Olé-lehden toimitus jakaa kokemuksensa vuokra- tai omistusasuntoja hakeville.
Olé-lehden

Katia Westerdahl, päätoimittaja:

”Mikäli on ostamassa asuntoa yhtiöstä, jossa on paljon eri elämäntilanteessa olevia asukkaita, asunto kannattaa äänieristää. Isoin osa espanjalaisten ”metelöinnistä” tulee siitä, että eletään eri aikaan. Kun suomalainen eläkeläispariskunta menee nukkumaan, espanjalaisperheessä vasta aloitetaan illallisen valmistaminen. Se tuo mukanaan normaalia elämän ääntä, joka on helppoa remontissa kitkeä pois.”

Eeva-Maria Hooli, toimittaja:

”Suosittelen kaikkia panostamaan lämpimämpiin laminaattilattioihin, ilmalämpöpumppuihin ja moninkertaisiin ikkunalaseihin. Itselläni kokemusten kautta käytännöllisyys, arjen toimivuus ja rauhallisuus ovat menneet keskeisen sijainnin ja andalusialaisen estetiikan edelle. Enää ei tarvitse palella tai hikoilla.”

Alma Ulvelin, graafikko:

”Lämmityskustannuksista puhutaan paljon. Itselleni ne eivät ole nousseet suuriksi, ja luulen sen johtuvan hyvistä uusista ikkunoista ja energiatehokkaista ilmalämpöpumpuista. Haluan asua lähellä Málagan keskustaa, jossa suurin osa rakennuskannasta on vanhaa ja jopa ränsistynyttä. Olen ratkaissut asian remontoimalla asunnon lattiasta kattoon.”

Heidi Roikonen, graafikko:

”Koska tykkään sisustaa, haluan asuntooni omat huonekaluni ja tavarani. Se on kuitenkin Espanjassa helpommin sanottu kuin tehty. Suurin osa vuokra-asunnoista on kalustettuja – ja osa vanhoilla ylijäämähuonekaluilla –, eikä vuokraisäntä ole yleensä halukas tyhjentämään asuntoa. Tämä on ehkä tärkein asia, joka Espanjasta asuntoa etsivän kannattaa pitää mielessä.”

Maria Larjasto, asiakaspalvelija:

”Jo pelkkä ilmansuunta ja kerros kertovat paljon siitä, onko asunto valoisa vai hämärä ja toisaalta kylmä vai kuuma. Vaikka uudemmassa talossa luulisi olevan vähemmän ongelmia kuin vanhassa, ikä ei tarkoita vielä mitään. Taloyhteisön kunto ei riipu iästä vaan täysin siitä, kuinka hyvin sitä on ylläpidetty.”

TEKSTI ja KUVAT: Toimitus

Lue kokemukset ja vinkit kokonaisuudessaan maaliskuun 2021 Olé-lehdestä!