Olé-lehti 12/2023

Joulu palmujen katveessa

Löydä Espanjan jouluiset retkikohteet

Ilmiö Espanjan vuokramarkkinoilla

Matkailu vääristää hintoja suosituissa kaupungeissa

Ummikkona Andalusiassa

Suomalainen pariskunta muutti keskelle paikallisia

 

Espanjan joulu. Se on kovinkin erilainen kuin perinteinen suomalainen. Kuten mikä tahansa espanjalainen juhla, myös tämä vuoden tärkein ja pisin juhlakausi on äänekäs, eloisa ja iloisa. Joulun uskonnollisuus ei ilmene hartautena. Suomalaisen hiljentymisen ja rauhoittumisen sijaan Espanjassa on väkijoukkoja, karnevaalitunnelmaa ja iloisia sävelmiä. Juuri joululauluissa ero korostuu, Suomessa veisataan mollissa ja Espanjassa rallatellaan duurissa.

Pääseekö Espanjassa ollenkaan joulun fiilikseen? Joulutunnelma on hyvin henkilökohtainen kokemus, mikä näkyy myös tämän lehden sivulle 82 kootuista lukijakyselymme vastauksista. Moni kuitenkin pitää Espanjassakin kiinni kotimaan jouluperinteistä. Se voi tarkoittaa rosollien ja laatikkojen valmistusta tai joulusaunasimulaattoria espanjalaiseen kylpyhuoneeseen. Osa kertoo joulutunnelmaan virittymisen vaativan omia Suomesta tuotuja joulukoristeita, osa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen osallistumista.

Minä koen pääseväni ”aitoon joulutunnelmaan” helpoiten Suomessa, lapsuuden joulumiljöössä ja tuttujen traditioiden ympäröimänä. Joulutaajuus napsahtaa päälle, kun astelee lentokoneesta jäisiä portaita alas. Pimeydellä ja joululla on varmasti suomalaisille hyvin vahva assosiaatio. Vuodenaika ajaa rauhoittumiseen ja kääriytymään omiin oloihin läheisten kesken. Vähäisetkin valonlähteet sammutetaan ja tunnelmoidaan hämärässä. Tiedän suomalaisia, jotka eivät voi kuvitella joulua auringossa.

Etenkin ensimmäisinä Espanjan-jouluinani jouluhenkeä saikin metsästää. Jo jouluvalmisteluissa andalusialaisen puolisoni vuosikymmeniä vanhat seimiasetelmien ukkelit tappelivat paikastaan piparkakkutalon hahmojen kanssa. Monet joulun yksityiskohdat, kuten aikataulut, olivat kuin yö ja päivä. Juhlapöytään toki mahtui vierekkäin molempien maiden ja perheiden perinneherkut. Tämän lehden sivuilta voi lukea niin perinteisistä espanjalaisista joulupöydän antimista, joulun traditioista kuin juhlakauden tapahtumistakin.

Lopulta meidän perheessämme yhteinen joulusävel löytyi joulukuusen koristelusta. Tässäkin oli tosin hyväksyttävä se pikkuseikka, että Espanjassa olohuoneemme nurkassa törötti mänty. Mukavaa joulunaikaa, kuinka sitä sitten vietätkin!

Eeva-Maria Hooli, toimituspäällikkö

4 Pääkirjoitus: Riehakasta vai rauhallista joulua?
8 Palopuhe: Vihamielistä tasavaltalaisuutta
10 Oleellista
14 Postia toimitukselle
16 Saako espanjalaisesta liikennevakuutuksesta riittävästi turvaa?
20 Luovaa elämää Espanjassa
24 Espanjan joulu on viinin juhlaa
26 Joulumieltä löytyy palmujenkin katveessa
34 Joulun aika täynnä touhua
38 Korin täydeltä herkkuja
42 Maasta paennut itsenäisyystaistelija Carles Puigdemont
46 Kolumni: Joulu voi olla terveyden kannalta rasittavaa aikaa

KOTI ESPANJASSA
47 Arki valkoisessa kylässä
51 Asukkaan on päivitettävä rekisteröintinsä kaupungintalolle
52 Elämää Espanjan kalleimmissa neliöissä
55 Espanjan asuntopörssi

62 Pieni, suuri oliivi
68 5 viehättävää Pohjois-Espanjan kohdetta automatkailijalle
73 Kivinen kaunokainen Almería
74 Paahdettu maitoporsas kuuluu Mesetan jouluun
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
80 Papin porinat: Valon ja toivon hetki
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé