rauhassaan. Joihinkin kuuluu talo ja sen verran maata, että ainakin ystävien ja sukulaisten hedelmä- ja jopa vihannestarpeetkin on pitkäksi aikaa peitetty, Yleensä näillä fincoilla on kahdenlaisia omistajuussuhteita: joko ne ovat kulkeneet samassa suvussa sukupolvelta toiselle tai myyty ulkomaalaisille omasta Espanjan-mökistä haaveileville ihmisille.
Näiden kohteiden myyntihinnat ovat yleensä erittäin kohtuullisia, jopa niin alhaisia, että etenkin ulkomaalainen ja asioista vähemmän tietävä henkilö saattaa helposti uskoa iskeneensä todelliseen kultasuoneen.
Mario Bravo on ekonomisti ja kaupunginvaltuutettu Mijasin kunnassa, jossa kunnan maa-alan laajuudesta johtuen yllä kuvaillun laisia fincoja on erityisen paljon. Bravo aloittaa haastattelun hyvin lakonisella tavalla:
– 47 miljoonaa espanjalaista etsii koko ajan jonkinlaista huippuhyvää ja huippuhalpaa sijoitusta. On todella harvinaista, että sellainen sattuisi jonkun henkilön kohdalle, joka ei näitä maita ja mantuja kiertele ihan töikseen. Kaikkein parhaan hinta-laatusuhteen omaavat kohteet eivät koskaan ehdi vapaille markkinoille vaan päätyvät jonkun muun omistukseen sitä ennen, Bravo toteaa.
Jos maalaistalo on halpa, siihen on syy
Miksi Bravo korostaa tätä asiaa nimenomaan silloin, kun meille tulee puhe maaseudun rauhassa sijaitsevista taloista ja maatiloista? Vastaus tähän löytyy talokauppojen yleisestä monimutkaisuudesta. Niissä on helppoa tulla puijatuksi, mutta kaikkien epäonnistuneiden talokauppojen takana ei edes välttämättä ole mitään aitoa huijausyritystä: ainoastaan se, että ostoshousut jalassa oleva henkilö ei tiedä, mitä epäkohtia varoa. Eikä sitä tiedä välttämättä edes kiinteistönvälittäjä.
– Sitä varten ovat olemassa erityisesti maaseudun talokauppoihin erikoistuneet asianajajat.
Rakentamisen tarkat rajat
Maatalon ostamisen vaikeudet eivät kuitenkaan lopu tähän. Kaavoittamattomalle tai maatalouskäyttöön kaavoitetulle maalle voi toki rakentaa, mutta ei välttämättä sellaista unelmakotia, josta ostaja yleensä haaveilee.
Ostajan tarina
– Haluan kertoa tarinani, sillä en halua, että kukaan joutuu kokemaan samaa kuin minä.
Näin sanoin aloittaa Kerttu (nimi haastateltavan toivomuksesta muutettu) kertomuksensa siitä, miten hänen unelmiensa täyttymys – maatilan eli fincan ostaminen eteläisestä Espanjasta – muuttui painajaiseksi, josta hän ei vieläkään ole herännyt.
Kaikki alkoi vuonna 2019, jolloin Kerttu pitkän etsimisen jälkeen löysi sopivan kokoisen – noin 2 000 m2 suuruisen – fincan Mijasin kunnan alueelta. Maatilan koko oli hänelle sopiva, sillä se tarkoitti, että siinä ei olisi liiaksi työtä mutta kuitenkin riittävästi omaa tonttia, jolla kasvattaa hedelmäpuita ja omia vihanneksia.
Kuten usein maaseudusta kyseessä ollessa, myöskin tämä finca oli aikanaan kaavoitettu maatalouskäyttöön.
Kertun tapauksessa osoittautui lopulta, että talo, jonka hän osti, ei täyttänyt edes ihmisasumuksen mittapuita.
Laillistaminen osoittautui mahdottomaksi
Kerttu teki kaupat iloisin mielin. Hän luotti kiinteistönvälittäjäänsä ja hänellä oli kiinteistöasioihin erikoistunut lakimies. Kerttu tiesi ostavansa huonokuntoisen rakennuksen ja oli sekä henkisesti että taloudellisesti varustautunut isohkoon saneeraustyöhön.
Mainittakoon, että Kerttu on Suomessa toiminut paitsi asianajajana myös Espoon kaupungin rakennusviraston lakimiehenä. Häntä ei missään olosuhteissa voi moittia tietämättömäksi.
Kertun ostamalla maatilalla oli valmiiksi rakennettuina kaksi taloa, yksi 51 m2 suuruinen päätalo ja toinen, pienempi vierasmökki.
Kertulle kerrottiin, että AFO-asiakirjaa, jota yleensä käytetään tällaisten rakennusten laillistamiseen, ei tämän tapauksessa tarvita, sillä rakennukset olivat niin vanhoja, mutta että jos tämä sen muista syistä haluaisi, sellaisen saisi ongelmitta. Se, mitä ostaja ei tiennyt, oli, että laillistaminen olisi miltei mahdotonta johtuen tiedosta, joka häneltä selkeästi pimitettiin.
TEKSTI: Katia Westerdahl, KUVA: Shutterstock
Lue marraskuun 2022 Olé-lehdestä mitä vaikeuksia saattaa seurata jos ostat kaavoittamattomalle maalle rakennetun talon. Annamme myös ohjeet siitä miten tunnistat ongelmakohteen ja vältyt sudenkuopilta. Lue myös suomalaisen Kertun koko siitä miten et halua talokauppojesi käyvän.